Вести из Православних помесних Цркава

Сајам књига „Влора 2014“

Са благословом Архиепископа Анастасија и под покровитгељством Митрополита бератског, влорског и све Мизеке, Његовог Високопреосвештенства Игњатија, Православна Црква учествује на тродневном сајму књига „Влора 2014“, који је одржан од 10. до 13. августа 2014.

Православна Аутокефална Црква Албаније била је присутна са својим издањима, занатским рукотворинама Цркве, и са фотографском изложбом разних друштвених и духовних активности Цркве попут: основних школа од 1. до 9. разреда,  средњих школа и универзитета, јавних доприноса, здравствене заштите, обданишта, Дечјег дома Наде, хришћанског образовања, кампова, и изградње и обнове цркава, и на тај начин се значајно представила.

Летњи кампови за децу организовани на неколико локација у Албанији

Летњи кампови за децу одржавају се на неколико различитих локација у земљи. Деца учествују у овим камповима по 4-5 сати дневно. Програм кампа је веома разноврстан и деца могу да науче разне важне и лепе ствари.

Студенти Богословске академије, са благословом Епископа Аполоније, Николаја и под надзвором професора Анастасија Памела Барксдејла, одржали су летње кампове за децу у Светом Влашу и Рушкули. Студенти организатори ових кампова учествовали су у програму обуке на Богословској академији да би стекли више искуства у држању наставе. Дневни камп који је одржан на ове две локације имао је тему: „Благе вести и Свеци Албаније“.

Васељенски Патријарх најављује велику еколошку конференцију

Посланица Патријарха Вартоломеја поводом „ Дана твари“ 1. септембра.

Цариград 29.08.2014. Његова Свесветост Патријарх цариградски Вартоломеј I је у својој архипастирској посланици најавио да ће се у седишту Васељенске Патријаршије у Цариграду идуће године одржати велика еколошка конференција. У својој посланици поводом „Дана очувања твари“ (1. септембар) Патријарх пише да Црква не може остати равнодушна пред све већим загађењем природне средине. Додуше, последњих година и сама Цариградска Патријаршија учинила је велике кораке на пољу заштите природе, мада ти кораци нису довољни, пише Свјатејши Патријарх.

Израбљивање природе потиче од непослушности пред Богом, и људи треба што више да показују поштовање пред животињама и сваким живим бићем на земљи. Патријарх Вартоломеј пише, између осталог:  „Само када нас ова свест буде покретала и када будемо свесни доприноса сваке животиње и сваке биљке светском животном кругу, ми ћемо божанском благодаћу а не недовољном људском снагом, решити све наше еколошке проблеме.“

У Русији објављена монографија у част 20. годишњице канонизације Светог Јована Шангајског

Поводом двадесетогодишњице канонизације светог Јована Шангајског и Санфранцисканског, у Тверу је објављена монографија под насловом „Обретење. Прослављење. Контакт.“

Књига је припремљена у сарадњи „Фонда светог Јована Шангајског и Санфранцисканског“ из Твера и православне издавачке куће „Руски пастир“ из Сан Франциска.Публикација садржи кратко житије великог светитеља 20. вијека, одломке из његових проповједи, ријетке фотографије и три есеја протојереја Петра Перекрестова, који је учествовао у обретењу светих моштију архиепископа Јована 1993, његовом прослављењу 1994. и пресвлачењу моштију 2011. Предговоре књизи написали су Митрополит тверски и кишињски Виктор и предстојатељ Руске заграничне цркве, Митрополит источноамерички и њујоршки Иларион.

Завршено заседање Православно-иранске комисије

  У дане 25. и 26. августа 2014. г. у главном граду Ирана Техерану одржано је девето заседање Заједничке комисије за дијалог „Православље-Ислам“. Обрађена је тема „Важност учвршћења сарадње и међусобног упознавања Ислама и Православља“. На челу руске  делегације био је Високопреосвећени Архиепископ пјатигорски и черкески Теофилакт.