Вести из Епархије осечкопољске и барањске

Вести из Епархије осечкопољске и барањске
Вести из Епархије осечкопољске и барањске
Вести из Епархије осечкопољске и барањске
Вести из Епархије осечкопољске и барањске

Постављен Часни крст на торањ боровског храма. Посети осамнаесточланој породици  у Угљешу. Архијерејска Литургија у Даљу. 150 година Српске читаонице у Осијеку.

У славу Божју и Његовог угодника Светог архиђакона и првомученика Стефана, дана 19. новембра 2018. године, подигнути су позлаћени Часни крст и јабука и постављени на боровски свети храм. Чин освећења крста и јабуке, 17. новембра 2018. године, обавио је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим са свештенством.

Захтеван и одговоран, али узвишен и сваке хвале достојан подухват, обавили су радници фирме Продукт-градња из Вуковара: Милош Ђурић, Радослав Пушкар, Живко Јовчић и Радослав Бошковић. Обновом торња храма Светог Стефана у Борову, изградњом нове луковице и позлатом крста и јабуке враћен је изворни изглед торња. Претходна луковица изграђена после Другог светског рата била је привременог карактера. У наредном периоду планирано је комплетно спољашње уређење светог храма. 

Дана 19. новембра 2018. године у послеподневним часовима епископ Херувим је, имајући свест о значају свакога човека на просторима Епархије осечкопољске и барањске, посетио и уручио помоћ породици која броји шеснаесторо деце.

У угодном разговору са г. Петром, оцем породице, Епископ се упознао са приликама и тешким, али и заиста лепим, животом у породици која броји толико чланова. -Заиста је велики Божји благослов што на просторима наше Епархије и даље има свест о томе да су деца највеће благо и да на њима остаје наша будућност, поручио је Владика.

У недељу, 18. новембра 2018. године, када света Црква литургијски прославља Преподобномученике Галактиона и Епистиму, епископ Херувим је принео бескрвну жртву од свих и за све у Саборном храму Светог великомученика Димитија у Даљу.
Саслуживали су архимандрит Герман Богојевић (Епархија канадска), протојереј-ставрофор Милован Влаовић, јереј Милош Кузмановић и ђакон Предраг Јелић.

Дана 17. новембра 2018. године у вечерњим часовима епископ Херувим је посетио Осијек. У организацији Српске православне црквене општине Осијек, СКД Просвјета - пододбор Осијек, Већа српске националне мањине града Осијека, градске организације СДСС и удружења „Чувари српског идентитета“ из Вуковара, у свечаној сали Црквене општине одржан је скуп поводом обележавања 150 година од оснивања Српске читаонице у том граду - опширније овде.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска