VI међународни форум „Јавни дијалог: Русија и арапски свет“

У конференцијској сали московске главне џамије одржан  је 5. септембра 2018. године VI међународни форум „Јавни дијалог: Русија и арапски свет“. Догађај је организован од стране Савета муфтија Русије и јавног Форума арапске културе у сарадњи са Амбасадом Републике Либана у Руској Федерацији.

Догађају су присуствовали религијски и друштвени предводници са Блиског истока и северне Африке, међу којима је и архиепископ севастијски Теодосије (Јерусалимска Патријаршија), изванредни и опуномоћени амбасадори Сирије, Либана, Краљевине Бахреина, научници и стручњаци, међу којима је и координатор стратешке групе „Русија - исламски свет“ В.В. Попов, директор Института афричких наука Руске академије наука А. М. Василиев.

У име Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије у форуму је учествовао њен секретар за међунационалне односе, извршни секретар Међурелигијског савета Русије о. Димитрије Сафонов. У говору на пленарној седници он је говорио о искуствима и смерницима развоја дијалога између Руске Православне Цркве и исламских заједница у арапским земљама.

Учесници у Форуму указали су на хитност задатка проширења свеобухватне хуманитарне сарадње, мир и добре односе између многих народа и верских заједница, и нагласио потребу за јачањем и побољшање заједничке акције у циљу развоја ефикасног метода бескомпромисне борбе против ксенофобије, радикализам и тероризам. На основу резултата Форума усвојена је заједничка резолуција.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Инфо служба СПЦ)