Вести из православних помесних Цркава

Архиепископ критски Иринеј у Одељењу интензивне неге

Archbishop Eirinaios of Crete was moved to Intensive Care UnitВисокопресвећени архиепископ критски Иринеј примљен је 27. септембра 2020. године у Општу универзитетску болницу у Ираклиону, јер је имао проблема са дисањем. Према речима управника болнице Георгиоса Цалкијадакиса, лекарски преглед је показао да је Архиепископ имао респираторну инсуфицијенцију и лекари препоручују „конзервативни“ третман. Међутим, из предострожности је одлучено да се 87-годишњи првојерарх Критске Цркве пребаци на одељење интензивне неге.

Земљотрес јачине 5,2 степена Рихтерове скале у близини Свете Горе

5.2 magnitude earthquake and aftershocks near Mount AthosЗемљотрес јачине 5,2 степена Рихтерове скале догодио се раније ујутру 27. септембра 2020. године у Грчкој (у 1:50 часова ноћу, по грчком времену) у морском подручју Свете Горе. Епицентар земљотреса био је исти као и ранији земљотрес јачине 4,4 степена. Конкретно, према Институту за геодинамику Националне опсерваторије у Атини, епицентар земљотреса забележен је 22 км југозападно од Свете Горе, док је жижна дубина износила 17,5 км.

Патријарх Данило: Студентима је потребна већа подршка породице, школе и Цркве

У поруци за почетак нове академске 2020/2021. године Његово Блаженство Патријарх румуснки г. Данило је истакао да је с обзиром на здравствену кризу изазвану новим вирусом короне, „младим студентима потребна већа подршка породице, школе и Цркве  како би се изграђивали интелектуално и професионално, али и духовно и културно“. Патријарх је подсетио на то да је Свети Синод Румунске Православне Цркве прогласио 2020. годину за свечану годину пастирског старања о родитељима и деци.

Празник Освећења најсветије цркве Васкрсења Христовог у Јерусалиму

Празник Освећења најсветије цркве Васкрсења Христовог у Јерусалиму
Празник Освећења најсветије цркве Васкрсења Христовог у Јерусалиму
Празник Освећења најсветије цркве Васкрсења Христовог у Јерусалиму
Празник Освећења најсветије цркве Васкрсења Христовог у Јерусалиму

Јерусалимска Патријаршија је прославила у суботу, 26. септембра 2020. године, спомен на Освећења цркве Светог гроба. На тај празник Црква у пунини, а посебно Јерусалимска, обележава догађај из 336. године када је, по завршетку изградње цркве Светог гроба на Страшној Голготи и на Господњем гробу од стране Свете Јелене, цар Константин Велики сазвао велики сабора архијереја у Јерусалиму са царским наређењем да се прослави Освећење ове величанствене цркве, прве у хришћанству, „чија се лепота упоређује са украсом небеског свода“, како се каже у кондаку празника. Од тада се у овој цркви Бог наш слави и прославља, и овде је настао Типик Цркве који је каније пренет свима помесним Црквама.

Постављен камен темељац за први православни манастир у Аустрији

Постављен је камен темељац за први православни манастир у Аустрији, а грађевински радови сада могу започети у месту Санкт Андре  на језеру Цикзе у Градишћу. Митрополит Арсеније (Кардамакис), бискуп Егидије Живковић, гувернер Ханс Петер Доскочил, градоначелник Ст. Андре Андреас Затлер и игуман Пајсије Јунг положили су камен темељац данас у суботу поподне. Заправо, васељенски патријарх Вартоломеј је требало да дође, али је морао да откаже посету - због короне и из политичких разлога. Пре полагања камена темељца митрополит Арсеније је одслужио мали чин освећења камена темељца.