Видовдан 2012. – Заједничка приредба српских школа Сиднеја и Волонгонга

Видовдан 2012. – Заједничка приредба српских школа Сиднеја и Волонгонга
Видовдан 2012. – Заједничка приредба српских школа Сиднеја и Волонгонга
Видовдан 2012. – Заједничка приредба српских школа Сиднеја и Волонгонга
Видовдан 2012. – Заједничка приредба српских школа Сиднеја и Волонгонга

У недељу 17. јуна у свечаној сали на Универзитету Новог Јужног Велса одржана је трећа по реду заједничка академија свих српских школа из Сиднеја и Волонгонга.

Свечаност "Видовдан 2012." окупила је преко 260 ђака из тринаест школа. Поред ученика из осам школа при црквеним општинама учествовали су и ђаци грчке приватне школе Свети Спиридон (St. Spyridon College) и државних суботњих школа језика етничких заједница у којима се учи српски језик из Волонгонга и Ливерпула, Основне школе из Бонирига (Bonnyrigg Hеights Public) и новооснованог Центра за учење српског језика из Стратфилда (Australian Serbian Language Centre).

Приредба је почела традиционалном Видовданском беседом, овог пута из богате ризнице Светог Николаја Жичког (извод из Беседе о Видовдану у Раваници 1939. године) коју је произнела Вања Пјевалица, ученица Суботње школе из Волонгонга (Saturday School of Community Languages).

Свечаности је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ аустралијско–
новозеландски Г. Иринеј, г. Бранко Радошевић, Генерални конзул Републике Србијеу Сиднеју и бројни гости из државних институција и организација које подржавају учење језика етничких заједница, из грчке приватне школе Свети Спиридон, као и група младих из организације српске омладине “SOYA”.

У својој завршној речи, Преосвећени Владика Иринеј истакао је заслуге наставника српског језика у очувању језика и српског културног наслеђа и похвалио ђаке за њихову истрајност у учењу српског језика и изузетан и разнолик програм који су приредили поводом великог српског празника, Видовдана.

Почевши са Видовданском беседом и са још неколико дела из ризнице Светог
Николаја, као што су духовна песма Говори Господе, затим Молитва на језеру и Борба за веру, програм је обухватио неколико антологијских српских песама – Божур, Милана Ракића, Плаву гробницу Милутина Бојића као и избор из поезије Десанке Максимовић и велики број дечјих игрица, песама и драмских приказа.

Публику је посебно одушевио наступ најмлађих учесника из првог српског забавишта, основаног при ЦО Свети Георгије из Кабрамате која има и једну од најбројнијих школа у Новом Јужном Велсу. Школа Вук Караџић из Кабрамате наступила је и ове године у великом броју и са разноврсним прилозима – од Молитве, шаљивог сценског приказа о сликању (фотографисању) до рецитала о Дечјим правима и дужностима.

Ученици школе Свети Јован Крститељ из Волонгонга приказали су стару дечју причу Деда и репа у новој узбудљивој верзији - Деда и репа и Супер Миш.

Ове године право освежење био је колаж са песмама за децу, игрицама и
драматизованим причама које су представили ђаци свих разреда школе Свети Јован Крститељ из Дапта, затим драма Оливера, заборављена српска принцеза, у извођењу школе Св Сава из Мона Вејла у богато украшеним костимима и наступ деце из школе Свети Кнез Лазар са народном басном Лисичји рођендан, шаљивом песмом Седам готована и сплетом песама и рецитација о другарству.

Велика група деце из школе Св Лука из Ливерпула извела је познату песму Бранка Коцкице Учимо да бројимо, а ђаци свих разреда школе Св Сава из Флемингтона такође су припремили неколико пригодних рецитација.

Ђаци школе Свети Архиђакон Стефан из Рути Хила, које је припремала учитељица Јелена Радовић наступили су и ове године у велкиком броју са богатим избором народних пословица, изрека и поезије, а девојке из приватне грчке школе Свети Спиридон и ове године у прелепим ношњама извеле су познату народну песму Уснула је дубок санак.

Програм су водиле ученице Суботњих школа језика из Волонгонга и Ливерпула, Ана Ђотуновић на српском и Тамара Пеулић на енглеском.

По први пут на овој приредби представљена је песма из новообјављене збирке песама Милке Милићевић, дугогодишње учитељице школе Св Кнез Лазар и једне од покретача наставе српског језика у Сиднеју. Песму Свиће Видовдан надахнуто је одрецитовао Јован Жарковачки, ученик лазаричке школе.

Нек свуд љубав сја, дечју песму посвећену љубави међу људима певали су на крају сви учесници приредбе, њих преко 260, од најмлађих трогодишњака из забавишта Свети Георгије из Кабрамате до средњошколаца из суботњих школа језика и Колеџа Свети Спиридон.

Захваљујући се наставницима на њиховом труду уз речи похвале и охрабрења
деци да истрају у учењу језика и одржавању српског наслеђа у Аустралији, Његово Преосвештенство, Господин Иринеј позвао је учеснике да Химном Светом Сави изразе захвалност и почаст највећем српском светитељу.

Годишња заједничка приредба свих српских школа која се одржава поводм једног од највећих српских празника – Видовдана - један је од облика сарадње међу српским школама у циљу унапређења наставе српског језика, очувања српског културног наслеђа у Аустралији као и развијања осећања заједништва, припадности и солидарности међу децом и свим члановима српске заједнице.

Школе и њихови наставници сарађују у оквиру групе основане 2009. године под окриљем тадашњих Епархија аустралијско-новозеландских и уз Благослов Његовог Пресовештенства Господина Иринеја и на изради заједничког програма и прикуљању и коришћењу заједничких наставних материјала у циљу унапређења наставе српског језика у Новом Јужном Велсу.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска