Вести из православних помесних Цркава

Угрожена Саборна црква у Ситки, Аљаска

Историјска црква Светог архангела Михаила у Ситки спада међу најугроженије историјске споменике Аљаске епархије, наводи се у списку који је саставило Аљаско удружење за заштиту историјских споменика. На овогодишњем списку налази се и црква Вазнесења Господњег у Карлуку подигнута 1888. године. Ова црква у Карлуку, на далекој страни острва Кодијак, сматра се најстаријим постојећим православним светилиштем у тој савезној држави.

Црква Светог архангела Михаила је подигнута између 1844. и 1848. године. Свети Инокентије Венијаминов је направио нацрт цркве и поставио часовник на звонари. Изнајмио је искусне финске тесаре да подигну Саборну цркву од балвана од смреке и таваницом обложеном морнарским платном како би побољшала акустика. Ова црква је била главни физички индикатор руског културног присуства у 19. веку у Северној Америци.

Патријарх антиохијски тражи прекид гоњења хришћана на Блиском Истоку

Поглавар древне Патријаршије антиохијске, Његова Светост г. Јован X, приликом канонске посете Пољској Православној Цркви и учешћа у недавно одржаним Преображењским свечаностима на Светој Гори Грабарки, истакао је неопходност повратка мира у земљама погођеним ратним сукобима на Блиском Истоку. Антиохијска Патријаршија, уписана у историји првих векова постојања са највећим бројем хришћана, заједно са својим верним народом преживела је велика страдања која су постала свакодневна и сурова након кратког периода мира и суживота.

Митрополит кијевски Онуфрије на прослави 25-годишњице Украјине

Дана 24. августа 2016. године, на Дан независности Украјине, Блажењејши Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије узео је учешће у прослави поводом овог државног празника. Његово Блаженство се налазио у пратњи Епископа обуховског Јоне и Епископа ирпенског Климента. Они су посетили национални парк „Софија Кијевска“, где се Блажењејши обратио поздравним говором учесницима свечаности, међу којима су били председник Украјине П.А. Порошенко и други високи представници државних власти, као и верских и друштвених организација.

Патријарх Кирил упутио посланицу председнику Украјине поводом Дана независности

„Поздрављам Вас и све становнике Украјине, драге мом срцу, поводом 25-годишњице проглашења њене независности,“ каже се у тексту посланице. „Године 1991. Украјина је изабрала пут самосталног развитка. Кренувши овим путем, она је ушла у нову стварност и сусрела се с мноштвом нових, често озбиљних, изазова. Један од њих, на моју велику жалост, остаје сукоб на истоку земље,“ приметио је Свјатејши Патријарх московски и све Русије г. Кирил.

Епископ Хризостом у манастиру Хиландару

Епископ Хризостом у манастиру Хиландару
Епископ Хризостом у манастиру Хиландару
Епископ Хризостом у манастиру Хиландару
Епископ Хризостом у манастиру Хиландару

У периоду од 11. до 17. августа текуће 2016. године, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, боравио је на Светој Гори Атонској, тачније у Српској царској лаври манастиру Хиландару. Сапутници Преосвећеног Владике на овом поклоничком путовању били су синђел Данило, сабрат манастира Светог Василија Острошког у Бијељини, јеромонах Серафим, сабрат манастира Светог Николаја на Озрену и јерођакон Јелисеј, сабрат манастира Светог пророка Илије на Дугој Њиви.