Вести из православних помесних Цркава

Патријарх московски жали због одлуке о претварању Свете Софије у џамију

Patriarch of Moscow: What has been happening within the Orthodox Church is no coincidenceРуска православна црква изражава жаљење што њену забринутост, као и забринутост других православних  Цркава, због евентуалног претварања Свете Софије у Цариграду у џамију, нису чуле турске власти.

Ову изјаву дао је председник Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и средствима информисања Московске патријаршије Владимир Легојда.

Архијереј Руске заграничне Цркве против указа о забрани певања у црквама Калифорније

Гувернер Калифорније је потписао уредбу којом забрањује певање у храмовима, синагогама и џамијама због повећане инфекције вирусом корона. Према властима, певање је један од начина ширења вируса и може повећати ризик од инфекције, чак и ако се поштује растојање између људи.

Света Софија ће се поново отворити за муслиманску молитву

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је да ће се Аја Софија отворити за муслиманско богослужење након што је Државни савет укинуо њен статус музеја.

Турски председник Ердоган већ је потписао декрет којим се отвара пут за претварање  Свете Софије у џамију за муслиманско богослужење.

Софија: Издвојено 75.000 долара обнову трију цркава

Photo: zografi.infoГрад Софија ће доделити више од 75.000 долара двема православним црквама и једном манастиру у овом граду након што је релевантни извештај прегледао и усвојио Стални одбор Градске скупштине за културу и образовање прошлог месеца.

Манастир Светог Јована Рилског у софијском насељу Курило добиће 17.335 долара (30.000 бугарских лева), црква пророка Илије у округу Књажево добиће 28.890 долара (50.000 лева), а црква Светог Пимена Зографског у округу Изгрев такође ће добити 28.890 долара, преноси Кмета.бг.

Румуни подижу свој први манастир у Аустралији

Румуни подижу свој први манастир у Аустралији
Румуни подижу свој први манастир у Аустралији
Румуни подижу свој први манастир у Аустралији
Румуни подижу свој први манастир у Аустралији

Румунска епархија аустралијско-новозеландска проводи у живод сложен пројекат у аустралијској држави Викторији, а то јсу први румунски православни манастир у јужној хемисфери, друштвени и културни центар, епископска капела и црква посвећена тројици дветих румунских архијереја, Андреу Шагуни, Григорију Учитељу и Теодосију Браском.