Вести из Будимљанско-никшићке епархије

Вести из Будимљанско-никшићке епархије
Вести из Будимљанско-никшићке епархије
Вести из Будимљанско-никшићке епархије
Вести из Будимљанско-никшићке епархије
Вести из Будимљанско-никшићке епархије
Вести из Будимљанско-никшићке епархије
Вести из Будимљанско-никшићке епархије
Вести из Будимљанско-никшићке епархије

Никшић - Клуб добровољних давалаца крви “Свети Сава“ из Никшића, спровео је 26. јануара 2012. године у никшићком Кабинету за трансфузију, још једну успјешну акцију прикупљања крви. Акција је традиционално организована поводом празника Светог Саве, небеског заштитника Клуба, а од 146 пријављених давалаца, прикупљена је 131 јединица крви.

У прикупљању, за људски живот најдрагоцјеније течности, према ријечима Драгомира-Баја Алексића, предсједника учествовали су чланови и пријатељи Клуба из Врбаса, Јагодине, Требиња, Рожаја, Подгорице и Будве, а због временских неприлика, акцији нијесу могли присуствовати добровољни даваоци из Источног Сарајева. Клуб “Свети Сава“ постоји од 2008. године и ово је њихова девета самостална акција. Као и ранијих прилика, и овог пута клубу је приступило неколико нових чланова, а крв је на Савинданској акцији први пут дало 26 младих људи. После још једне веома успјешно спроведене акције за чланове и госте акције организовано је дружење у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког.

Пива – У четвртак, 2. фебруара, на дан када наша Света Црква Православна слави спомен на Преподобног Јефтимија Великог, служена је Света Литургија у Пивском манастиру, поводом имендана јеромонаха Јефтимија (Шкулетића), игумана ове древне светиње.

Жабљак – На Жабљаку је у понедјељак, 30. јануара, у организацији Епархије будимљанско-никшићке и жабљачке Црквене општине, одржана Светосавска духовна академија. Честитајући празник Првог Архиепископа и просветиетља Српског Светог Саве окупљеном народу и гостима сабрања, међу којима и амабасадору Украјине у Црној Гори г-ђи Оксани Сљусаренко, светковину је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. У свом обраћању Преосвећени Владика је подсјетио да је краљ Никола Петровић, господар Црне Горе прије стотину година написао ону познату пјесму о Светом Сави, која се, може, такође, пјевати као химна. Пјесма је била намијењена дјеци и школској омладини, јер се Свети Сава у Црној Гори славио као школска слава, не само у господарево доба, него и раније, од времена кнеза Данила Петровића. “Да ли су ова двојица знаменитих Петровића, који су имали дубоко памћење, а ни мудрости им није мањкало, били изманипулисани? Да нијесу и они, као што неки говоре, однекуд увозили култ Светог Саве у Црну Гору, као што то причају људи који су код памети без памети, а код очију без вида. Треба видјети и треба разумјети, а онај ко то умије нека пође од манастира Савине и Бање рисанске, манастира Прасквице и Градишта са Приморја, па преко Косијерева, знамените Пиве и прекрасне Тројице Пљеваљске до Милешеве, Ђурђевих Ступова, цркве Светог Петра и манастира Никољца у Бијелом Пољу, до мученице цркве Брезојевице у Плаву и знамените лавре манастира Мораче, и до сваке светиње којих има у свим крајевима Црне Горе од времена првих Немањића, па до Балшића, Црнојевића и све до Петровића. Свуда ћете наћи макар икону, фреску или неку књигу, која, несумњиво, свједочи дубоку светосавску традицију у Црној Гори. А ако томе још додамо и крсне славе, јер многе породице славе Светог Саву као Косовчићи у Дробњаку, многи топоними, брда, стране, ријеке, извори и висови посвећени су Светом Сави. Зато, мало размислимо, драга браћо и сестре, гдје смо данас и ко чува праве, истинске темеље Црне Горе, о којима је и те како водио рачуна и свијетли књаз, а ко их, у ово наше вријеме, и за чији интерес, покушава, да разметне“, поручио је пред бројним Жабљачанима Његово Преосвештенство Епископ Г. Јоаникије.

Јерусалим - У понедјељак, 6. фебруара, Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који се са групом поклоника налази у Светој земљи, посјетио је Јерусалимску патријаршију. Њега и групу поклоника је примио Његова светост Патријарх јерусалимски г. Теофил.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка