Вести из православних помесних Цркава

Јерусалимска Патријаршија прославила Сретење Господње

Јерусалимска Патријаршија прославила Сретење Господње
Јерусалимска Патријаршија прославила Сретење Господње
Јерусалимска Патријаршија прославила Сретење Господње
Јерусалимска Патријаршија прославила Сретење Господње

У среду, 2./15. фебруарa 2017. године, празник Сретења Господњег прослављен је у манастиру Саид Нај, неделако од северне странe цркве Васкрсења, наспрам xамије Ханке и поред манастира Светог Евтимија.

Руска црква дарује Сирији икону Казанске Мајке Божје

У недељу, 19. фебруара 2017. године, Митрополит екатеринодарски и кубански г. Исидор осветио је копију Казанске иконе Богородице, која ће се послати на дар православној парохији у Сирији, преноси Интерфакс-Религија. Поклоњена икона се шаље у спомен на руске војнике који су пали у Сирији. Свечано освећење је обављено у цркви Светог Илије у Краснодару. Икона ће онда бити чувана неколико дана у краснодарској цркви пре него што се пошаље у цркву Светог Николе у Латакији, на сиријској обали.

Петроград: Међународни дан православне омладине

У Петрограду ће се 19. фебруара 2017. године провести догађаји посвећени Међународном дану православне омладине. Главни догађај биће Литургија у Исакијевском саборном храму, а у наставку традиционална литија. Божанску службу одслужиће ректор Петроградске духовне академије Архиепископ петергофски Амвросије.

Патријарх александријски осветио ново крило болнице у Конгу

Његово Блаженство Патгријарх александријски и све Африке Теодор посетио je 15. fебруара 2017. године црквену болницу у Демократској Републици Конго где је осветио новоизграђено крило те болнице. Блажењејши је допутовао у болницу Светих бесребреника Козме и Дамјана при парохији у граду Колвези, на југу те земље - близу границе са Замбијом, у пратњи свештеника. Патријарх Теодор је свечано отворио новоизграђено крило болнице претходно одслуживши чин освећења. Уз то је разговарао са медицинским особљем и пацијентима.

Митрополит Митрофан: Ситуација у Лугањску приближиће народ Богу

Упитан од стране Уније православних новинара: „Колико ће војни сукоб у региону променио вашу паству?“, митрополит Митрофан (Јурчук) је одговорио да су тренутни трагични догађаји помогли људима да се врате Богу и Цркви. „Када се дешавало најјаче гранатирање града, када је народ био лишен светлa, воде и хране, тада су пароси наших цркава помагали људе на сваки могући начин,“ рекао је Епископ. Он је истакао чињеницу да свештеници и парохије пружају и духовну и материјалну храну. Много цркава служе као склоништа где се људи скривају у криптама током напада како би преживели.