Вести из Нишке епархије

Вести из Нишке епархије
Вести из Нишке епархије
Вести из Нишке епархије
Вести из Нишке епархије

Уочи празника Светог оца Симеона Мироточивог свечано бденије је у нишком Саборном храму служио Преосвећени Епископ нишки Г. Јован.

У недељу сиропусну Свету Архијерејску Литургију Епископ Јован служио је у храму Светог Николе у Куршумлији. Овај храм је задужбина родоначалника светородне лозе Немањића – Светог Симеона Мироточивог па је дан када га молитвено прослављамо био повод да се под сводовима његове најкрасније задужбине верни народ Косанице и Топлице окупи предвођен својим Архипастиром. Владики Јовану саслуживало је свештенство косаничког намесништва као и свештеници из других крајева нишке Епархије.

Многобројни сабрани народ Владика је поучио својом беседом после прочитаног Јеванђеља, а потом је у току Литургије у свештенички чин рукоположио ђакона Стефана Милановића, а протонамесничким чином одликовао свештеника Ненада Милосављевића, пароха куршумлијског.

У недељу уочи почетка Часног и Великог поста, након вечерње службе, Његово Преосвештенство Епископ Константиновог града, Г. Јован благословио је почетак свете Четрдесетнице. Овој служби саслуживало је својим молитвеним присуством мноштво народа Божијег, свештенства наше Епископије као и професори и ђаци Призренске Богословије у Нишу. Након поучног слова, Епископ је чинећи метанију пред свештенством и народом замолио за опроштај и свима упутио свој благослов и опроштај. Следећи примеру нашег Епископа уследило је међусобно праштање свих присутних и жеље да ток поста милошћу Божијом издржимо и дочекамо свето и славно Васкрсење Христово.

Извор: Епархија нишка