Вести из Епархије аустријско-швајцарске

Вести из Епархије аустријско-швајцарске
Вести из Епархије аустријско-швајцарске
Вести из Епархије аустријско-швајцарске
Вести из Епархије аустријско-швајцарске

Седница Грађевинског одбора за изградњу спомен-капеле у Маутхаузену. Епископ Андреј примљен од локалних и градских власти Браунауа. Проалсва Видовдана у Риму и Берну.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја 2. јула 2016. године одржана редовна седница Грађевинског одбора за изградњу спомен-капеле у Маутхаузену. Седницу, која је одржана у просторијама Црквене општине у Линцу добротом и у присуству домаћина протојереја-ставрофора Драгана Мићића, предводио је епископ Андреј лично. У раду седницу учествовали су дипл. инг. арх. Драган Бобић из Београда, г. Жељко Малешевић, г. Боривоје Тегелтија и други.

На седници је детаљно разматран даљи план изградње која је увелико у току, а започета је након полагања камена темељца на Крстопоклону недељу почетком априла.

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј позван је 30. јуна 2016. године на званичне пријеме локалних и градских власти Браунауа. Епископ Андреј је први састанак имао код начелника бецирка Браунау др Георга Војака (Bezirkshauptmann Dr. Georg Wojak), у присуству надлежног пароха из Браунауа, свештеника Николе Пантића са члановима парохије и ђакона Филипа Милуновића.

Други званични пријем је био код градоначелника Браунауа маг. Јоханеса Вајдбахера (Bürgermeister Mag. Johannes Waidbacher).

Оба састанка су организована на високом нивоу. Епископ је са својом делегацијом срдачно и гостољубиво примљен у званичним просторијама локалних и градских власти. Разговори су протекли у међусобном миру и слози, а у циљу заједничке сарадње духовних и световних установа. Нашој Цркви и парохији Браунау је обећана и даља подршка од стране др Војака и маг. Вајдбахера. Епископ је, уручивши пригодне дарове, срдачно захвалио код домаћина на њиховим великодушним пријемима и времену које су издвојили тога дана.

И ове године у Риму је свечано организовна прослава Видовдана. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја прослава је одржана у другој недељи по Духовима, 3. јула 2016. године. Светом Литургијом, захваљујући гостољубљу Руске Православне Цркве, началствовао је у руском храму Свете великомученице Катарине Александријске административни парох протојереј-ставрофор Рашко Радовић из Трста. Певао је храмовни хор и молитвено је узело учешћа известан број Срба и Руса. На крају Литургије служен је парастос косовским мученицима. Проповед на тему Видовдана одржао је прота Рашко Радовић.

По молитвеном делу програма, приређено је послужење посним јелима и напитцима у парохијској сали, добротом римских Срба. Овај веома значајни празник увеличан је присуством Његове Екселенције г. Мирка Јелића, амбасадора при Светој столици у Ватикану.

Овогодишња прослава Светог великомученика кнеза српског Лазара у Берну почела је у недељу, 26. јуна 2016. године, приредбом коју су припемила деца из Српске допунске школе из Берна, Фрибурга и Бургдорфа. Сва деца су узела учешће у светој Литургији, након које су вођена протиницом др теологије Ађеном Марковић певала песме посвећене празнику Видовдану. У име учитељица Наташе Миличевић и Бојане Голубовић присутне је поздравила учитељица Јелена Митровић захваливши на лепој сарадњи наше Цркве и Српске школе.

Прота Станко поздравио је децу и наставнице, обратио се присутнима и говорио о значају Видовданског празника и важности доласка наше деце у Цркву. Програм је настављен у Црквеноопштинској сали, где су деца презентовала  скечеве и резитације, поводом краја школске године. Вероучитељица и учитељице честитале су деци крај школске године и поделиле ђачке књижице заједно са наградама. Ученици осмог разреда, који су завршили Српску школу, добилу су награде у просторијама Амбасаде Републике Србије у Берну. Након лепог програма сви присутни послужили су се богато припремљеном закуском од стране чланица Кола српских сестара.

На сам дан празника Светог великомученика кнеза српског Лазара - Видовдан, 28. јуна 2016. године, служена је света Литургија, а после заамвоне молитве служен је парастос свима страдалима на бранику вере и отаџбине од Косовске битке до данашњег дана.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска