Вести из православних помесних Цркава

Патријарх Кирил осветио храм Свете Тројице у Паризу

Патријарх Кирил осветио храм Свете Тројице у Паризу
Патријарх Кирил осветио храм Свете Тројице у Паризу
Патријарх Кирил осветио храм Свете Тројице у Паризу
Патријарх Кирил осветио храм Свете Тројице у Паризу

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил осветио је 4. децембра 2016. године, на празник Ваведења Пресвете Богородице, Саборни храм Свете Тројице у Паризу.

Саборна црква се налази у комплексу зграда Православног духовно-културног центра на обали реке Сене. У новоосвећеном храму Божанском Литургијом началствовао је Светејши Патријарх г. Кирил. Саслуживали су: Митрополит виленски и литовски г. Инокентије, Митрополит рјазански и михајловски г. Марко, Архипеископ женевски и западноеверопски г. Михаило, Архиепископ сурошки г. Јелисеј, Архиепископ солнечногорски г. Сергије, Епископ корсунски г. Нестор, Епископ богородски г. Антоније, а од свешгтених лица и протојереј Николај Ребиндер, настојатељ храма Свете Тројице у Паризу, као и представник Московске Патријаршије у Савету Европе игуман Филип (Рјабих) и клирици Корсунске епархије.

Патријарх Кирил одликовао Митрополита филипопољског Нифона

Децембра 2, 2016, кад се светкује св. Филарет Московски, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил одслужио је Божанску Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви.

По завршетку Литургије прочитана је грамата  Предстојатеља Руске Цркве:

 „У знак вредновања усрдног архипастирског рада, а поводом 75. године рођења Митрополита филипопољског Нифона, представника Патријарха антиохијског и свег Истока при Патријарху московском и све Русије, настојатељ Антиохијског подворја у Москви одликован је орденом преподобног Сергија Радонешког I степена.“

Патријаршија Грузије из државног буџета добиja 25 милиона лари

Из државног буџета Грузије за 2017. годину, у облику директног финансирања, издвојено је 25 милиона лари (преко 9,8 милона долара) за Грузијску Патријаршију. Према нацрту буџета за 2017. годину, у поређењу са претходном годином, трошкови Патријаршије су се повећали и износе 23 милиона лари, док су трошкови у претходној години износили преко 14 милиона лари. Обезбеђена средства за образовни центар епархија Батуми и Лазети износе 1.768.000 лари, док ће грузијски Патријаршијски универзитет Светог Андреја Првозваног добити средства у износу од 2 милиона лари. Универзитет Тбел Абусеридзе добиће преко 2,3 милиона лари, саопштава портал Благовест.инфо цитирајући извор Грузија онлајн.

Освећена црква у северном Израелу

Освећена црква у северном Израелу
Освећена црква у северном Израелу
Освећена црква у северном Израелу
Освећена црква у северном Израелу

У суботу 26. новембра 2016. г. Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило обнавио је чин освећења цркве св. великомученика Георгија у православној арапској парохији у варошици Пекину. Иначе, црква је у Епархији Акре.

Патријарх Кирил освећује Саборну цркву у Паризу

Патријарх московски и све Русије г. Кирил осветиће у недељу нову Саборну цркву у Паризу. Освећење цркве је требало да буде заједно са освећењем Православног центра у овом граду, али је било одложено. Чину освећења присуствоваће кардинал Курт Кох у име папског Секретаријата за неговање хришћанског јединства, као и Надбискуп париски кардинал Андре Винг-Троја. Саборна црква се налази на обали Сене. На њој се градило годинама. Златне куполе цркве, у коју је, како пишу медији, уложено 100 милиона евра, доминирају кејом Бранли недалеко од Ајфелове куле.