Вести из Митрополије дабробосанске

Вести из Митрополије дабробосанске
Вести из Митрополије дабробосанске
Вести из Митрополије дабробосанске
Вести из Митрополије дабробосанске

Сарајево - У петак, 14. децембра, из православне  Старе цркве на Башчаршији у Сарајеву украдене су двије иконе и новац из касе за добровољне прилоге. Јереј Вања Јовановић је рекао да је полиција ухапсила осмуњиченог за крађу која се догодила око 14.30 часова и снимљена је уз помоћ видео-надзора постављеног у цркви. Јереј Јовановић је додао да је ријеч о новијим иконама, те да није украдена већа сума новца. Увиђај је обавила екипа МУП-а Кантона Сарајево.

Соколац - Митрополит дабробосански  Николај служио је на празник светог Николаја свету архијерејску Литургију у храму светог пророка Илије у Сокоцу. Током Литургије митрополит Николај је рукоположио ђакона Видака Вујадиновића, професора црквене музике и појања у Богословији Светог Петра Дабросанског у Фочи, у чин свештеника, а професора др Дарка Ђога, професора на Богословском факултету светог Василија Острошког у Фочи и проректора Универзитета у Источном Сарајеву, у чин ђакона. Свети Николај је крсна слава митрополита Николаја, па је поводом тога у његовој резиденцији у Сокоцу обављен славски обред.

Пале – Митрополит Николај је служио свету архијерејску литургију 16. децембра 2012. Г. у храму Успења Пресвете Богородице у Палама. Током Литургије Митрополит  је рукоположио Видака Вујадиновића, професора црквене музике и појања у Богословији Светог Петар Дабробосанског у Фочи,  у чин свештеника. Након Литургије, велики број вјерника паљанских парохија приступио је причешћу Животворним Тијелом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа.

Соколац – Слава параклиса светог Јоаникија Девичког у резиденцији Митрополита дабробосанског Николаја у Сокоцу 15. децембра обележена је светом архијерејском Литургијом коју је служио митрополит Николај. Владика Николај је рукоположио службеника Митрополије у Сокоцу Александра Секулића у чин ђакона. 

Вишеград - У току је акција прикупљања помоћи за наставак започете градње конака у женском манастиру Вазнесења Господњег у Вардишту код Вишеграда. Према ријечима архимандрита Јована Гардовића, игумана манастира светог Николаја у Добрунској Ријеци, духовника овог женског манастира, с циљем помоћи изградњи конака код Телекома Српске је отворен кратки телефонски број – 1433 – чијим позивом се дарују 2 КМ за ову намјену. Акција траје од 1. до 31. децембра 2012. г. Манастир Вазнесења Господњег налази се у Доњем Вардишту на путу Вишеград-Ужице. Смјештен је у долини између Бијелог и Црног Рзава у подножју планине Варде.

Вишеград - У храму посвећеном Рођењу Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду почела је рестаурација ентеријера, а радове изводе вишеградски грађевинци и радници Хидроелектране "Вишеград". Црква на Мегдану у Вишеграду изграђена је 1885. године, а занимљива је и по томе што су обе куполе у стилу руских православних храмова.

Извор: Митрополија дабробосанска