Вести из православних помесних Цркава

Кипарска Црква није признала нову структуру у Украјини

На ванредном заседању Свештеног Синода Кипарске Цркве, одржаног 15. фебруара у Никозији под председавањем Његовог Блаженства Хризостома, размотрено је и питање новоостворене црквене структуре у Украјини. На званичном сајту ове Цркве појавило се саопштење из кога се види да архијереји сматрају да је Цариградска Патријаршија имала добру намеру да превлада расколе у Украјини, али у томе није успела до сада, али, у сваком случају, треба да се објасни како лица без валидних рукоположења могу сачињавати неку нову Цркву.

Годишњица смрти благочестивог просјака Добре Добрева

Грађани Софије се сећају како старац Добре стоји у припрати Саборне цркве Светог Александра Невског, обучен у сељачком оделу, и како држи упаљену свећу и пластичну чашу, метанишући испред сваког ко би ушао у цркву на молитву.

Сав свој иметак је поклонио Цркви, а живео је у собици у порти цркве Светог Ћирила и Методија у свом родном селу. Када је умро у својој 103. години, сви су сазнали да он није обичан просјак: просио је за Цркву Божију. Током свога живота испросио је 800.000 лева (400.000 евра), али све то је заложио црквама и манастирима. На пример, 2005. године цркви у свом селу Бајлово дао је 10.000 лева. Године 2007. поклонио је 25.000 лева за обнову манастира Елешнице, а 10.000 лева за цркву у селу Горно Камарци. Године 2008. приложио је новац у цркву у Калоферу. Наравно, највећи прилог дао је патријаршијској цркви Свете Софије.

Друго заседање Комисије за билатерални дијалог РПЦ и Сиријске (дохалкидонске) Православне Цркве

Друго заседање Комисије за билатерални дијалог Руске Православне Цркве  и Сиријске (дохалкидонске) Православне Цркве одржано је у седишту Сиријске Патријаршије у Либану од 18-19. фебруара 2019. године. Сапредседатељи су били епископ череповецки и белозерски Флавијан и Архиепископ Мор Хризостом Михаил Хамон.

Упокојио се митрополит Глифаде Павле (Цаусоглу)

Митрополит Павле се преставио у Господу у својој 76. години, јављају грчке агенције. У последње време имао је срчане проблеме. За њега се вели да је био веома благочестив јерарх, који је често посећивао болесне и финансијски помагао сиромашне. Био је познат као чврст борац против екуменизма и било каквог покушаја да се разводни светоотачка православна вера. Залагао се традиционално морално предање у Цркви и супротстављао се програмима сексуалног образовања у школама.

Празник Новомученика и исповедника руских у Чикагу

Празник Новомученика и исповедника руских у Чикагу
Празник Новомученика и исповедника руских у Чикагу
Празник Новомученика и исповедника руских у Чикагу
Празник Новомученика и исповедника руских у Чикагу

У недељу 37. по Духовима, 10. фебруара 2019. године, Преосвећени Владика новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин служио је свету Литургију у руском храму Богородичног Покрова у Чикагу.

Тог дан прослављен је празник Светих новомученика и исповедника руских, који су пострадали од безбожне власти у првој половини XX века. Тај празник је и имендан руског чикашког владике Петра који је био домаћин молитвеног сабрања.