Преподобна Ангелина - Мајка Небеске доброте и милости!

Преподобна Ангелина - Мајка Небеске доброте и милости!
Преподобна Ангелина - Мајка Небеске доброте и милости!
Преподобна Ангелина - Мајка Небеске доброте и милости!
Преподобна Ангелина - Мајка Небеске доброте и милости!

Свете мошти Мајке Ангелине благословиле житеље Руме, Краљеваца, Добринаца, Буђановаца, Вогња и Малих Радинаца.

Рума - У среду, 20. јула 2016. године, са почетком у 8 часова у храму Силаска Светог Духа на Aпостоле, пред нетљеним моштима Свете преподобне Ангелине, служено је јутарње богослужење којим је началствовао јереј Бранислав Мишковић, старешина храма Сабора српских светитеља. За певницом појали су вероучитељи румских основних и средњих школа.

У наставку, служена је Литургија коју је предводио протојереј-ставрофор Јован Јовичић, парох румски у пензији, уз саслужење јереја Бранислава Мишковића, старешине Храма Сабора српских светитеља, и ђакона Немање Теофиловића.

Мошти Свете Ангелине су током дана посетиле Краљевце и Добринце, вративши се поново у храм Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, уочи вечерњег богослужења у 18 часова. Началствовао је јереј Зоран Петровић, парох платичевачки, уз саслужење јереја Александра Симића, пароха никиначког, и јереја Душана Вишекруне, старешине храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

Са почетком у 20 часова служен је чин свете тајне јелеосвећења. Началствовао је протојереј Јован Милановић, старешина Саборног храма у Сремским Карловцима и професор Богословије у Сремским Карловцима, уз саслужење протојереја Сретена Лазаревића, архијерејског намесника румског и пароха при храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, протонамесника Винка Мишановића, старешине храма Преноса моштију Светог Николаја у Руми, јереја Горана Тешиновића, старешине храма Вазнесења Господњег, јереја Душана Вишекруне, старешине храма Силаска Светог Духа на Апостоле, јереја Бранислава Мишковића, старешине храма Сабора српских светитеља, јереја Драгана Арсеновића, пароха при храму Вазнесења Господњег, и ђакона румског Немање Теофиловића. Верном народу Божјем поучном беседом обратио се протојереј Јован Милановић.

Беседу можете чути на сајту радија Српски Сион.

Краљевци - У среду, 20. јула 2016. године у 11 часова житељи Краљеваца дочекали су мошти Свете преподобне Ангелине у свом месту. Мошти су у свечаној литији допраћене до храма, након чега је одлсужен aкатист Светој Ангелини. Началствовао је протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, уз саслужење многобројног свештенства.

На крају Акатиста, протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, поздравио је присутне и обратио се беседом сабраном верном народу пред моштима Свете мајке Ангелине.

Рума - У четвртак, 21. јула 2016. године, са почетком у 8 часова у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми служено је јутрење којим је началствовао јереј Душан Вишекруна, старешина храма Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми.
У наставку јутрења, служена је света Литургија, а началствујући свештенослужитељ био је јереј Душан Вишекруна, уз саслужење протојереја Сретена Лазаревића, архијерејског намесника румског и пароха при храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми, јерејa Сашe Милијашевићa, парохa у Огару и Доњем Товарнику, и јерејa Немањe Мартиновићa, парохa у Љукову. Поучном беседом сабраном верном народу обратио се јереј Душан Вишекруна, старешина храма.

За певницом je појао дечји црквени хор под вођством диригентице гђе Биљане Гудовић.

У 12 часова служен је акатист Светој преподобној Ангелини на ком је началствујући свештенослужитељ био јереј Петар Ђорђић, парох грабовачки и витојевачки, уз саслужење јереја Александра Миличевића, пароха вогањског, и јереја Зорана Петровића, пароха платичевачког.

Одмах после акатиста, мошти Свете мајке Ангелине посетиле су и Геронтолошки центар “Срем” у Руми, где се налази и капела посвећена Светом Василију Острошком. Мошти су радосно дочекане од стране директорке гђе Данице Јеремић, радног особља и корисника Геронтолошког центра. Тамо је одслужен акатист Светој мајци Ангелини којим је началствовао служашчи свештенослужитељ при капели посвећеној Светом Василију Острошком, протојереј-ставрофор Јован Јовичић, уз саслужење протојереја Сретена Лазаревића, архијерејског намесника румског и пароха при храму Силаска Свеетог Духа на Апостоле, јереја Душана Вишекруне, старешине храма Силаска Светог Духа на Апостоле, и ђакона Немање Теофиловића. Онима који ту раде и бораве беседом у част присутних моштију обратио се протојереј-ставрофор Јован Јовичић.

Након што су се мошти Свете Ангелине вратиле у Саборни храм, одслужен је молебни канон Пресветој Богородици са почетком у 15 часова. Началствујући свештенослужитељ био је протојереј Ђорђе Павловић, парох добриначки, уз саслужење протонамесника Томислава Којића, пароха брестачког и суботиштанског, и јереја Станка Тркуље, пароха србиславачког у Хртковцима.

У 17 часова мошти Свете Ангелине испраћене су у храм Сабора српских светитеља у Руми.

Рума - У четвртак, 21. јула 2016. године, у 17 часова на углу Главне и улице Николе Тесле у Руми, дочекане су мошти Свете мати Ангелине и свечано у литији допраћене до храма Сабора српских светитеља. Након што су нетљене мошти Свете Ангелине унете у храм, служен је акатист Светој преподобној Ангелини којим је началствовао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, уз саслужење многобројних свештенослужитеља како из монашког тако и из свештеничког реда. Сабраном верном народу Божјем пред моштима Свете Ангелине беседом се обратио јереј Бранислав Мишковић, старешина храма Сабора српских светитеља, који је речима љубави и радости у Христу поздравио долазак Свете преподобне Ангелине:.

После тога је протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, поздравио присутне у великом броју и одлуком Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија уручио орден Свете мати Ангелине за вишеродно материнство гђи Драгани Ђукановић и гђи Драгани Квргић. На крају, у част доласка моштију Свете Ангелине, уследио је концерт дечјег црквеног хора “Звончићи” под вођством диригентице гђице Александре Гаруновић.

Рума - У петак, 22. јула 2016. године у 17 часова на углу Орловићеве и улице 15. августа у Руми свечано су дочекане мошти Свете мати Ангелине и у литији допраћене до храма Преноса моштију Светог Николаја у Руми. Литију је предводио Преосвећени Епископ сремски г. Василије. По доласку у храм, одслужен је акатист Светој преподобној Ангелини којим је началствовао Епископ сремски г. Василије уз саслужење многобројних свештенослужитеља. Овом приликом Епископ сремски г. Василије одликовао је старешину храма Преноса моштију Светог Николаја, оца Винка Мишановића, протојерејским чином и правом ношења напрсног крста. На крају, Епископ сремски Василије обратио се сабраном верном народу Божјем беседом пред нетрулежним моштима Свете Ангелине.

Буђановци - У суботу, 23. јула 2016. лета Господњег у 8,30 часова, мештани Буђановаца дочекали су мошти Свете преподобне мати Ангелине у свом месту и храму Светих архангела Михаила и Гаврила, где је у наставку у 9,30 часова Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије служио свету архијерејску Литургију уз саслужење бројних свештенослужитеља како из монашког тако и из свештеничког реда.

На Литургији, благодаћу Божјом и aрхипастирском десницом својом, Епископ сремски Василије рукоположио је у чин ђакона Бранислава Јовановића, дипломираног теолога из Буђановаца. Поучном беседом у славу Божју и част Светих у Господу и присутних моштију Свете преподобне Ангелине обратио се Епископ сремски г. Василије, изражавајући благодарност протојереју-ставрофору Рајку Цабунцу и желећи му срећан и Богом благословен одлазак у заслужену мировину.

Архијерејски намесник румски, протојереј Сретен Лазаревић, такође се обратио оцу Рајку благодарећи му за све што је учинио и у име свештенства архијерејског намесништва румског даровао му напрсни крст за одлазак у мировину. Протојереј-ставрофор Рајко Цабунац, одлазећи старешина храма Светих архангела Михаила и Гаврила у Буђановцима, захвалио је Његовом Преосвештенству Епископу сремском г. Василију на благослову да мошти Свете Ангелине посете и Буђановце и што је служена света архијерејска Литургија, позивајући народ на што чешћу молитву и литургијска сабрања као гарант преображаја српског народа. Епископ сремски Василије је овом приликом одликовао гђу Савету Сремчевић из Буђановаца Орденом Свете мајке Ангелине за вишеродно материнство.

Рума - У суботу, 23. јула 2016. године, у 17 часова на углу Иришке и Главне улице у Руми верни народ при храму Вазнесења Господњег дочекао је у радости Христовој мошти Свете мати Ангелине и допратио свечано у литији до храма. У храму Вазнесења Господњег служен је акатист Светој преподобној Ангелини којим је началствовао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, уз саслужење многобројног свештенства архијерејског намесништва румског. На крају се протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски и парох при храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, обратио сабраном верном народу Божјем поучном беседом у славу Божју и част присутних моштију Свете мајке Ангелине.

Након акатиста Светој Ангелини и послужења у порти храма, са почетком у 20 часова у парохијској сали при храму Вазнесења Господњег одржано је предавање о Светим Бранковићима на ком је говорила директор Гимназије “Стеван Пузић” у Руми и професор историје гђа Бранислава Коњевић. Присутне у великом броју поздравио је јереј Горан Тешиновић, старешина храма Вазнесења Господњег, и обратио се уводним речима о теми, уједно представивши предавача.

Рума - У пету недељу по Педесетници, 24. јула 2016. лета Господњег, са почетком у 8 часова, у храму Вазнесења Господњег у Руми пред моштима Свете мајке Ангелине служено је јутарње богослужење којим је началствовао јереј Сава Мишановић, старешина храма Свете Тројице у Новој Пазови.

У наставку, дочекан је Преосвећени Епископ сремски г. Василије и служена је света архијерејска Литургија. Епископу сремском г. Василију саслуживали су протојереј-ставрофор Јован Јовичић, парох румски у пензији, протојереј-ставрофор Винко Мишановић, старешина храма Преноса моштију Светог Николаја у Руми, протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски и парох при храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми, јереј Сава Мишановић, старешина храма Свете Тројице у Новој Пазови, протођакон Слободан Вујасиновић, и ђакон Немања Теофиловић.

Вогањ - У недељу, 24. јула 2016. године, у 17 часова мештани Вогња у радости Христовој дочекали су мошти Свете преподобне Ангелине и у свечаној литији допратили до храма Преноса моштију Светог оца Николаја. Након што су нетрулежне мошти Свете Ангелине унете у храм, служен је акатист Преподобној Ангелини којим је началствовао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, уз саслужење бројног свештенства подручног намесништва. Сабраном верном народу Божјем који је испунио храм и увеличао овај догађај својим присуством беседом се обратио протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски. После акатиста Светој Ангелини у 19 часова у испуњеном храму организовано је предавање у част доласка моштију Свете преподобне Ангелине у храм Преноса моштију Светог оца Николаја које су одржали јереј Бојан Весић, парох добановачки, и гђа Маја Недељковић, истраживач у области културе из Београда.

Пред нетрулежним моштима Свете Ангелине и сабраним верним народом који је испунио храм, беседио је Епископ сремски г. Василије о значају Свете преподобне Ангелине за православни хришћански род српски и поучно подстичући на доброчинство по угледу на Деспотицу сремску и свесрпску.

Овом приликом Епископ сремски Василије уручио је орден Свете мајке Ангелине за вишеродно материнство гђи Драгици Петрушић и гђи Зорици Милић из Руме.

У 12 часова служен је акатист Светој Ангелини којим је началствовао протојереј Ђорђе Павловић, парох добриначки, уз саслужење протојереја Томислава Којића, пароха брестачког и суботиштанског, и протонамесника Јована Раилића, пароха краљевачког. У 15 часова служен је молебни канон Пресветој Богородици којим је началствовао јереј Влада Ђурић, парох кленачки, уз саслужење јереја Владимира Јездића, пароха жарковачког и малорадиначког. У 17 часова мошти Свете мајке Ангелине испраћене су из храма Вазнесења Господњег и из Руме у Вогањ, у храм Преноса моштију Светог оца Николаја.

Вогањ - У понедељак, 25. јула 2016. године, са почетком у 8 часова, у Храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Вогњу, служено је јутрење којим је началствовао јереј Бојан Весић, парох добановачки.

У наставку, пред моштима Свете Ангелине, служена је Литургија којом је началствовао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Јовичића, пароха румског у пензији, јереја Бојана Весића, пароха добановачког, и јереја Јулијана Тодоровића, пароха из Добановаца. Сабраном верном народу Божијем поздравном беседом у част присутних моштију Свете преподобне Ангелине протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски. У 12 часова служен је акатист Светој мајци Ангелини којим је началствовао јереј Петар Ђорђић, парох грабовачки и витојевачки, уз саслужење јереја Драгана Арсеновића, пароха при румском Храму Вазнесења Господњег, и јереја Владе Ђурића, пароха кленачког.

У 15 часова мошти Свете преподобне Ангелине наставиле су своје путешествије из Вогња ка Малим Радинцима.

Мали Радинци - У понедељак, 25. јула 2016. лета Господњег, у 15 часова мештани Малих Радинаца дочекали су мошти Свете преподобне мајке Ангелине и свечано у литији допратили до храма Преноса моштију Светог оца Николаја. По уласку Светих моштију у храм, одслужен је акатист посвећен Светој преподобној Ангелини којим је началствовао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, уз саслужење бројног свештенства архијерејског намесништва румског. Након акатиста, сабрани верни народ у овом месту поздравио је и обратио им се беседом протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски.

У 18 часова служено је вечерње богослужење којим је началствовао протојереј-ставрофор Винко Мишановић, старешина храма Преноса моштију Светог Николаја у Руми, уз саслужење јереја Горана Тешиновића, старешине храма Вазнесења Господњег у Руми.

На празник Сабора Светог архангела Гаврила, 26. јула 2016. лета Господњег, са почетком у 8 часова, у храму Преноса моштију Светог Николаја у Малим Радинцима, служено је јутрење којим је началствовао јереј Драган Арсеновић, парох при храму Вазнесења Господњег у Руми.

У наставку, служена је света Литургија пред моштима Свете преподобне Ангелине. Началствовао је протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, уз саслужење јереја Драгана Арсеновића, пароха при румском храму Вазнесења Господњег, и јереја Чедомира Грујића, пароха јазачког и малореметског. Сабраном верном народу поучном беседом обратио се протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски и парох при храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми.

За певницом појали су у славу Божју вероучитељи из Руме г. Маринко Симић и г. Милош Гудовић и дипл. теолог г. Иван Неђић из Београда.

У 12 часова служен је акатист Светој преподобној Ангелини којим је началствовао јереј Владимир Јездић, парох малорадиначки и жарковачки, уз саслужење јереја Јована Пробојчића, пароха павловачког, и јереја Саше Милијашевића, пароха доњотоварничког и огарског.

У 13 часова мошти Свете Ангелине испраћене су из храма и кренуле су из Малих Радинаца у Павловце.

Извор: Епархија сремска