Вести из Епархије врањске

Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске

Босилеград - У Епархији врањској два су храма посвећена светом апостолу Филипу, а оба се налазе у општини Босилеград, један у селу Бистар, а други у селу Белут. Мештани ова два села босилеградске општине прослављају светог апостола Филипа као храмовне и сеоске заветне славе. Уочи празника, 26. новембра, Епископ врањски Пахомије посетио је храм Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, а затим је у пратњи протонамесника Зорана Стојанова посетио цркву свете Петке у селу Рибарцу. На дан молитвеног помена светог апостола Филипа епископ Пахомије је служио свету Литургију у селу Бистар. Саслуживали су протонамесници Зоран Стојанов и Михајло Станчев, синђел Јован Станојков и јерођакон Серафим Станковић.

Врање - У недељу 26. по Духовима Епископ врањски Пахомије служио је свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању у току које је Срђана Ристића, студента Православног богословског факултета, рукопроизвео је у чин чтеца.

Врање - Уочи празника Ваведења Пресвете Богородице Епископ врањски Пахомије служио је празнично бденије у Саборном храму Свете Тројице у Врању, а сутрадан, на дан празника, свету Литургију у капели манастира светог Прохора Пчињског, која је и посвећена овом великом Богородичином празнику.

Врање - Од 10. до 12. новембра 2012. г. гост Епархије врањске био је архимандрит Методије, игуман царске лавре манастира Хиландара. Оца Методија са пратњом дочекао је у Врању епископ Пахомије. Истога дана у сали Црквене општине Врање отац Методије је одржао предавање о Хиландару кроз векове, монаштву на Светој Гори и светогорским старцима. Сутрадан, епископа Пахомија, архимандрита Методија и монахињу Јефремију, игуманију манастира светог првомученика Стефана у Горњем Жапском, у свом кабинету у Врању примио је градоначелник Врања г. Зоран Антић.

Кацапун - На празник светог пророка Авакума, светог цара Уроша и светог Јоаникија Девичког, 15. децембра 2012. г., Епископ Пахомије је служио свету Литургију у манастиру св. пророка Илије у Кацапуну, уз саслужење пароха владичиноханских, братства ове свете обитељи и у присуству благочестивог народа.

Врање - На дан када Црква прославља светог Николаја, у свим храмовима Епархије врањске служене су свете Литургије, а посебно велики број верника окупио се у Саборном храму Свете Тројице у Врању и у храмовима посвећеним овом светитељу и Божјем угоднику у манастиру светог Николе у Врању, селу Градња код Врања, Прекодолцу код Владичиног Хана, селима Клиновцу и Брњарима код Бујановца и у Трговишту. Епископ Пахомије служио је свету Литургију у манастиру светог Николе у Врању, где је пререзао славски колач синђела Методија (Марковића), намесника ове свете обитељи.

Извор: Епархија врањска