Вести из Епархије будимљанско-никшићке

Вести из Епархије будимљанско-никшићке
Вести из Епархије будимљанско-никшићке
Вести из Епархије будимљанско-никшићке
Вести из Епархије будимљанско-никшићке
Вести из Епархије будимљанско-никшићке
Вести из Епархије будимљанско-никшићке
Вести из Епархије будимљанско-никшићке
Вести из Епархије будимљанско-никшићке

Плужине - Велико снијежно невријеме и мећава, који су током фебруара погодили сјеверни дио Црне Горе, донијели су велике проблеме житељима плужинске општине. Како смо сазнали из разговора са свештеником Мирославом Михаиловићем, надлежним парохом, са највећим тешкоћама сусрели су се мјештани на сеоском подручју, нарочито на Пивској планини, гдје је око 80% села, током трајања незапамћене снијежне стихије, било у потпуности одсјечено од свијета.

Домаћинства, у овом крају, скоро двадесет дана била су без електричне енергије, а веза са њима одржавала се једино хеликоптерима Војске Црне Горе, који су угроженим мјештанима испоручивали помоћ у храни и лијековима. Усљед удара јаког вјетра недавно је страдала градска црква Светог Јована Крститеља у Плужинама. Према ријечима оца Мирослава, оштећен је дио крова са сјеверне стране храма, а под налетима вјетра “пала“ је трећина кровног покривача од лима. Иако још увијек не прокишњава, кров ће у скорије вријеме морати бити саниран, а на прољеће, уколико дозволе финансијске могућности, и потпуно замијењен. Црква Светог Јована Крститеља је у добром стању, па свештеник Мирослав Михаиловић у овом храму, који се иначе налази у плужинском градском гробљу, редовно служи Свете службе Божије. Како веома хладан и јак вјетар скоро стално дува на простору на којем је црква смјештена, стварају се велики намети снијега, иако су падавине, ових дана, престале. Светим богослужењима вјерници присуствују, нарочито за празнике Света Три Јерарха и Сретење, а отац Мирослав, недавно, је кумовао и приликом једног крштења.

Беране - Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог Симеона Мироточивог у недјељу 26. фебруара, Свету Архијерејску Литургију у цркви Преображења Господњег у Беранама, уз саслужење свештеника беранско-андријевичког и бјелопољског намјесништва и свештеномонаха манастира Ђурђеви Ступови, а празничном богослужењу присуствовали су бројни вјерници овог краја. Сабраном народу архипастирском бесједом обратио се Преосвећени владика Јоаникије, говорећи о Светом Симеону Мироточивом, великој личности наше Свете Цркве и нашег народа. Све што је Свети Отац наш Симеон Мироточиви чинио на устројавању државе и подизању светиња, на спасењу себе и свог народа, чинио је, према ријечима Епископа Јоаникија, на темељу свете вјере православне, испуњавајући заповијести Божије и приносећи Господу од срца искрену молитву, велику жртву и љубав.

Ђурђеви Ступови - Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у недјељу 26. фебруара, уочи почетка Часног поста Вечерњу службу опраштања у манастиру Ђурђеви Ступови. Преосвећеном Владици у Вечерњој служби, уочи самог почетка Великог поста, саслуживало је неколико свештеника архијерејског намјесништва беранско-андријевичког и монаха манастира Ђурђеви Ступови. Вјерном народу, који је присуствовао обреду узајамног праштања и мирења једних са другима да би очишћенији ушли у период духовног и тјелесног поста, бесједом се обратио Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка