Најаве

Златно перо Штајерске нашој сарадници Зорици Зец

На Велики четвртак, 17. априла 2014. г., у 12 чaсова у Канцеларији за дијаспору и сарадњу са Србима у региону гђи Зорици Зец биће додељено Златно перо Штајерске. Награду уручује г. Раде Бакрачевић, главни и одговорни уредник „Штајерских новина“ (Марибор). Гост у програму је квартет Александар Невски.

У образложењу Скупштине штајерске српске заједнице истиче се да се ово високо признање, већ девет година заредом, додељује „најизразитијим новинарима са свих пет континената“. Даље се напомиње да је Зорица Зец сарадник Информативне службе Српске Патријаршије и њених штампаних издања Православља, Гласника, а и чињеница да је главни и одговорни уредник сајта Српска дијаспора.

Распоред Васкршњих богослужења Епископа аустралијско-новозеландског Иринеја

Поводом Наше канонске посете сиднејским светињама о Страсној седмици и светлим празницима Христовог Васкрсења 2014. године, задовољство Нам је известити вас о предвиђеном распореду архијерејских богослужења:

Проф. Рајко Д. Блажић: Од уметности до индустрије

У суботу 12. априла 2014. године, у 19 часова, у Галерији УЛУС-а (Кнез Михаилова бр.37) биће одржана фото-презентацијa резултата десетогодишњег уметничког  истраживања под називом Од уметности до индустрије у новом декоративном материјалу који замењује камен, обрађује се на исти начин али неколико пута брже, a крајња цена је нижа од камена.

Истраживање је ауторски рад проф. Рајка Д. Блажића. По први пут јавно ће се обелоданити достигнућа, могућности и перформансе материјала, а које иду од реализације најразличитијих уметничких идеја, па све до индустријског умножавања.

Биће приказане могућности употребе у ентеријеру и екстеријеру у следећим областима: моделовања, подражавања камена, имитације ломљеног камена, комбиновања зрелих и свежих бетона, технике обраде, комбинације боја, необичне монтаже, умножавање у калупима рестаурација, реконструкција, неговање, полирање, заштита, позлата и посребривање, монументалност, скулптура, отпад материјала, сликање на бетонима, испитивање материјала.