Најаве

Сви путеви воде у Џексон

СВИ  ПУТЕВИ  ВОДЕ  У  ЏЕКСОН (Срби у Америци), All Roads Lead to Jackson, аутор Милина Јовановић - Калифорнија, издавач Епархија западно-америчка

Позивамо вас да у четвртак, 24.04.2014. године са почетком у 19 часова у свечаној сали Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије, Београд, ул. Васе Чарапића број 20 присуствујете промоцији књиге Сви путеви воде у Џексон аутора Милине Јовановић из Калифорније.

На  промоцији  ће  говорити Кринка Видаковић - Петров – књижевник и научни радник, Вјекослав Радовић – новинар, Зорица Зец – главни и одговорни уредник сајта Српска дијаспора и Милина Јовановић - аутор.

Албум сећања на наше претке из Првог светског рата 1914-2014.

Савез потомака ратника Србије 1912-1920. у сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије у циљу обележавања сто година Првог светског рата упућује:

ЈАВНИ ПОЗИВ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ И СРБИМА У РЕГИОНУ И ДИЈАСПОРИ

ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ФОТОГРАФИЈА И ОСТАЛИХ ДОКУМЕНАТА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА и учешће у стварању АЛБУМА СЕЋАЊА на наше претке из Првог светског рата

ОЖИВИМО СЕЋАЊА – ОСВЕЖИМО ПАМЋЕЊЕ – ПОМОЗИМО ИСТОРИЈИ

120 година од рођења Преподобног Јустина Ћелијског

У години 2014. Епархија ваљевска прославиће два изузетно важна јубилеја за Српску Православну Цркву и православни свет уопште - 120 година од рођења и 35 година од престављења Господу Преподобног Јустина Новог Ћелијског, једног од најтрудољубивијих и најученијих хришћанских мисионара савременог доба.

Испуњени несвакидашњом радошћу, шаљемо Вам благу вест да ће на празник посвећен Ави Јустину, 14. јуна Лета Господњег 2014. његове мошти бити извађене из светог му гроба и положене у манастрирски храм манастира Ћелије. Свету архијерејску Литургију поводом тог узвишеног чина служиће Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслуживања више архијереја и свештенослужитеља наше Цркве и других помесних Цркава. Имајући у виду славу аве Јустина широм православне васељене, очекујемо да ће се на његов празник у манастиру Ћелије сабрати мноштво верног народа из свих помесних православних цркава.

Израда распореда свечаности које ће пратити овај богоугодни догађај је у току. О свим детаљима ћемо Вас благовремено обавестити.