Вести из православних помесних Цркава

Статистички подаци о Украјинској Цркви за 2019. годину

Недавно смо писали да је, безобзира на отимање храмова од стране расколника и незаконито пререгистровање појединих парохија, у овој Цркви прошле године устројено више од 246 нових парохија. У овом тренуку Украјинска Православна Црква има 53 епархије, 12.338 парохија и 254 манастира. У њој пастирствује 99 архијереја (53 епархијска, 39 викарних и 7 на располагању), 12.411 свештенослужитеља, 4.609 монаха и монахиња; духовно просветних установа има 17 у којима се редовно школује 1.372 студента.

Иркутск : Освећени црква и здравствени центар за лечење бескућника

У Иркутску је отворен и освећен здравствени центар за лечење бескућника, што је заједнички подухват Руске Цркве и Министарства здравља.

Чин освећења је обавио митрополит иркутски и ангарски Вадим. Здравствени центар је снадбевен основним медицинским апаратима и лековима, па ће бескућници моћи да се обраћају за прву помоћ, па и због промрзлина за време оштре руске зиме.

Букурешт: Освећена црква при Министарству одбране

Букурешт: Освећена црква при Министарству одбране
Букурешт: Освећена црква при Министарству одбране
Букурешт: Освећена црква при Министарству одбране
Букурешт: Освећена црква при Министарству одбране

Румунски патријарх Данило осветио је у понедељак 9. децембра 2019. цркву Светог великомученика Георгија при Министарству одбране.

Архиепископ берлински Марко уздигнут у звање митрополита

Његово Високопреосвештенство архиепископ берлински Марко (Руска загранична Црква) уздигнут је у звање митрополита, а поводом 40 година његове архијерејске службе.

Ова једногласна одлука донета је на заседању Свештеног Синода ове Цркве у Њујорку од 6. до 10. децембра 2019. године, с напоменом да је архиепископ Марко архијереј са најдужом архијерејском службом у овој Цркви. Одлука је донета на предлог митрополита Илариона на претходном заседањз Сабора 28. јуна којем архиепископ Марко није присуствовао.

Начелник Пољског православног војног ординаријата у Румунији

Начелник Пољског православног војног ординаријата, архиепископ Георгије (Јерзи) Панковски, посетио је Румунију од 25. до 28. новембра 2019. године. Делегацију Пољске Православне Цркве у Румунију позвао је о. Флорина Владојуа, начелник Одељења за верску помоћ Румунског министарства за националну одбрану.