Вести из Православних помесних Цркава

Делегација Руске Цркве на међурелигијском форуму у Антверпену

Међународни религијски форум „Молитва за мир“ почео је с радом 7. септембра 2014. у Антверпену, у Белгији. Заједница Светог Еђидија, католичко лаичко удружење, организатор је овог форума, који се одржава сваке године почев од 1986. године. Ове године састанак је временски утаначен са стогодишњицом почетка Првог светског рата и тема му је „Мир је будућност“.

Са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије, Руску Православну Цркву представља званична делегација у којој су  Митрополит Минска и Слутска Павле и архимандрит Антоније (Севрјук), секретар Управе за парохије Московске Патријаршије у Италији. Међу позванима од стране организатора форума су и Епископ василски Николај из Украјинске Православне Цркве.

Патријарх јерусалимски Теофил посетио Кипарску Православну Цркву

Патријарх јерусалимски Теофил посетио Кипарску Православну Цркву
Патријарх јерусалимски Теофил посетио Кипарску Православну Цркву
Патријарх јерусалимски Теофил посетио Кипарску Православну Цркву
Патријарх јерусалимски Теофил посетио Кипарску Православну Цркву

Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил стигао је на Кипар у суботу 30. августа 2014, у пратњи Његовог Високопреосвештенства Архиепископа контантинског Аристарха, старијег генералног секретара, и јерођакона Евлогија.

Васељенски Патријарх присуствовао јерменској Литургији на острву Акдамар

Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј I присуствоваће јерменској православној Литургији у Саборној цркви Часног  Крста на острву Акдамар, у Турској. Сиријски православни Митрополит, Његово Високопреосвештенство Јусуф Четин (патријаршијски викар Сиријске Православне Цркве у Истанбулу и Анкари) такође ће учествовати у служењу Литургије. Сваке године Литургија се служи на овом светом острву у месецу септембру. Информацију је проследило Оделење за културу и туризам покрајине Ван. После Литургије биће приређен специјалан концерт.

У току изградња православне цркве на Фиџију

Има две године од када је Његово Високопреосвештенство Митрополит новозеландски Амфилохије поставио камен темељац за цркву Свете Тројице у Савени, на Фиџију. Уз помоћ Господњу и финансијску подршку пријатеља Мисије, осликавање цркве је већ почело, а ускоро ће бити постављени и прозори, вратâ и подне облоге.

Лепота цркве, као и сама импозантна појава, привлаче пажњу возача и пролазника, који имају прилику да виде грчку православну цркву први пут у својим животима. На истом поседу је сиротиште чија изградња је већ завршена, док је сада у току његово опремање намештајем и прибором. Када Митрополит буде дошао на Фиџи,  извршиће освећење.

Богородица Казанска - покровитељ ронилачке експедиције ка Северном полу

 

Казанска ронилачка експедиција постигла је нови светски рекорд на језерима Лабинкир (52.3 метра) и Ворота (59.6 метара), који спадају у најудаљенија места на планети. Све ово време експедицију је пратила икона Богородице Казанске.Ова експедиција је отпочела с молитвама пред иконом Богородице Казанске, јавља сајт Православље у Татарстану.