Вести из Епархије ваљевске

Вести из Епархије ваљевске
Вести из Епархије ваљевске
Вести из Епархије ваљевске
Вести из Епархије ваљевске

Бабина Лука - Храм у Бабиној Луци, подигнут у славу светог апостола и јеванђелиста Луке, прославио је свога покровитеља светом архијерејско Литургијом којом је началствовао Преосвећени Епископ г. Милутин уз саслужење свештенства Епархије ваљевске.

Благољепију литургијског сабрања допринели су ученици београдске Богословије својим дивним појањем. После литије и ломљења славског колача, Епископ Милутин се обратио верном народу, истакавши да живимо у времену у којем људи све мање помињу Бога, јер их стил модерног живота заокупља неким другим, овоземаљским стварима и угађањима. Решење проблема васпитања деце треба тражити у њиховом приближавању Богу. Потребно је да утврдимо веру у породици и да нам она буде црква у малом која води спасењу.

Петница - У уторак, 30. октобра 2012. године, у цркви Успења Пресвете Богородице у Петници служено је вечерње уочи празника светог Петра Цетињског и светог апостола и јеванђелиста Луке. После вечерње службе пред моштима светог Луке, које се чувају у у петничкој цркви, прочитан је акатист овом дивном светитељу. Више од две стотине верних целивало је десну шаку светог Луке, једну од највећих светиња чуваних у Ваљевској епархији. Затим су свету тајну јелеосвећења служили протојереј-ставрофор Гојко Терзић, протојереј-ставрофор Љубомир Миловановић, протонамесник Драган Симић, протонамесник Драган Јаковљевић, јереј Владимир Терзић и ђакон Бранимир Терзић.

Лопатањ - Свети апостол Лука је већ 75 година, од када постоји црква у Лопатњу, заштитник и молитвени посредник свих парохијана при овоме храму. У знак захвалности за посредништво пред престолом Свете Тројице, велики број верника из Подгорине сабрао се на светој Литургији којом је началствовао је протојереј-ставрофор Раденко Андрић, архијерејски намесник подгорски, уз саслужење: протојереја-ставрофора Миломира Ћосића, протојереја-ставрофора Јована Полића и ђакона Дарка Ђурђевића. Јеванђелском поуком окупљеном народу обратио се протојереј-ставрофор Будимир Стевановић, подсетивши на значај светог апостола Луке за нашу хришћанску веру, али и на његове заслуге за ово село, које га усрдно, не само данас, него у свакој Литургији прославља у овом храму.

Извор: Епархија ваљевска