Вести из православних помесних Цркава

Митрополит калавритски Амвросије најављује повлачење

Грчки православни митрополит Амвросије, познат као отворени критичар моралних и других девијација у друштву, најавио је повлачење са своје архијерејске службе у недељу 18. августа 2019. године, јавља Ромфеа.

Молбу за ово поднео је Светом Синоду истога дана, а у изјави је навео да се повлачи услед поодмакле старости и слабијег здравља. Високопреосвећени има 81 годину.

Ковчег с моштима Св. Луке Војно-јасенецког долази у Москву

Из Симферопоља долази у Донски ставропигијални мушки манастир ковчег с честицом моштију Луке Војно-јасенецког, исповедника, архиепископа симферопољског и кримског. По благослову патријарха Кирила, ова Светиња ће бити донета у Москву 7. септембра 2019. и до 15. септембра биће похрањена у Великом саборном храму Донског манастира.

Патријарх Вартоломеј позива сународнике да се врате у Турску

Васељенски патријарх Вартоломеј позива своје сународнике који су 20-тих година прошлог века протерани из Турске, да се врате у стару отаџбину.

„Дођите дома у куће својих предака. Има много оних који су то већ учинили,“ рекао је Свјатјејши, према  немачкој католичкој агенцији КНА, у својој проповеди на Успење Пресветој Богородице (по новом календару) на дарданелском острву Имвросу.

Москва: Премијера новог филма о Преподобном Гаврилу (Ургебадзе)

У московској конференцијској сали једног хотелског комплекса одржана је 20. и 21. августа 2019. премијера новог филма на руском језику о Преподобном Гаврилу (Ургебадзе“ под насловом „Чекам вас у Самтавру“.

Увече је представљена нова књига о Преподобном Гаврилу „Добри дедица Гаврил“, а такође су изложене икона преп. Гаврила и икона пријатељства руског и грузијског православног народа. Аутор филма је Константин Церцвадзе.

Петогодишњица устоличења митрополита Онуфрија у Кијеву

Петогодишњица устоличења митрополита Онуфрија у Кијеву
Петогодишњица устоличења митрополита Онуфрија у Кијеву
Петогодишњица устоличења митрополита Онуфрија у Кијеву
Петогодишњица устоличења митрополита Онуфрија у Кијеву

Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије устоличен је за првојерха Украјинске Цркве 17. августа 2014. након упокојења свог предшественика, митрополита Владимира.