Вести из Врањске епархије

Вести из Врањске епархије
Вести из Врањске епархије
Вести из Врањске епархије
Вести из Врањске епархије

Бујановац - На дан када Наша Света Црква прославља Светог Алексија Човека Божијег, 30. марта 2012. године, на темељима започете цркве у част Светог великомученика Георгија у селу Лопардинце, општина Бујановац, Његово Преосвештенство Епископ Пахомије благословио је наставак градње ове цркве. Ова црква представљаће један од православних светионика на овим просторима, који ће јачати вољу код Срба у очувању вере православне и националног идентитета.

Изградња цркве Светог великомученика Георгија започета је 1990. године, са благословом блаженопочившег Епископа врањског Саве који је положио камен темељац, али услед недостатка новчаних средстава и бројних непредвиђених као и ратних околности на овим граничним просторима Републике Србије, радови су прекинути. Молебну за наставак радова на цркви Светог великомученика Георгија приствовао је велики број мештана из села, као и ученика Основне школе „Бранко Радичевић“ из Бујановца, истурено оделење у Лопардинцу. Обраћајући се присутним верницима, Епископ Пахомије истакао је да, изграђујући нову цркву као дом Божији, сами себе изграђујемо и надограђујемо, и то у тренуцима и на простору где је највише потребна духовна обнова и надоградња.

Врање - Друго бденије, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије служио је у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Сурдулица - У пету недељу Великог поста - Глувну, 01. априла 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је Свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Сурдулици. На почетку Свете Литургије Епископ Пахомије у чин чтеца рукопроизвео је господина Срђана Кандића, из Сурдулице, дипломираног теолога и катихету. Литургијско сабрање, улепшало је велико присуство ученика основних и средњих школа из Сурдулице, који су активно учествовали у Богослужењу и узносили песму и славу Божију. По завршетку Свете Литургије, Епископ Пахомије разговарао је са свештенством и члановима Црквеноопштинског управног одбора Црквене општине Сурдулица и Доње Романовце о текућим питањима и предстојећим активностима у току 2012. године.

Извор: Епархија врањска