Вести из Херцеговине

Вести из Херцеговине
Вести из Херцеговине
Вести из Херцеговине
Вести из Херцеговине

У ноћи између недjеље на понедjељак (23. арприл 2012. године) поново се на мети вандала нашло православно гробље, овај пут у мостарском насељу Раштани. Оштећено је десетак гробница са којих су скинуте месингане алке, вазе за цвијеће, метални свијећњак који се налазио поред капеле у гробљу, те металне шипке из ограде које су разбојници имали снагу извући. Тачна материјална штета ће накнадно бити утврђена. Припадници ПУ Бијело Поље изaшли су на лице мјеста и извршили увиђај. Потрага за починиоцима је у току, а из Српске православне црквене општине Мостар искључују могућност националне или вјерске нетрпељивости, као евентуалног узрока овог разбојништва и оштро осуђују овај чин.

У сриједу, 25. априла 2012. године, у Бијелом Пољу је организована церемонија којом се озваничио завршетак пројекта подршке одрживом повратку Срба у Мостар, а који је реализовао CRS уз подршку владе САД и ентитетских министарстава за избјеглице и расељена лица. Церемонија је организована у близини куће Зорана Радовића и Далибора Аћимовића. На том скупу присуствовали су представници CRS-а, UNHCR-a, градоначелник града Мостара Љубо Бешлић и други политички представници. По завршетку ове церемоније David Robinson, главни замјеник помоћника државног секретара за питање избјеглица у амбасади САД, посјетио је са сарадницима сједиште Епархије захумско-херцеговачке у Мостару. Званичнике је, у име Епископа Григорија, примио отац Данило, игуман манастира Житомислић, са свештенством. Главна тема разговора била је живот Срба повратника у Мостару и начини помоћи Србима повратницима у долини Неретве.

Дана 26. априла 2012. године Господње формиран је Црквеноопштински савјет Православне црквене општине у Требињу. Након одржане молитве, старјешина Саборног храма Светог Преображења Господњег у Требињу, протојереј-ставрофор Никола Јанковић, отворио је сједницу и указао на значај заједничког рада, саборности и бриге у животу и раду ЦО Требиње. Састанак је протекао у пријатном и конструктивном разговору, везаном за текућа и актуелна питања. У овом братском саборовању учешће је узело 19 чланова.

Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Тврдош, уз саслужење игумана тврдошког Саве, јеромонаха Димитрија, јерођакона Порфирија и ђакона Владе Вукановића.  У Светој Литургији су узели учешће вјерни народ и велики број дјеце, који редовно походе ову светињу. Послије читања Светог Јеванђеља, присутном вјерном народу, бесједом се обратио Епископ Григорије.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка