Видовдан је празник сјећања на косовске мученике

Видовдан је празник сјећања на косовске мученике
Видовдан је празник сјећања на косовске мученике
Видовдан је празник сјећања на косовске мученике
Видовдан је празник сјећања на косовске мученике

У Затону код Бијелог Поља испред цркве Светог Јована Крститеља у недјељу вече је одржана манифестација "Видовдански дани Затон 2013", која је окупила велики број мјештана и гостију из Бијелог Поља и околних градова.

Вечерњу службу је служио протојереј-ставрофор Мираш Богавац након чега је услиједила духовна академија уз пригодан културно–умјетнички програм.

Парох цркве јереј Синиша Јанковић је казаода се вјерни народ сабрао покрај древне светиње да сви заједно принесемо молитвену пјесму окађену мирисом косовских божура и да се сјећамо славне историје браће наше, настрадале за крст часни и слободу златну."Сјећамо се кнеза Лазара, чији нам је мученички вијенац показао пут правде и истине, пут ка Царству Божјем. Ријечи цара Лазара и његово страдање васкрсавају нам вјеру и наше надање. Овдје у средишту некадашње српске државе рашке, у центру српске писмености, духовности и културе", казао је отац Синиша, наглашавајући да је крст симбол страдања и васкрсења.

Историчар из Берана Горан Киковић нагласио је да се прије 624 године догодила једна од најславнијих битака онога доба, Косовска битка коју до данашњих дана прате непрекидна научна истраживања."Видовдан је празник сјећања на косовске мученике, и кнеза Лазара, велики празник српског народа. Дух Косова и Видовдана живи у српском народу и код свих оних за све оне којима су слобода и идеал на првом мјесту. Зато, и данас сјећајући се, једне од највећих погибија српске војске и српских јунака, славимо моралну побједу косовских јунака и мученика", бесједио је Киковић нагласивши да је Косово света српска земља “наш темељ и духовност, наше судилиште”.

"Ми Срби треба да се поздрављамо: “Догодине у Призрену”. Јер без Косова нема ни нас Срба у Црној Гори која је збјег косовски", закључио је Киковић.

 

На духовној светковини у Затону наступили су пјесници Слобо Вучинић и Милован – Мујо Зековић, Влајко Ћулафић, Слободан Обрадовић, Дарко Јововић, Вулко Шћекић, а читани су стихови пјесника Благоја Баковића, који није могао да присуствује скупу. Духовно сабрање је оплеменио и соло наступ сестара Данке и Иванке Пипер и Анђеле Шћепановић као и млађане Јоване Обрадовић која је задивила рецитацијом и свирањем на гитари.

Учествовао је и хор светог Арсенија Сремца из Затона, народни гуслар Рајо Војиновић, глумци Бјелопољског позоришта, Удружење народног стваралаштва "Ђурђеви ступови“ и други.

Водитељ је била Сања Ћировић, глумица Бјелопољског позоришта.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка