Најаве

Освећење цркве у Пребиловцима

П о з и в н и ц а

Поштовани,

Желећи Вам свако добро од Васкрслога Господа, позивамо Вас да учествујете у крстоваскрсном догађају сабрања поводом освећења храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, које ће се одржати у суботу 8. августа 2015. године. Свету архијерејску Литургију служиће Његова Светост Патријарх српски Иринеј уз саслужење више Епископа и свештеника наше и сестринских помјесних Цркава.

Пребиловци, символ страдања српског народа, једно је од четири најстрадалнија села у свијету у Другом свјетском рату. Од хиљаду житеља села, осамсто двадесет је бачено у јаму. Били су то углавном старци, жене и дјеца. Педесет година касније десио се незапамћени злочин над моштима око четири хиљаде мученика из Доње Херцеовине који су били сахрањени у тадашњу крипту. Обновом храма Васкрсења Христовог Пребиловци постају препознативи не само по страдању, него, изнад свега, као мјесто васкрсења, сабрања, обнове живота и људског достојанства.

           Очекујући Вас, срдачно Вас поздрављамо.

              С поштовањем,

 

Предсједник Републике Српске                       Епископ захумско-херцеговачки и приморски

 

 

Да би се обистинило пребиловачко пророчанство:

 

И биће пусти Пребиловци.

Глас људски неће се чути,

птице неће пјевати,

нити ће волови рикати,

коњи хрзати.

Потом ће село бити обновљено

и биће град...

 

И Пребиловци ће бити град васкрслих...

Прослава Видовдана у Крушевцу 2015. године

- 27. 06. 2015. године у 17:00 часова: БДЕНИЈЕ у цркви Лазарици

– 28. 06. 2015. године у 08:00 часова: СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У  ЦРКВИ ЛАЗАРИЦИ коју ће служити Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин др Давид са свештенством Епархије крушевачке. По завршетку Свете Литургије из цркве Лазарице ће поћи Литија до споменика косовским јунацима у центру Крушевца, где ће се служити помен свим пострадалима од Косовског боја до данас. После помена. Литија се наставља до касарне „Кнез Лазар“ у Крушевцу где ће бити освештана звона за нову цркву у кругу касарне. На крају Литија ће се вратити у цркву Лазарицу.

Извор: Епархија крушевачка

16. ВИДОВДАНСКИ СAБOР

Драги пријатељи,

Обавештавамо Вас да ће се 16. Видовдански сaбoр одржати 28. јунa 2015.године, нa Видoвдaн, у пoрти храма Свeтог Вaсилиjа Oстрoшког нa Бeжaниjскoj кoси, сa пoчeткoм у 9 чaсoвa, oдн.  служењем jутaрњe Литургиje, под називом: „Бeoгрaдски пoбeдник – Дoмaћинe, oтвaрaj кaпиjу“.