Вести са Косова и Метохије, 20. март 2004. год.

Призрен - ситуација мирна. Ноћ мирна, јутро нормално. Повратничко место у Новацима је било на рубу евакуације синоћ и Срби је требало да буду пребачени у аустријску војну базу у Сувој Реци јуче поподне. Међутим, Срби су одбили да напусте своје обновљене домове у страху да КФОР неће штитити село након њиховог одласка. Сада су тамо присутне значајне снаге КФОР-а. У мешовитом српско/бошњачком селу Мушникову у Средачкој жупи неко је запалио српске штале. Срби су тражили хитну помоћ Цивилне администрације УНМИК-а из Призрена која је обавестила КФОР и ватрогасце. Овог јутра је потврђено да су три штале запаљене, али се паника донекле смирила. У Мушникову је присутан повећан број КПС припадника.

У самом граду су приметне бројне запаљене српске куће и православни објекти. Непознато је колика је размера материјалне штете. Од жртава се за сада само помиње име Драгана Недељковића (р. 1950) година чији је угљенисани леш приказала албанска КОХА Висон телевизија.

Пећ - ситуација мирна. Ситуација око манастира Пећке Патријаршије је стабилна. Манастир чувају велике снаге КФОР-а. Око Гораждевца је ноћас било мирно. Италијанске снаге обезбеђују ово село.

Исток - ситуација мирна. У Истоку се такође примећује постепена нормализација ситуације. Монахиње у манастиру Св. Николе у Гориочу су безбедне и под јаком заштитом припадника шпанског КФОР-а. Још није потврђено да је спаљена православна црква у граду која је 1999. године само оштећена. Такође је напозната судбина цркве у Ђураковцу која је била делимично оштећена раније као и цркве у Витомирици. Према јуце пристиглим информацијама црква у Пећкој Бањи је запаљена.

Дечани - ситуација мирна. Уклоњени су остаци спаљених УНМИК возила са пута. Перу се цесте и тротоар. Возила УНМИК полиције нормално патролирају улицама. Данас нису планиране демонстрације. Председник општине са руководством партије ААК апелује да се ситуација максимално смири. Дана 24. марта планира се велика комеморација поводом почетка оружаних сукоба 1998. године и полиција очекује присуство око 40.000 до 80.000 људи. Пут до "меморијалне куле" у селу Глођани је недавно асфалтиран па се очекује већи број људи него ранијих година.

Ситуација око манастира Високи Дечани је стабилна, приметно је велико присуство снага КФОР-а, а простор често надлећу хеликоптери.

Клина - ситуација мирна. Представник УНМИКа требао би данас да оде до Осојана да се тамо сретне са Србима који су евакуисани из Грабца а исто тако да са њима нађе решење за стоку која је остала након евакуације. Представници УНМИКа су јуце посетили Бицу и прегледали штету која је начињена. Тренутно је 1 кућа запаљена, а друга делимично уништена. Упркос присуству КФОР-а и КПС полиције на обе локације и даље влада напетост.

Тренутни мир међутим по проценама УНМИК-а не значи и трајну нормализацију стања. Јуце су представници ветарана УЧК наредили обустављање демонстрације и није познато да ли ће се оне можда поново наставити наредних дана.

Липљан - ситуација мирна. Ненад Васић из Липљана подлегао је данас ранама које су му по речима очевидаца и његовом признању нанели припадници КПС. Он се налазио у својој кући која је нападнута и потом запаљена. Приликом напуштања дома по изјавама очевидаца напали су га припадници Косовске полицијсе службе КПС и тешко га ранили. Васића су избавили припадници УНМИК полиције који су га пренели у болницу у Липљану где је данас подлегао ранама. Чланови породице Васић тврде да су многи Срби тешко претучени у Липљану.

Чаглавица - ситуација стабилна. Након данашњег скидања блокаде пута Приштина - Скопље возила нормално пролазе путем кроз Чаглавицу. Присутне су јаке снаге УНМИК полиције и КФОР-а које претресају возила и обезбеђују сигурност како не би дошло до инцидената. За сада је мирно.

Подаци из осталих делова Косова и Метохије још нису пристигли.