Најаве

Међународни скуп у Михољској Превлаци

Манастир Михољска Превлака: Међународна духовна академија „Свети Јевстатије Превлачки“

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, у манастиру Михољска Превлака код Тивта од 23. јула до 3. августа 2019. године одржаће се прва међународна духовна академија „Свети Јевстатије Превлачки“.

Освећење споменика жртвама усташког злочина на Старом броду на Дрини

Стари брод на Дрини је мјесто историјског злочина геноцида којег починише хрватско-муслиманске усташе над српским народом 1942. године.

Наиме, схавтивши да се српски устанак слободе и отпора усташком режиму шири и да се не може зауставити репресивним мјерама Власт Независне Државе Хрватске под управом ратног злочинца Анте Павелића одлучује по узору на Аустроугарску из 1915. године етнички очистити Источну Босну, а прије свега Подриње. Одлучено је да усташки бојовник Јуре Францетић уз помоћ муслиманске милиције Источну Босну очисти од Срба. Францетић је операцију осмислио у јануару-фебруару 1942. године и исту покренуо почетком марта 1942. године са циљем да се преостали Срби из Сарајева и Сарајевског поља, општина Пале, Соколац, Олово, Хан Пијесак, Власеница, Рогатица, Трново и читавог Средњег Подриња ликвидираку или протјерају.