Најаве

15. Сабор православне дјеце Црне Горе

У суботу, 30. августа текуће године, на Цетињу ће се одржати Петнаести сабор православне дјеце Црне Горе, на којем ће учествовати око 1500 дјеце полазника вјеронауке из цијеле Црне Горе.

Позив хоровима за учешће у заједничкој служби Божјој 28. септембра 2014. у Храму Светог Саве

Са Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја

ПОЗИВ ХОРОВИМА ЗА УЧЕШЋЕ У ЗАЈЕДНИЧКОЈ СЛУЖБИ БОЖЈОЈ 28. СЕПТЕМБРА 2014. ГОДИНЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

У недељу, 28. септембра, навршава се сто година од упокојења највећег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Тим поводом, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј упућује позив свим члановима црквених хорова да узму учешће у светој архијерејској Литургији и парастосу који ће се одржати у знак сећања на Стевана Мокрањца. Здружени хорови ће певати Мокрањчеву Литургију и Опело под вођством диригента Бојана Суђића, шефа диригента Хора и Симфонијског оркестра РТС,  редовног професора и шефа Катедре за дириговање на ФМУ у Београду.

Освећење цркве у Крњој Јели

Древна црква у обнови у Крњој Јели, на преко 1.600 метара надморске висине, биће освештана 31. августа

Темељи цркве на којима је обновљен велелепни храм посвећен празнику Преноса мошти светог Стефана на мјесту Катунац у Крњој Јели, селу које данас припада шавничкој општини, према процјени стручњака, стари су готово један миленијум! Наиме, археолог Ђорђе Ћапин тврди да се, постојањем мноштва цркава тог стила у средњевјековној Херцеговни тога доба, може са основом тврдити да је и ова црква, односно њени темeљи, старија од 12. вијека.

Албум сећања на наше претке из Првог светског рата

Њ.К.В. Престолонаследник Александaр II: Учините видљивим дух и дело ваших славних предака учесника Првог светског рата

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II позива све потомке учесника Првог светског рата да учествују у стварању Албума сећања на наше претке који су своју крв проливали и живoте дали борећи се за опстанак своје Отаџбине и свог народа у Великом рату.