Најаве

Певајмо за живот!

Теорија и пракса црквене музике: Представљање књиге у Боеграду и Новом Саду

Теорија и пракса црквене музике - први стручни и специјализовани уџбеник византијске црквене музике

Књига Теорија и пракса црквене музике, ауторa др Георгијa Константинуа, у преводу др Гордане Благојевић, први је стручни и специјализовани уџбеник савремене византијске црквене музичке традиције ове врсте који се појављује на нашим просторима. Издавачи ове књиге су: Институт за теолошка истраживања Православног богословског факултета и Беседа – издавачка установа Епархије бачке. Књига Теорија и пракса црквене музике биће представљена:

  • У Београду, у уторак 16. децембра, у Парохијском дому Спомен-храма Светог Саве, са почетком у 19.00 часова и
  • у среду 17. децембра у Новом Саду у Свечаној сали гимназије Јован Јовановић Змај.

Учесници:

Недеље Милосрђа у Чачку

Српска Православна Црквена Општина при храму Вазнесења Господњег у Чачку организује добротворну хуманитарну акцију у току трајања Божићног поста.

Проналажење смисла поста требало би прочитати још у старим списима Старога Завета где пророк Исаија мудро пише и проповеда:

Такав ли је пост који изабрах да човек мучи душу своју један дан? Да савија главу своју као трска и да простире пода се кострет и пепео? То ли ћеш звати пост и дан угодан Господу? А није ли ово пост што изабрах: да развежеш свезе безбожности, да раздрешиш ремење од бремена, да отпустиш потлачене, да изломите сваки јарам? Није ли да преламаш хлеб свој гладноме и сиромахе и прогнане да уведеш у кућу? Кад видиш гола да га оденеш и да се не кријеш од свог тела? (….) Тада ћеш призивати и Господ ће чути, викаћеш и рећи ће: „Ево ме!“ Ако избациш са себе јарам и престанеш пружати прст и говорити зло, и ако отвориш душу своју гладноме, и наситиш душу невољну, тада ће засјати у мраку видело твоје и тама ће твоја бити као подне.“ ( Ис. 58, 5 – 10 )