Најаве

Конференција у Источном Сарајеву

Српска православна црквена општина которачка у Добрињи, Источно Сарајево, организује Прву међународну конференцију српске православне омладине под називом „Само слога Србина спасава“ од 15. до 20. јуна 2015. године у Источном Сарајеву.

Намјера организатора Конференције је да окупи младе из Босне и Херцеговине, региона и дијаспоре, који ће се током њеног трајања упознати са историјом настанка, постојања и чувања културних и вјерских објеката, српског језика и ћириличног писма у БиХ. Такође, млади ће посјетити најзначајнија српска културна и вјерска мјеста у БиХ. Значај конференције се огледа у томе што се српска православна омладина окупља како би се  сачувало јединство српског народа, језика, вјерског и етничког идентитета, без обзира на то гдје се налазили или живјели.

Конкурс Школе иконописа "Одигитрија" Епархије зворничко-тузланске у Бијељини

Управа Школе иконописа "ОДИГИТРИЈА" Епархије зворничко-тузланске у Бијељини у току мјесеца марта и априла 2015. године расписују конкурс за упис ученика у "Умјетничку радионицу"

Идеја о "Умјетничкој радионици" настала је након успјешног деветогодишњег рада Школе иконописа  "Одигитрија", као и због великог интересовања суграђана да изучавају и друге видове ликовног изражавања осим иконописа.

Моба 2015.

Петнаеста МОБА у манастиру Соко биће одражана и ове године
од 19. јула до 5. августа.

МОБА je саборовања деце из Србије и дијаспоре које се, благодарећи Епископу шабачком г. Лаврентију, оснивачу и покровитељу “ Мобе“, одржава са жељом да млади упознају основна јеванђељска начела: живети у љубави и радости, бити на корист Господу и Отаџбини, породици и ближњем. На МОБУ се могу пријавити деца узраста од 8 до 25 година. Уз пријаву је потребно послати кратку биографију са фотографијом, уз обавезну назнаку да је полазник веронауке, као и благослов надлежног свештеника. У пријави навести активности и учешће у животу Цркве, интересовања. Пријаве слати на manastirsoko@gmail.com и eparhijasabacka@gmail.com.

Конкурс за најбољу кратку причу на тему „Христос Васкрсе“

Редакција часописа за духовну и културну просвјету „СОКО“ Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна, код Вишеграда, расписала је традиционални конкурс за најбољу кратку причу о теми „Христос Васкрсе“.

На конкурс могу бити пријављене необјављене приче, чији су аутори из свих српских крајева. Редакција „Сокола“ наградиће аутора најуспјешније приче са 200 КМ, другопласираног са 100, а трећепласираног са 50 КМ. Осим три најбоље приче, редакција „Сокола“ одабраће одређени број квалитетних кратких прича које ће бити објављене на страницама овог часописа и у оквиру посебне збирке. Проглашење најбољих и уручивање награда биће обављено средином маја 2015. године, у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци.