Вести из Православних помесних Цркава

Фонд Григорија Богослова разделиће 80.000 Нових завета

По Васкрсу, од априла до јула, разделиће се по храмовима, школским установама и друштвеним организацијама руске престонице  80.000 Нових завета.

Фонд Григорија Богослова предао је бесплатно ради растурања тираж Новога завета Мисионарској комисији при Епархијском савету Москве.

У Фамагусти Кипрани први пут од 1960. г. богослуже на Велики петак

На богослужењу се очекивало 4.000 житеља тога краја

18.4.2014. Данас, на Велики петак кипарски Грци су први пут после 54 године присуствовали богослужењу у храму у Фамагусти, граду на североистоку Кипра.

Из Васкршње посланице Патријарха Кирила

Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил поздравља све „љубљене у Господу архипастире, свечасне пастире и ђаконе, богољубиве монахе и монахиње, драгу браћу и сестре“ традиционалним поздравом „Христос васкрсе!“...

Између осталог, Његова Светост истиче: „На светли дан Васкрсења Христовог душе милиона верних испуњене су благодарношћу Творцу, и наше земаљско бивствовање задобија изворни смисао. Пасха Христова постаје велико светковање живота, светковање победе живота над смрћу, уносећи љубав, мир и духовно преображавање.

Током Светле седмице поставиће се звоници на местима порушених цркава у 20. веку

Широм Москве организују се васкршње свечаности уз учешће градске администрације.

Пешачке зоне, централни градски тргови и паркови постаће главна попришта свечаности, објавио је сајт Московске Патријаршије. Васкршњи фестивал биће отворен уочи Васкрса. Вашари ће се одржавати до 3 сата ујутру, а филмови посвећени Васкрсу приказиваће се на великим екранима.

Касније, током Светле недеље уредиће се радионице за фарбање васкршњих јаја и ткање корпи, с приходи ће се бити разделити ветеранима и сиромашним породицама у добротворне сврхе. Мали звоници ће  бити постављени у пешачким зонама, где ће Московљани моћи да науче како се звони.

Поред традиционалних догађања, ове године уређен је и специјалан програм у циљу да се овековечи сећање на изгубљене светиње. На местима где су некада постојале цркве и манастири, а који су разорени током совјетске владавине, биће постављени мобилни звоници са штандовима где ће се добити обавештења о црквама које су нестале са мапе Москве током 20. века. Очекује се да ће бити укупно седам спомен-локација.

Извор: Православие.ру

Амерички Гети музеј враћа Светој Гори рукопис Новог Завета из 12. века

Музеј „Џ. Пол Гети“ у Лос Анђелесу објавио је да ће вратити светогорском манастиру Дионисијату рукопис Новога Завета из 12. века са непроценљивим минијатурама које осликавају сцене из јеванђељских прича

Овај музеј је набавио овај рукопис – иначе ремек-дело византијске уметности – 1983. године у оквиру веће збирке. Међутим, како је музеј обавестио, недавно истраживање коју је спровело грчко Министарство културе и спорта заједно са Гети музејом, утврдило је да је рукопис на незаконит начин однет из манастира.