Најаве

Савиндан у Бања Луци

Светосавском академијом у дробњачком селу Пошћење почињу светковине у Епархији будимљанско-никшићкој

Свечаности у славу Светог оца нашег Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, у Епархији будимљанско-никшићкој ове године почеће 22. јануара 2022. године Светосавским сабрањем у шавничком селу Пошћење.

Свету архијерејску Литургију у храму Успенија Пресвете Богородице служиће Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије са свештенством.

Ледена тишина: 80 година касније – будућност сећања

Сећање на жртве Новосадске рације и Холокауста

Програм „Ледена тишинаˮ на јединствен начин подсећа, подстиче и гради одговорно друштво. Период окупације током Другог светског рата засигурно представља најтрагичније раздобље у модерној историји Новог Сада. Културни центар и ове године обележава страдање народа на територији Војводине, низом предавања и изложби, желећи да подсети, представи и отргне од заборава највеће злочине у историји. Програм „80 година касније – будућност сећањаˮ је реализован у сарадњи са Историјским архивом Града Новог Сада, Епархијом бачком и организацијом Тераформинг из Новoг Сада.

Погром у Шајкашкој и Новом Саду 1942. године

У петак, 21. јануара 2022. године, са почетком у 12 часова, биће одржана тематска седница Националног просветног савета, која је посвећена обележавању осамдесетогодишњице од Погрома у Шајкашкој и Новом Саду.

Гости Националног просветног савета, који ће на видео-конференцији говорити о овом догађају, као и о важности неговања културе сећања у систему образовања и васпитања, су:

  • Гарифалија Леа Миха, Међународна школа за студије Холокауста „Јад Вашемˮ, Програми и сарадња са земљама Балканског полуострва на тему Холокауста;
  • Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, Погром цивилног становништва у јужној Бачкој у јануару 1942. године;
  • Протопрезвитер Владан Симић, секретар Епархије бачке, Спомен њихов из нараштаја у нараштај;
  • Др Горан Милорадовић, Институт за савремену историју, Историја логора за масовну изолацију становништва;
  • Мирјана Крањац, Јеврејска општина Нови Сад, Породична сведочанства;
  • Мирко Штарк, председник Јеврејске општине Нови Сад, Породична сведочанства.

Седница ће бити отворена за јавност, а приступ ће бити омогућен путем следећег линка: http://shorturl.at/hEGJL

Извор: Епархија бачка