Вести из Епархије бихаћко-петровачке

Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке

Празнично сабрање у Јању на Дивану. Посета манастиру Глоговцу. Апел епископа Атанасија.

На дан храмовне и сеоске славе Светог великомученика Прокопија, 21. јула 2016. године, служена је света архијерејска Литургија у селу Бабићи на Дивану. Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије обрадовао је све вјернике, као и сроднике и пријатеље из дјетињства доласком у своје родно мјесто Диван у свој Јањ. Саслуживали су јеромонах Теофил, игуман манастира Глоговца, протојереј-ставрофор Драган Шкалоња, старјешина шиповски, протојереј-ставрофор Чедомир Арамбашић, свештеник стројички, протојереј-ставрофор Радослав Станковић, парох шиповски, јереј Марко Ђурић, парох купрешки, јереј Милан Бужанин, парох коњички, јереј Жељко Ракита, парох шиповски, јереј Милош Црепуља, парох пљевско-мујџићки, јереј Зоран Миловац, парох дрварски, јереј Савко Плавшкић, парох граховски, и протођакон Никола Перковић.

У својој бесједи Владика Атанасије је посјетио благочестиви народ на живот Светог Прокопија, његово страдање, али и на страдалнике овог краја који су своје животе положили мученички у Другом великом рату. Епископ је позвао вјерни народ да се угледа на живот Светог Прокопија у свему, а посебно у његовбој жртви и страдању.
У току службе преломљен је славски колач, а домаћин и кум славе ове године био је г. Симо Бужанин, Владикин пријатељ из школских клупа, са синовима, јерејем Миланом и Радославом.

После службе дјеца из КУД Стројице испред храма одиграли су коло, а пјевачке групе отпјевали неколико пјесама и тако присутне вратили у стара времена кад без пјесме и игре ниједно весеље није могло да прође. Услиједила је трпеза љубави гдје је Преосвећени Владика захвалио пријатељима и вјерном народу.

На дан Светог мученика Прокопија, у послеподневним часовима, Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије у повратку из Бабића посјетио је манастир Глоговац. Епископ је обишао манастирску економију и упознао се са извођењем радова у манастиру. Током послужења у манастирској гостопримници Епископ се присетио некадашње улоге манастира у Јању и очински поучио братство да чврсто стојите у вјери служећи у овој древној светињи.

Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасија издао је 23. јула 2016. године следеће саопштење:

Позивам све православне хришћане на простору Епархије бихаћко-петровачке, како оне који сада овде живе, тако и оне који из далека долазе да посете свој завичај и да лето проведу у њему, да обавезно посећују и гробља својих предака и других уснулих сродника и пријатеља, да се помоле Богу за њих над њиховим гробом, а тако и у својим парохијским храмовима и манастирима, и да уреде и украсе своја гробља! Чинећи тако, драга браћо и сестре, ми православни хрићани потврђујемо своју љубав према нашим покојницима, а они ће се обрадовати на небу због наше пажње према њима и узвратиће нам својим молитвама пред престолом нашег заједничког Оца небескога и пред сабором Његових светих угодника.

Не заборавимо, браћо, да су и они део нашега народа и то онај већи његов део, нарочито овде у нашој Крајини. На гробљима нас православних Срба највише има. Али сви смо једно и сви смо живи и моћни у Господу нашем Христу, Васкрсломе из мртвих.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка