Вести из Епархије нишке

Вести из Епархије нишке
Вести из Епархије нишке
Вести из Епархије нишке
Вести из Епархије нишке

Доња Врежина - У двадесет осму недељу по Духовима, на дан Светог Спиридона, у дан када Црква врши спомен мајчинства прослављајући празник Материца, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. др Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном највећој од свих мајки, Пресветој Дјеви Марији који се налази у нишком приградском насељу Доња Врежина. У току Литургије Епископ је у чин ђакона рукоположио вероучитеља Жељка Живковића.

Ниш - На дан када се у Православној Цркви прославља празник материца, на вечерњем богослужењу у Саборном храму светих Архистратига у Нишу, Епископ нишки др Јован осветио је фрескопис, и својом Архијерејском граматом, на предлог Црквене Општине Ниш и братства Саборног Храма одликовао заслужне чланове наше Црквене Евхаристијске заједнице, који су својом несебичном љубављу и трудом помогли да се стари нишки Храм улепша ликовима светитеља. Владика је у својој беседи истакао важност Православног иконописа, као и чињеницу да се самим изображавањем ликова светих и уписивања имена на њима оне освећују, а изнад свега светом Литургијом која освећује време и простор.

Ниш - На дан када молитвено прослављамо Св. Гаврила, Патријарха српског и Петозарне мученике, Преосвећени Епископ нишки Г. др Јован сабрао је Архијерејске намеснике нишке Епархије на годишњу седницу. Ово сабрање започело је Светом Архијерејском Литургијом. У току Свете Литургије Владика је одржао поучно слово свештенству. Затим је уследио службени део сабрања у епархијском двору на коме су Архијерејски намесници поднели извештаје о дешавањима и стању на територији подручних им намесништава у току протеклих годину дана.

Извор: Епархија нишка