Вести из Православних помесних Цркава

Патријарх Јован Х и хришћански великодостојници посетили хришћански град Малулу

Патријарх Јован Х и хришћански великодостојници посетили хришћански град Малулу
Патријарх Јован Х и хришћански великодостојници посетили хришћански град Малулу
Патријарх Јован Х и хришћански великодостојници посетили хришћански град Малулу
Патријарх Јован Х и хришћански великодостојници посетили хришћански град Малулу

Патријарх антиохијски Јован Х посетио је хришћански градић Малулу који су ослободиле снаге сиријске владе након што су истерале побуњенике и екстремисте. Неколико хришћанских великодостојника: Јован Дионисије Јуханон Кавак (директор Патријаршијске канцеларије Сиријске Православне Цркве); Григорије Лахам,  Патријарх Мелкитске Грко-католичке Цркве и неколико православних, римокатоличких и исламских духовних вођа, придружили су се Патријарху Јовану Х приликом његове посете Малули. Официри сиријске војске и други сиријски државни службеници такође су били присутни овим поводом.

Делегација је обишла неколико цркава и манастира који су уништени или оштећени за време упада побуњеника. Више од 5.000 људи, углавном хришћана, напустило је овај крај након што је ово место било под сталним нападима екстремиста почев од 4. септембра 2013. године.

Извор: Православие.ру

У Кини прослављен Васкрс

У Кини прослављен Васкрс
У Кини прослављен Васкрс
У Кини прослављен Васкрс
У Кини прослављен Васкрс

На позив православних верника  при Покровском храму града Харбина у Републици Кини, васкршњу јутрењу служио је архијерејски намесник првог округа Владивостока, свештеник Димитрије Федорин. Свештеник се обратио сабраним верницима кратком беседом, којом је верним чедима Кинеске Православне Цркве честитао Празник над празницима и Свечаност над свечаностима  - светло Васкрсење Христово, и уверио сабране у молитве Најсветијег Патријарха московског Кирила, који је у том истом храму савршио Божанску Литургију за време своје посете Кини 2013. године.

У Украјини на пасхалним богослужењима учествовало око 10 милиона људи

Најпосећенија васкршња богослужења била су у Харковској, Дњепропетровској, Ивано-Франковској и Тернопољској области

Пасхалним богослужењима на територији Украјине присуствовало око 10 милиона Украјинаца и гостију са стране. Служено је у више од 15.000 богослужбених места, одн. храмова. Најпосећенији храмови били  су у Харковској, Дњепропетровској, Ивано-Франковској и Тернопољској области. Сматра се да је у овим областима у богослужењима учествовало скоро пет милиона људи. Истиче се и велико присуство текстова о Великој недељи и Васкрсу у средствима информисања и на друштвеним мрежама.

Владимир Путин честитао Патријарху Кирилу празник Светлог Васкрсења Христовог

Владимир Путин је честитао Патријарху московском и све Русије Кирилу празник Светлог Васкрсења Христовог, саопштава званични сајт председника.

Председник је у својој честитки, између осталог, истакао: „У овим празничним данима је посебно лепо запазити колико је свеприсутно и свечано прослављање Васкрса у Русији, као и то да из године у годину све више и више људи тежи обраћању духовним вредностима и моралним основама православља. Томе у великој мери доприносе Ваша мудрост, велики ауторитет и истински подвижнички труд за добробит Руске православне цркве и целе Русије. Желео бих да изразим своју дубоку захвалност за подршку и опште виђење проблема са којима се суочава наша земља. Значајно и то што ове године Васкрс заједно са православнима прослављају и представници других хришћанских конфесија. Сигуран сам да ће заједничко прослављање допринети социјалном јединству, хармонизацији међурелигијских односа и унапређењу међусобног разумевања међу људима“.

Из Васкршње посланице антиохијског Патријарха

„Милошћу Божјом Јован X, Патријарх Антиохије и свега Истока, сабраћи Архијерејима, пастирима Свете Цркве Антиохијске, возљубљеним синовима и кћерима свуда у свету под овом апостолском столицом: Христос васкрсе!“

...Како сведочимо Васкрсење Христово, пита се Блажењејши Патријарх антиохијски? „Сведочимо га љубављу, јер је љубав круна свих врлина. Сведочимо га када сазерцавамо стазу  Васкрсења, кушајући одатле нектар који управља нашим животима. Божанска љубав је љубав која је започела стазу нашега васкрсавања онда кад нам је показала како је Господ снисходио нашој понизности, лежећи у јаслама ради нашега спасења. То је она иста љубав која Га је довела на наш свет, којом је Он извор љубави, и која је у стању да Га уведе у наша срца. То је она божанска љубав која Га је изаслала да ходи стазом ка Крсту, која продире таму гроба, таму оних душа које су роптале под теретом греха, дајући жедним душама изворе спасења силом љубави...