Вести из Епархије врањске

Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске

У пету недељу Великог поста, 17. априла 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у цркви Светог Николе у Трговишту, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске. Светој Литургији присуствовали су и ученици веронауке Основне школе у Трговишту.

По завршетку свете Литургије, у сали Црквене општине Трговиште епископ Пахомије је разговарао са председником општине Трговиште г. Ненадом Крстићем и члановима Управног одбора Црквене општине Трговиште о предстојећим радовима на цркви Светог Николе и осталим храмовима на подручју ове Црквене општине.

Епископ Пахомије посетио је и цркву Преображења Господњег у Козјем Долу.

Епархију врањску, 15. априла 2016. године, посетила је гђа Александра Фулгоси, помоћник Министра културе и информисања, у пратњи г. Милоша Гајића, самосталног саветника у Министарству. Госте је у Епископском двору у Врању дочекао Преосвећени Епископ врањски г. Пахомије. Домаћин је госте упознао о животу и раду наше свете Цркве у Епархији врањској, као и о обнови Краљевог конака у манастиру Светог Прохора Пчињског и осталих светиња Епархије врањске, са посебним освртом на споменике културе од изузетног значаја за државу Србију и српски народ.

Након обиласка Саборног храма Свете Тројице у Врању, гости су у пратњи епископа Пахомија посетили и манастир Светог Николе (метох манастира Хиландара из XIV века) и Свеправославни центар Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски у Врању. У послеподневним часовима, гђа Фулгоси посетила је манастир Светог Прохора Пчињског.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије служио је 15. априла 2016. године Друго бденије у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Преосвећени Епископ врањски г. Пахомије служио је 13. априла 2016. године Прво бденије у Саборном храму Свете Тројице у Врању уз саслужење пароха врањских.

Извор: Епархија врањска