Вести из Далмације

Вести из Далмације
Вести из Далмације
Вести из Далмације
Вести из Далмације

По указаној црквеној потреби, а на основу личне молбе, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије својим Декретом Е. бр. 68 од 9. јула 2012. године разрешио је дужности старешине манастира Крке Архимандрита Германа (Богојевића). Нову, тројну Управу манстира Крке, поред Епископа далматинског Фотија, сачињавају јеромонах мр Никодим (Косовић) и јеромонах Херувим (Ђермановић), сабраћа манастира Крке.

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије на Ивањдан је служио Свету Архијерејску Литургију у Миочићу уз саслужење свештенства Епархија далматинске, сремске и британско-скандинавске. После ломљења славског колача и трокрартног опхода цркве Светог Јована која је тренутно у обнови, Епископ Фотије је беседио о Светом Јовану Крститељу, учитељу покајања, који нас и данас позива да живимо по закону Божјем борећи за Царство Небеско. Прота Здравко Тепић се захвалио приложницима који су помогли досадашњу обнову цркве, и позвао све људе овога краја да помогну даљу обнову цркве у Миочићу, посебно похваливши труд „Завичајног удружења Миочић“ из Београда.

Рођење Пророка и Претече и Крститеља Господњег Јована свечано је прослављено у Ивошевцима где је у цркви Светог Јована Свету Литургију служио архимандрит Герман уз саслужење јеромонаха Херувима. После Свете Литургије и литије око храма, преломљен је славски колач и служен помен свештеницима, ктиторима и приложницима овог светог храма.

На Видовдан – празник светог цара Лазара и других косовских мученика, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Лазарици на Далматинском Косову. После Свете Литургије пререзан је славски колач и извршена славска литија око светога храма. У наставку је у порти манастира изведен културно – уметнички програм у рганизацији СКД „Просвета“ из Книна. У својој беседи Епископ Фотије је рекао да Савиндан и Видовдан духовно одређују смернице и дају путоказ нашем народу, док је Чедомир Вишњић председник СКД „Просвета“ из Загреба рекао да је данас најважније очувати традицију, без обзира на тешке услове у којима живимо. Прослави у манастиру Лазарици су присуствовали представници амбасаде Србије у Загребу, као и многи други угледни гости.

Извор: Епархија далматинска