Вести из православних помесних Цркава

Саборна црква у Алма Ати биће освећена у септембру

На празник Полагања чесног појаса Пресвете Богородице, 13. септембра 2020. године, биће освећена Саборна црква Вазнесења Господњег у Алма Ати, у Казахстану. Истовремено ће се обележити 25 година од повратка овог храма Цркви. У богослужењима ће учествовати архијереји и свештенослужитељи из Казастана, Русије и других земаља, као и представници државних власти, чланови дипломатских представништава, културно-уметничких друштава, хуманитарних организација и других.

Архиепископ атински поводом Светског дана заштите човекове животне средине

Admission of pressure on Archbishop Ieronymos not to recognize Church of UkraineЊегово Блаженство архиепископ атински и све Грчке Јероним упутио је посланицу поводом Светског дана заштите животне средине, у којој истиче да се наша  Света Црква увек моли Богу за очување и заштиту животне средине. Позивајући се на Свето писмо, он подсећа да ако човек жели да живи у складу, миру  и здрављу у овом свету, он мора поштовати и ценити своју средину као божанску творевину и да не сме злоупотребљавати овај велики Божји дар, него, штавише, у пракси показивати своју искрену благорадност Богу. Света Црква проповеда да човек не може бити аутономан од остатка творевине и да не може постојати без ње, па је зато мора штитити, чиме штити и себе.

Румунска Патријаршија донирала 4,8 милиона долара за борбу против пандемије

Румунска Православна Црква је донирала близу 5 милиона евра за борбу против пандемије вируса короне за последња два месеца. Новац је намењен сиромашнима, болеснима и маргинализованим лицима, као и здравственим установама.

Још 23. марта 2020. године Патријаршија је успоставила онлајн платформу и телефонску црвену линију с молбом предузећима, приватним донаторима, свештеницима, психолозима и другима да финансијски помажу. Иста помоћ је намењена и волонтерима за доставу животних намирница страчким домовима, болеснима и изолованима. Такође су и поједине епархије отвориле црвене линије, интернет странице и фејсбук странице и почеле сарадњу са државним установама с циљем помагања људима у невољи. Истиче се да је Црква овако помогла 180.167 лица, међу којима су они маргинализовани, лица у карантину, старија и усамљена лица.

Света Марија Скобцова добила спомен плочу на париском гробљу

Спомен Свете Марије (Скобцове), познате као Мати Марија Париска, сада је испоштован спомен плочом на чувеном француском гробљу Свете Женеве близу Париза, где је већина Руса емиграната сахрањено.

Директор Руског центра за науку и културу Волков у Паризу је изјавио: „Залагањем Никите Игоревича и Ксеније Игоровне Кривошеин, спомен на Свету Марију Скобцову, која је скончала као мученик у нацистичком логору у Равенсбрику, овим је овековечен“. Света Марија је била руска племкиња, песник, монахиња, филантроп и члан фрацуског Покрета отпора за време Другог светског рата. Спомен плоча у њену част гласи: „Света Мати Марија Скобцова (1891-1945). Монахиња, песник, уметник, борац Отпора, погубљена од нациста у равенсбиркшком логору. Место погребења непознато.“

Бугарска влада издвојила милион долара за Рилски манастир

Photo: dir.bgБугарска влада издваја један милион долара за чувени манастир Светог Јована Рилског у циљу наставка његове обнове и развијања важних пројеката, изјавио је председник Владе Бојко Борисов за време своје посете манастиру 2. јуна 2020. године.

Овај манастир, који је на Унесковој листи светског културног наслеђа, био је на ивици банкрота, јер Свети Синод ове Цркве није могао да издвоји финансијска средства и покрије његове финансијске тешкоће настале углавном због пандемије.