Вести из православних помесних Цркава

Председник Кипра примио александријског Патријарха

У оквиру своје посете свештеном манастиру Киринеји на Кипру, Његово Блаженство Патријарх александријски и све Африке Теодор II примљен је у кабинету Председниак Републике Кипра  Никоса Анастасијадиса.

Господин Председник је поздравио Његово Блаженство топлом добродошлицом и с њим водио разговор о питањима од заједничког интересовања, при чему је Патријарх обавестио г. Председника о резултатима рада Скупштине Блискоисточног савета Цркава одржане у јорданској престоници, као и о великој забринутости хришћана у тој области.

Антиохијски Патријарх у мирној посети Румунској Цркви

Од 23. септембра до 1. октобра 2016. у мирној посети Румунској Православној Цркви налази се Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован X.

Блажењејши ће учествовати у свечаностима посвећеним 300-годишњици мученичког престављења свештеномученика Антима Ивирита, као и у прославама поводом 550-годишњице постављања камена темељца манастира Путне у области Сучеаве. И Грузинска Патријаршја изаслаће своју високу делегацију.

Митрополит Павле: Белоруска Православна Црква је поуздано упориште за државу

Белоруска Православна Црква није конкурент држави, него њено поуздано и конструктивно упориште, Митрополит Минска и Заславља г. Павле, Патријарашки Егзарх све Белорусије, рекао је на пријему Синода Белоруске Православне Цркве код  белоруског председника Александра Лукашенка. -Ја желим да сви људи у Републици схвате да Белоруска Православна Црква није супарник држави, већ је безбедно и конструктивно упориште за државу и друштво, рекао је Митрополит. По његовим речима, Црква се фокусира на делање. Свештеници се моле Господу да очува мир, склад и спокој у земљи како би народ могао живети и радити у миру. Митрополит Павле је захвалио Председнику за помоћ коју држава пружа у обнови православних објеката, као и заједничког културног и духовног наслеђа.

Патријарх александријски примио амбасадора Израела и генералног конзула САД

Патријарх александријски примио амбасадора Израела и генералног конзула САД
Патријарх александријски примио амбасадора Израела и генералног конзула САД
Патријарх александријски примио амбасадора Израела и генералног конзула САД
Патријарх александријски примио амбасадора Израела и генералног конзула САД

Његово Блаженство Патријарх и Папа александријски и све Африке Теодор II примио је у Патријаршији Његову Екселенцију Амбасадора Израела у Египту г. Давида Говрина са својим особљем, поводом посете граду Александрији.

Патријарх Кирил: У Москви је неопходно градити велике храмове

Дана 20.септембра 2016.године Свјатејши Патријарх Московски и све Русије г. Кирил председавао је шестим заседањем Попечитељског савета Фонда подршке за изградњу храмова града Москве. У свом наступу Свјатејши Патријарх је детаљно указао на проблеме који се тиче изградње храмова. Пракса у изградњи и коришћењу храмова унела је озбиљне промене у првобитне замисли и планове. -Пракса је показала да нису сви првобитни принципи, на којима се заснива план реализације нашег програма, били оправдани, навео је Патријарх.