Вести из Православних помесних Цркава

Састанак Специјалне међуправославне комисије

Трећи радни састанак Специјалне комисије за ревизију и редакцију текстова за дневни ред будућег Светог и Великог Сабора Православне Цркве, одржава се ове седмице, од 30. марта до 3. априла, у Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију код Женеве.

С обзиром на то да је Комисија на претходна два састанка с успехом редиговала старије текстове који су захтевали веће захвате (однос Православне Цркве према инославнима, као и допринос Цркве миру и јединству међу народима и укидању расних и других дискриминација), теме овог састанка су: 1) значај поста, 2) проблеми брака и породице и 3) питање црквеног календара, које су већ раније разматране и које захтевају само мању редактуру текста, без суштинских захвата.

Имендан Патријарха јерусалимског Теофила

Имендан Патријарха јерусалимског Теофила
Имендан Патријарха јерусалимског Теофила
Имендан Патријарха јерусалимског Теофила
Имендан Патријарха јерусалимског Теофила

У суботу 21. марта 2015. године обележен је имендан Његовог Блаженства Патријарха јерусалимског Теофила, дан раније него што је обичај -  на дан кад се обележавају Светих четрдесет мученика  Севастијских.

Представници Цркве позвали украјински народ да се одупре диктату екстремиста

Грађани Украјине, и верници и атеисти, треба да нађу снагу да се одупру диктату групе екстремиста који намећу своју вољу људима око себе, рекао је председник Синодског одељења за информације Руске Православне Цркве Владимир Легоида, коментаришући забрану власти украјинског града Суми да се одржи годишња литија на празник Теодоровске иконе  Матере Божје (14/27. март).

Као што је раније познато, власти у Сумију забранили су верницима Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије (УПЦ МП) да уреде велику литију на празник ове иконе, објашњавајући да је то „политички догађај“. Један од разлога забране јесте чињеница да је Теодоровскаја икона уско везана за Руско Царство, пошто се сматра да је она једна од највећих светиња царске династије Романов.  У очима политичара ова конкретна чињеница може постати изговор за провокације.

На Светој гори биће изграђена друга црква Светог Пајсија

После недељне вечерње службе, 22. марта 2015. године, у цркви Св. Христофора  у граду Ханији (Крит), Његово Високопреосвештенство Митрополит кидонијски и апокорононски Дамаскин обратио се настојатељу ове цркве, протојереју Василију и његовој пастви.

Архијереј је најавио да је епархија донела одлуку да започне изградњу нове цркве у част недавно увршћеног у диптих светих, Преподобног Пајсија Светогорца Црква ће бити саграђена на земљишту које су поклонили парохијани цркве Светог Христофора.

Сергеј Лавров је предао икону светог Георгија манастиру у Гватемали

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров срео се данас у Гватемали с настојатељицом манастира Свете Живоначалне Тројице «Лавра Мамбре» (Антиохијски Патријархат), преноси РИА-Новости, мати Инес (Ајау Гарсија). Сергеј Лавров јој је за храм предао икону свеца који се веома поштује у Гватемали – великомученика Георгија Победоносца.