Ви сте хероји и поносни смо на вас!

Председник Владе Републике Србије г. Ивица Дачић и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Андреј, викар Патријарха српског,  захвалили су се јуче ватрогасцима из Србије, који су учествовали у гашењу пожара на Светој Гори у близини манастира Хиландар.

"Ви сте хероји и поносни смо на вас. Да је ватра захватила Хиландар, била би то непоправљива штета и трагедија за српски народ, а не само за Српску Православну Цркву", рекао је премијер Дачић у Палати Србија на пријему за ватрогасце. Дачић је рекао да је пожар локализован на 1.300 метара од Хиландара и ватрогасцима пренео захвалност монаштва тог манастира и других манастира на Светој Гори. Премијер Дачић, који је и министар унутрашњих послова, обећао је припадницима Сектора за ванредне ситуације да ће тај сектор бити развијан по највишим стандардима развијених земаља и да мора добити бољу опрему, више људи и боље плате.

Вођа тима ватрогасаца Горан Николић рекао је да су његови људи са грчким колегама пожар на Светој Гори гасили ноћ и дан, готово без одмора, и да су им помагали и монаси. "Зауставили смо пожар, а онда је, захваљујући и монасима који су тог дана служили молебан, почела да пада киша и пљусак који је трајао два сата и угасио пожар", рекао је Николић.

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Андреј рекао је да су српски ватрогасци на Светој Гори видели да је киша одједном пала са неба када им је било најтеже и помогла им у гашењу ватре. "Тако ће бити и код нас, у нашем народу и нашој држави, уколико се будемо трудили да дамо све од себе, онда ће нам и Бог помоћи да заједно у овим тешким временима изградимо нашу лепу и благословену Републику Србију", рекао је Епископ ремезијански Г. Андреј. Епископ Андреј је истакао да су ватрогасци хероји, јер су успели да зауставе пожар у близини Хиландара на Светој Гори, која је, поред Јерусалима, Палестине и Цариграда, највеће поклоничко место на које долазе стотине хиљада људи. "Спасили сте историју и традицију Срба и зато би требало да вам буде захвалан цео српски народ", рекао је Андреј.

Извор: агенције