Вести из Православних помесних Цркава

Патријарх Вартоломеј: Православље није само Црква прошлости

Поздравна порука Његове Свесветости учесницима Конференције о Васељенској Патријаршији у Торонту

Ваше Високопреосвештенство и вољени брате Митрополите Сотирије,

поштовани организатори и учесници,

драги пријатељи и верници,

Са искреном очинском радошћу Ми вас поздрављамо из светог седишта Православне Цркве. Задовољство нам је да дамо наш очински благослов док ви започињете са презентаацијама и дискусијама на конференцији о Васељенској Патријаршији, коју је организовала наша Митрополија Торонта и Канаде под именом  „Размишљајући о прошлости - гледати у будућност“. „Ми вас уверавамо да смо са вама у духу и у молитви.

Јерусалимски Патријарх донеће у Румунију честицу Часног крста

Од 24. до 27. октобра 2014. Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило III боравиће у посети Румунској Православној Цркви и са собом донеће честицу Часног крста поводом светковања светог Благочестивог Димитрија Новог, покровитеља Букурешта. До посете долази на позив Његовог Блаженства  румунског Патријарха Данила.

У петак 24. октобра у 12,30 ч. јерусалимски Патријарх ће приспети на букурештански аеродром и са собом донети честицу Часног крста уграђену у икону светих цара Константина и Јелене.

Конференција у Торонту о Васељенској Патријаршији

У уторак, 21. октобра 2014. године, Грчка Православна Митрополија Торонта одржала је конференцију  о Васељенској Патријаршији на тему „Размишљајући о прошлости - гледати у будућност“. Конференцију је отворио Његово Високопреосвештенство Митрополит Торонта Сотирије, после кога су емитоване две поздравне видео поруке Његове Свесветости Патријарха васељенског Вартоломеја (на грчком и енглеском). Излагања разних учењака и стручњака обрадила су историјску и црквену улогу Васељенске Патријаршије, њен мисионарски рад и борбу за верску слободу, као и упорна настојања њених архоната Реда Светог Андреја да служе потребама и промовишу права православних хришћана широм света.

Васељенски Патријарх у Силиврији

Васељенски Патријарх у Силиврији
Васељенски Патријарх у Силиврији
Васељенски Патријарх у Силиврији
Васељенски Патријарх у Силиврији

У петак, 10. октобра 2014. године, Његова Свесветост посетио је историјски тракијски град Силиврију, родно место Светог Нектарија Пантапољског. Током своје посете Патријарх васељенски Вартоломеј сусрео се са градоначелником овог града Осканом Ишикларом. После тога посетио је Кермени, једно село из пограничне Митрополије тиролојске и серентијске.

Хиротонија Митрополита једренског

 У суботу ујутру, 18. октобра 2014, Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј началствовао је Божанском Литургијом у патријарашкој цркви Светог Ђорђа поводом хиротоније Митрополита једренског Амфилохија.