Вести из Херцеговине

Вести из Херцеговине
Вести из Херцеговине
Вести из Херцеговине
Вести из Херцеговине

Полице - 7. jула 2014. године, у насељу Полице у Требињу, свечано је прослављен празник Рођења Светог Јована Крститеља. Славио је истоимени храм, а свету архијерејску Литургију служио је Епископ Ззхумско-херцеговачки и приморски г. Григорије, уз саслужење свештенства Епархије. У малој цркви није било ни близу довољно простора да прими све приспјеле вјернике, па је служено испред храма. Послије славске литије и ломљења славског колача, бесједом се присутним вјерницима обратио епископ Григорије, које је представио и новопостављеног пароха ове парохије оца Младена Жуловића. Домаћини ове парохије угостили су све присутне трпезом љубави, коју су припремили у пaрохијској сали поред храма.

Засад - У недјељу, 6. јула, на малом херцеговачком гробљу требињског насеља Засад, народ се окупио да прослави славу храма – Рођење Светог Јована Крститеља. Свету архијерејску Литургију служио je епископ г. Григорије, уз саслуживање надлежног свештеника Николе Јанковића, госта из Србије оца Стевана Вукића и ђакона Душка Шаровића. Овом приликом освештан је и новоподигнути споменик страдалим парохијанима у протеклом рату. Послије свете Литургије услиједила је литија до темеља старог храма, гдје је одслужен помен свима који су сахрањени на овом гробљу. Затим се пред храмом преломио славски колач, а добри домаћини приредили су трпезу љубави за све присутне. Вјерном народу бесједио је епископ Григорије.

Гацко - У петак, 4. јула 2014. године, предсједник Републике Српске г. Милорад Додик је, приликом посјете Гацку, посјетио храм Свете Тројице који је у изградњи. Пред гатачким храмом су га дочекали, поред локалног свештенства, начелник општине Милан Радмиловић и предсједник Одбора за градњу храма г. Костадин Јегдић. Од стране свештеника Велимира Ковача пресједник је упознат са динамиком и трошковима градње као и о плановима за завршетак радова. Предсједник је на крају истакао потребу да се овај благословени посао, у ком није битан само новац већ и слога, треба завршити заједничким напором и обећао помоћ Владе РС за наставак градње.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка