Вести из Православних помесних Цркава

Патријарх александријски и све Африке примио председника Самараса

Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке Теодор II  примио је председника Владе Републике Грчке г. Антониса Самараса у својој резиденцији. Овом приликом се Патријарх Теодор  информисао о детаљима недавног тродневног самита између Египта, Грчке и Кипра у главном граду Египта. Патријарх је пружио уверавање грчком премијеру да ће на било који начин помоћи заједничку акцију коју предузимају политичка руководства све три земље у осетљивом подручју источног Средоземља, посебно приликом промовисања толеранције религија и хришћанских  вероисповести и заустављању тероризма као резултата изопачених идеолошких или верских убеђења.

Патријарх руски Кирил отворио Међународни конгрес православне омладине

18. новембра 2014. године у Москви је Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил отворио Међунарони конгрес православне омладине, који је организовало Синодално одељење за омладину.

Уочи званичног отварања конгреса одржани су састанци васпитача који раде са младима у епархијама федералних округа и иностранства с руководиоцима епархијских омладинских одељења.

Православни епископи за јачу подршку блискоисточним избеглицама

На Конференцији православних Епископа Аустрије жели се наступати као „једна Црква“ у односима с државом и друштвом                                 

Беч, 15.11.2014. Православни Епископи у Аустрији апелују на савезну Владу те државе да пружи већу државну помоћ избеглицама из Сирије и Ирака „проширењем досадашњих програма њиховог прихвата“. Ово је изнето у заједничкој изјави коју су у петак донели на сабрању у румунској православној парохији. У овој изјави директно се благодари савезној Влади на досадашњима залагањима на томе како да се што боље помогне угроженим и прогањанима хришћанима из Сирије и Ирака како би у Аустрији нашли прибежиште. Стање прогоњених хришћана у Ираку, Сирији, на Косову и широм света била је једна од значајнијих тема на Конференцији православних Епископа.

Страдање блискоисточних хришћана проузроковано западном равнодушношћу

Протојереј Николај Балашов, заменик председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, изјавио је да су прогони хришћана у Ираку и Сирији последица равнодушности западних земаља.  „Многи властодршци у савременој светској политици равнодушни су према судбини милиона људи, према ствари хришћанског присуства у местима где је хришћанство започело, одакле се наша вера у почетку ширила, где су све наше свете књиге настале и ударени темељи нашем предању,“ изјавио је овај угледни свештеник на округлом столу у Москви у уторак.

Митрополит токијски и свег Јапана Данило прославио 15 година архијерејске службе

Његово Високопреосвештенство Митрополит токијски и свег Јапана Данило служио је чин благодарења поводом 45 година служења у презвитерском чину и 15 година архијерејске службе. Овим поводом он је примио молитвене честитке сестринских Православних Цркава који су изразили искрену жељу да Митрополит Данило настави службу Христовог светитеља Николаја (Касаткина), равноапостолног просветитеља Јапана, и да буде пример чврстог ревновања у славу Господњу, узор доброг пастира који воли поверене му словесне овце Божјег стада.