Важне вести

Поводом претензије привремених институција Косова и Метохије да самопроглашена „држава Косово” постане чланица УНЕСКА

ПИСМО СВЕТОГ СИНОДА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ГОСПОЂИ ИРИНИ БОКОВОЈ, генералном директору УНЕСКА

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Број 1047
14. септембар 2015. године
у Београду

Генералном Директору УНЕСКО,
Госпођи Ирини Боковој
Париз

Поштована Госпођо,

Поводом захтева владе  самопроглашене државе Косова за чланство у УНЕСКУ, изражавамо дубоку забринутост Српске Православне Цркве. Евентуално усвајање тога захтева имало би, уверени смо, далекосежне последице како за сâмо хришћанско културно наслеђе тако и за перспективу заједничког живота Срба, Албанаца и других на Косову и Метохији у будућности.

Патријарх српски изразио саучешће амбасадорки Републике Француске

Њеној Екселенцији
Амбасадорки Републике Француске у Србији
Госпођи Кристин МОРО
Београд

Ваша Екселенцијо,

У име српског православног народа, и у Наше лично име, примите изразе дубоког и искреног саучешћа поводом терористичког акта у Паризу.

Дубоко саучествујући у Вашем болу, Наше мисли и Наше молитве у овом тренутку упућујемо Богу да Он подари утеху родбини пострадалих и свима ожалошћенима у Вашој земљи, како бисте што лакше пребродили садашња искушења.

Патријарх Иринеј код премијера Вучића

Патријарх Иринеј код премијера Вучића
Патријарх Иринеј код премијера Вучића
Патријарх Иринеј код премијера Вучића
Патријарх Иринеј код премијера Вучића

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј разговарао је данас, 15. октобра 2015. године, са председником Владе Републике Србије г. Александром Вучићем у седишту Владе Србије у Београду.

Премијер је са Патријархом и другим црквеним великодостојницима разговарао о Европској унији и Косову и Метохији, јавља Танјуг. Састанку су присуствовали Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, Епископ рашко-призренски Теодосије, Епископ шумадијски Јован, секретар Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор Саво Јовић, министар спољних послова Ивица Дачић, министар културе Иван Тасовац, министар правде Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Братислав Гашић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.