Најаве

Kњижевна манифестација „Сија књига мајке Ангелине“

Банатски културни центар из Новог Милошева и Културно просветна заједница Општине Сечањ, у сарадњи са Епархијом сремском и Радио телевизијом Војводине, уз подршку Матице српске, по четврти пут организују књижевну манифестацију „Сија књига мајке Ангелине“ посвећену лику и делу српске деспотице и задужбинарке Ангелине Бранковић – Преподобне мати Ангелине, која ће се одржати 10. и 11. августа 2014. године у Сечњу и манастиру Крушедолу.

70 година од фашистичког геноцида у Велици

Позвамо вјерни народ беранског краја да у што већем броју дочека Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја, који ће у недјељу, 27. јула 2014. године, у послијеподневним часовима, приспјети у сједиште Епископије будимљанско-никшићке, древну светињу манастир Ђурђеви Ступови.

Његова Светост Патријарх Иринеј ће са више епископа Српске Цркве, бројним свештенством и свештеномонаштвом у понедјељак, 28. јула 2014. године, служити свету архијерејску Литургију у храму на Велици, подигнутом у спомен на Свете мученике Кирика и Јулиту и Свете мученике Величке. Овим молитвеним сабрањем ће бити обиљежено 70 година од страдања недужног народа у Велици, оних 428 пострадалих житеља, међу којима је било 110 дјеце, који су 29. јула 1944. године на најсвирепији начин убијени од стране злогласних фашистичких “Скендербег“ и “Принц Еуген“ дивизија.

Помен жртвама усташког злочина у Ливањском Пољу

Удружење Огњена Марија Ливањска упућује позив расељеним Ливњацима, потомцима жртава и њиховим пријатељима да у знак сећања на жртве чији су животи без кривице и суда силом угашени пре 73 године, присуствују поменима које ће се одржати од 27. до 30. јула ове године: