Вести из Шумадије

Вести из Шумадије
Вести из Шумадије
Вести из Шумадије
Вести из Шумадије

Павловац - На дан Светог деспота Стефана Лазаревића, 1. августа 2012. године, одржан је традиционални сабор у манастиру Павловцу, задужбини овог славног и благочестивог господара српског. Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење протојереја ставрофора Драгољуба Ракића, Миладина Михаиловића, Миће Ћирковића и Вида Милића, као и ђакона Небојше Јовановића и Петра Лесковца.

Трнава - На дан Светог пророка Илије, а поводом храмовне славе у Трнави, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију на којој је рукоположио ђакона Слободана Савковића у чин свештеника и поставио га на парохију у архијерејско намесништво левачко, где ће опслуживати манстирску парохију у Каленићу. Истог дана, Владика Јован је извршио и Литургијско крштење мале Ангелине, ћерке новорукоположеног свештеника Слободана.

Кораћица - На празник Светог пророка Илије, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.  Јован у поподневним сатима у храму Свете Тројице у Кораћици у подножју Космаја крстио је малог Константина, сина пароха кораћичког јереја Милана Јовановића и супруге Марије. Епископу су саслуживали архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Бранислав Јеремић парох влашански, јереј Горан Пантић из Епархије браничевске и ђакон Иван Гашић.

Рача Крагујевачка - Велика духовна радост се осетила 5. августа у Рачи Крагујевачкој, где је на празник Светих мученика Трофима и Теофила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио Свету Архијерејску Литургију. Возгласом “Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа” започела је Света Архијерејска Литургија коју је Владика служио уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Симина и Драгослава Сенића, архијерејског намесника рачанског протојереја Љубише Ђураша, протојереја Обрена Стојановића, протонамесника Ненада Савића и јереја Милана Ћосића као и ђакона Ивана Гашића и Дејана Шишковића.

Рогојевац - Светим тајнама човек прима благодат Божију, да би могао живети животом Христовим. А овај живот започиње поновним рођењем човековим – водом и Духом, тј. светим крштењем. С тога је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, на дан Светих мученика Трофима и Теофила у храму Преподобне мати Петке Параскеве у Рогојевцу крстио малу Љубицу, ћерку јереја Дејана Марјановића, пароха рогојевачког.

Извор: Епархија шумадијска