Вести из Далмације

Вести из Далмације
Вести из Далмације
Вести из Далмације
Вести из Далмације

Шибеник - На празник Обрезања Господњег и светог Василија Великога Његово Преосвештенство Епископ далматински Фотије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Спаса у Шибенику, уз саслужење протојереја Милорада Ђурђевића. У својој беседи Епископ је рекао да је празник Обрезања Господњег доказ стварног оваплоћења Бога Логоса и његовог очовечења и праслика новозаветног Крштења. Затим је проповедао о светом Василију Великом, једном од највећих отаца Цркве. Свети Василије је писац монашких правила, многих апологетских и догматских списа у којима је објашњавао тајну о Богу као Светој Тројици, а њему се приписује и света Литургија названа Василијева, која се служи десет пута годишње.

Шибеник - У недељу 13. јануара 2013. Епископ Фотије служио је архијерејску Литургију у цркви Светога Спаса у Шибенику, уз саслужење протојереја Милорада Ђурђевића, пароха шибенског. У својој беседи о страдању четрнаест хиљада мученика витлејемских нагласио је да је њихово страдање праслика страдања Христовог и свих мученика кроз историју Цркве.

Скрадин - У дане божићних празника, 10. јануара 2013. године, епископ Фотије је, у пратњи надлежног скрадинског пароха Саве Миланковића и шибенског пароха Милорада Ђурђевића, посјетио скрадинску парохију и повратнике који живе у Павасовићима, на Прокљану, у Братишковцима, Горицама и Чистој Малој.

Драговић - На празник светога архиђакона Стефана Епископ далматински Фотије служио је Литургију у манастиру Драговићу, уз саслужење манастирског братства и игумана манастира Крупе. Епископ је проповедао о светом архиђакону Стефану истакавши да се по примеру светог архиђакона Стефана види какав би требао да буде свештенослужитељ – испуњен благодаћу Светога Духа и тиме божанском мудрошћу. Ако те особине има један свештенослужитељ, он је истовремено испуњен и божанском љубављу и спреман је да страда за Христа, као што је страдао свети архиђакон Стефан, и да се приликом страдања моли за оне који га каменују и опрашта онима који му зло чине. После свете Литургије Преосвећени  је пререзао славски колач, пошто је свети архиђакон Стефан Крсна слава сабрату манастира Драговића јеромонаху Јовану (Ковачевићу).

Извор: Епархија далматинска