Вести из Епархије врањске

Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске

Врањска Бања - Поводом формирања градске општине Врањска Бања, стара зграда општине реновирана је у потпуности и тек сада може да задовољи потребе општинске администрације. На позив домаћина општине др Славице Сотировић, 1. фебруара 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије освештао је ово реновирано здање које датира из аустроугарског периода. Чину освећења коме су присуствовали сви запослени у градској општини Врањска Бања.

Градска општина Врањска Бања једна је од најмлађих општина у Србији са веома богатим природним потенцијалима (најтоплија минерална вода у Европи, достиже температуру од 94° до чак 110° С) и дугом историјом постојања (први пут се спомиње у писаним документима 1412. године), а на седници општинског већа донета је одлука да као свог заштитника Врањска Бања прославља Светог пророка Илију, 02. августа, коме је посвећен и храм у овом месту.

Врање - Дана 2. фебруара 2012. године у Епископском двору у Врању одржана је прва редовна седница Епархијског управног одбора Православне епархије врањске у 2012. години. Седницом је председавао председник ЕУО Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије. Разматран Извештај о раду Епархијског управног одбора у току 2011. године, који је достављен на коначно усвајање Епархијском савету Православне епархије врањске. ЕУО је разматрао и усвојио Завршни рачун Епархијског управног одбора за 2011. годину и предлог Буџета ЕУО за 2012. годину. Оба документа су достављена Епархијском савету Православне епархије врањске на коначно разматрање и усвајање.

Врање - У Епископском двору у Врању, 4. фебруара 2012. године, одржана је седница Епархијског савета Православне епархије врањске. Пре почетка седнице, чланови Епархијског савета присуствовали су призиву Светог Духа у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Седницом је председавао Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије. Седници је присуствовало 15 чланова Епархијског савета (свештеника, монаха и световних лица) из целе Епархије врањске. Разматрани су и усвојени следећи документи: Извештај о раду Епархијског управног одбора Православне епархије врањске за календарску 2011. годину, Завршни рачун Епархијског управног одбора Православне епархије врањске за календарску 2011. годину и Буџет Епархијског управног одбора Православне епархије врањске за календарску 2012. годину.

Врање - У недељу о Митару и Фарисеју, 05. фебруара 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије служио је Свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Светој Литургији присуствовао је велики број верника, као и полазника верске наставе при Саборном храму у Врању.

Извор: Епархија врањска