Вести из православних помесних Цркава

Завршена обнова цркве у Измиру

Грчки православни храм у Измиру, који је 1922. године изгорео, у потпуности је обновљен. Обнова је започела пре две године."Црква ће служити, после обнове, и као друштвени и као културно-истпријски центар,". Ова црква - у народу позната као Ајавукла црква - је саграђен од стране грчке православне заједнице половином XIX века.

Нови храм у Беслану посвећен деци новомученицима

У Беслану, 2. септембра 2010. године биће подигнут крст, а затим ће почети изградња цркве у школском дворишту посвећена - деци новомученицима - жртвама тероритичког акта од 1. септембра 2004. године. Тог дана терористи су убили 330 људи, укључујући 180 деце школског узраста.

О Васељенском Патријарху на телевизији CNN

Телевизија CNN ће емитовати од суботе до уторка (28-31. август 2010. године) емисије под насловом "У Турској се смањује број грчких хришћана" као део велике серије "Светске неиспричане приче." Емисије ће бити на програму CNN International Channel (у Србији је могуће да их погледате преко свих кабловских оператера) и то:
* Субота, 28. август: (GMT) 13:30, 20:00 - (EDT, New York) 9:30 a.m., 4:00 p.m.
* Недеља, 29. август: (GMT) 12:00, 20:30 - (EDT, New York) 8:00 a.m., 4:30 p.m., 11:00 p.m.
* Понедељак, 30. август: (GMT) 03:00
* Уторак, 31. август: (GMT) 12:30, 17:30 - (EDT, New York) 8:30 a.m., 1:30 p.m.

Обнова цркве Светог Николе и Њујорку порушене 11. септембра 2001.

На прагу девете годишњице терористичког напада 11. септембра у Њу Јорку, расте подршка јавности и интересовање медија за обнову православне цркве светог Николе која је порушена када се на њу срушила јужна кула Свјетског трговинског центра. Бивши гувернер Њу Јорка, Џорџ Патаки, је од самог почетка пружио пуну подршку обнови ове цркве.

РПЦ сакупила преко 39 милиона рубаља за помоћ жртвама пожара

До 20. августа 2010. године уплаћена је сума од 39.052.000 рубаља, 26.254 америчких долара и 5.451 евра на рачуне Синодског одељења за црквене донације и социјалну помоћ, извештава сајт Miloserdie.ru. Оно што је сада потребно је следеће: цилиндри са кисеоником (медицински) и пластичне кесе од 240 литара, храна: конзервирано месо и риба, конзервисано издинстано месо, житарице, резанци, млеко и вода за пиће, ватрогасни апарати, пумпе за воду.