Вести из Епархије бихаћко-петровачке

Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке

Доња Превија - У Недјељу 17. по Духовима, на дан успомене светих мученица Вере Наде и Љубави и мајке им Софије, парохију превијску посјетио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Хризостом и том приликом служио свету архијерејску Литургију у још недовршеном храму светог великомученика косовског кнеза Лазара у Доњој Превији. Епископу су саслуживали протосинђел Варнава, намјесник манастира Трескавца, јереј Бошко Максимовић, парох ораховљанско-чађавички и ђакон Никола Перковић.

Гламоч - Молитву призива Светог Духа за почетак школске године у цркви Свете Тројице у Гламочу служили су 14. септембра 2012. године протонамјесник Слободан Кљајић и ђакон Срђан Белензада, уз присуство ученика основне и средње школе Гламоча.

Водице - Епископ бихаћко-петровачки г. Хризостом у селу Водица, засеок Ћате (парохија стројичка), 29. септембра 2012. године благословио је земљиште и крст за нову спомен капелу Часног Крста Господњег, а у спомен новомученицима водичким пострадалим 1941. године од усташа. У овом некада веома лијепом и богатом планинском селу, а данас потпуно расељеном, међу рушевинама и остацима кућа, штала и других помоћних објеката постоје и зидови штале који сведоче о великом усташком злочину. Наиме, тај злочин се десио на Малу Госпојину 1941. године. Усташе пристигле из правца купрешког села Злосело најприје су у засеоку Плавшићи затворили у шталу седамнаестеро чељади Симе Тодорића и живе их запалили, а потом преживјеле звјерски мучили. Затим су се упутили у засеок Ћате и на исти начин уморили 59 мјештана од којих највише из породице Симе Ћата. Међу убијенима су цијеле породице, од дјеце у колијевци па до оних најстаријих. Само неколицина се спасила јер су се тог дана нашли ван села чувајући стоку на пашњацима. Након стравичног злочина усташе су опљачкале и спалиле село и отишле према Доњем Вакуфу. Изгорјела и унакажена тијела мученика су тек трећег дана сахрањена у непосредној близини. Ову истину и данас преносе преживјели очевици Цвијан Тодорић и Осто Илић. Након рата педесетих година над овом масовном гробницом преживјели и потомци су подигли омање крсно знамење и на њему уклесали поруку Да се не заборави.

Гламоч - И ове године на Крстовдан, милошћу Божијом Епископ Хризостом је служио свету архијерејску Литургију уз саслужење протојереја -ставрофора Жељка Ђурице, протонамјесника Слободана Кљајића и ђакона Николе Перковића, приневши благодарне молитве Оцу нашем небеском дародавцу свих духовних и тјелесних добара.

Мујџићи - Дана 23. септембра 2012. године, Епископ бихаћко-петровачки г. Хризостом извршио је освећење новоподигнутог храма светог Николаја архиепископа мирликијског у селу Мујџићи код Шипова.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке