Вести из Венецуеле

Вести из Венецуеле
Вести из Венецуеле
Вести из Венецуеле
Вести из Венецуеле

У цркви светог Јована Крститеља у Маракају служена је света Литургија 25 недеље по Духовима. "Јеванђеље које се у нашој православној Цркви чита у ову недељу говори о две највеће заповести Божје. Прва - Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свом мисли својом и свом снагом својом, и друга, Љуби ближњега свога као себе самога. А ко је ближњи мој (Лк. 10,29)? Управо наше данашње сабрање показује лепоту православља и даје нам одговор ко је мој ближњи? Данас смо овде заједно и Срби и Венецуеланци и Украјинци и Колумбијци, а сви смо православни . Управо то и показује лепоту православља, беседио је отац Александар.

- Данас овде има и римокатолика - и то су наши ближњи. Све ово нама православнима, као онима који су сачували веру коју нам је предао Господ Исус Христос, и коју су нам посведочили Његови ученици свети апостоли, и коју су нам пренели ранохришћански свети Оци - православну веру - која је утврђена на седам васељенских сабора и која је сачувана до дана данашњег, јесте позив да будемо као апостоли и сведоци Васкрслог Христа и да сведочимо православну веру овде у Венецуели како би и други народи заволели православље и познали праву веру. Катихезација и мисионарски приступ је афирмација православља, а то и јесте дужност нас хришћана - да будемо светлост свету како би и други кроз нас  спознали Васкрслог Господа", речи јереја Александра којима је поучио сабрани верни народ.

Литургију су служили новорукоположени јереј Антоније (Васељенска патријаршија) и јереј Александар.

После Литургије је организована празнична трпеза, а певале су се и традиционалне српске, руске, венецуеланске и колумбијске песме.