Вести из Далмације

Вести из Далмације
Вести из Далмације
Вести из Далмације
Вести из Далмације

Ервеник – На празник Светог великомученика Пантелејмона, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Ервенику где се по традицији одржава сабор у спомен овог великог чудотворца и исцелитеља.

Марковац - У недељу по Светом Илији, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Марковцу, уз саслужење свештенства сремске и далматинске епархије. После Свете Литургије преломљен је славски колач и одржана литија, са поменом ктиторима и приложницима храма, али и свим невино пострадалим у последњем трагичном рату и прогону српског становништва из Далмације. У својој беседи Епископ Фотије је говорио о светом пророку Илији и његовом чудесном житију, нагласивши да треба сви да се угледамо на његову ревност у очувању вере. Светом пророку Илији је посвећен највећи број парохијских цркава у Далматинској епархији, што јасно говори о великом поштовање овог светитеља међу православним Србима у Далмацији.

Скрадин - Епископ далматински Г. Фотије служио је 4. августа 2012. године Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Спиридона Чудотворца у Скрадину уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије далматинске. Прва субота по Светом пророку Илији прославља се као народни сабор у Скрадину.

Оћестово - Изградња заветне цркве Епархије далматинске Свете великомученице Недеље у Оћестову почела је 1928. године, јер су православни Далматинци, а посебно становници места Оћестова желели да подигну цркву у месту рођења великог Епископа далматинског Стефана Кнежевића (1853-1890). Црква је посвећена Светој Великомученици Недељи. До свог освећења 1960. године, црква Свете Недеље припадала је пађенској парохији, а од 1960. године постаје самостална парохијска црква. Православни далматинци су се по традицији окупљали на сабору у Оћестову прве недеље после Петровдана, када је у овој заветној цркви Епархије далматинске свечано прослављан празник Свете Великомученице Недеље. Због великог значаја ове заветне цркве Епархије далматинске, која је кроз своју историју већ постала место ходочашћа и поклоњења, како православних, тако и римокатолика и представника других вероисповести, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије својом одлуком Е. бр. 169/05 од 13. 07. 2005. године цркву Свете великомученице Недеље у Оћестову прогласио је манастиром.

ПОМОЗИМО ИЗГРАДЊУ ОВЕ СВЕТИЊЕ!

Кунски рачун: 2484008-1101074296
ИБАН: HR3524810082100021298
RBA d.d. ZAGREB
SWIT: RZBHHR2X
Са назнаком „за  обнову манастира свете Недеље“

Извор: Епархија далматинска