Видовдан у Александрији

У недељу, 28. јуна 2020. године, на Видовдан, парохија Светог кнеза Лазара у Александрији свечано је прославила храмовну славу.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан, уз саслуживање протојереја-ставрофора: Миодрага Перића, Радета Радана и Николе Билића, протојереја Драгана Сарачевића и Андрејa, протођакона Петра Мракића, ђаконa Милоша и уз прислуживање чтечева сиднејског намесништва.

-Данашња јеванђељска тема велика и огромна јер се она дотиче не само овостраног већ и оностраног, дотиче се човека као бића које спаја видљиво са невидљивим и његовог корачања овде на земљи. Данашње Јеванђеље говори о оку, о виду, као најсудбоноснијем тренутку и теми за људски род јер - како видиш, тако живиш. То је истина јеванђељска. Онако како човек гледа, тако ће да живот формира и остварује и зато је важно да имамо око које је светло које може да региструје светлост божанску и прими је у себе како би наше биће засијало том светлошћу у овом нашем животу, бесдио је владика Силуан и додао:

-Зато данашње јеванђеље говори колико је важно да наше око види тј. да духовно прогледа, а то човек може само кроз крст, јер без крста нема преображаја, очишћења и оздрављења ма колико се трудили и ако га уклонимо неће доћи до промене нашег живота, неће до промене вида и преображаја нашег бића. Као пример имамо светитеље које данас празнујемо. Свети кнез Лазар и косовски мученици су управо крстоносно остварили свој ход на земљи и показали нама да је заиста могуће остварити јеванђељски призив да прогледамо божанским очима у овоме свету. Свети кнез Лазар је знао да нас као хришћане не може да мимоиђе чаша страдања и постао је сведок непролазне истине Христове положивши живот свој за своје ближње. Кроз њега је цео народ прогледао и својом одлуком, он је определио себе али и везао цео род свој за истину Христову. Снага, енергија и програм Видовдана Све за Христа – Христа ни за шта надахнула је многе касније наше војсковође и мученике који су следовали Косовском завету. 

Након заамвоне молитве уследила је свечана славска литија уз помен свима који су положили животе за крст часни, слободу златну, веру православну и отачаство рода српског од Косовског боја до данашњих дана. Преломљен је и славски колач домаћина славе породице Канић, за следећу годину славу је преузела породица Јакшић. 

Уследила је Видовданска академија уз Светосавску беседу свештеника Драгана, наступ црквеног хора који води диригент Драгана Милановић као и снимљени наступ деце која похађају парохијску црквену школу, која због тренутних рестриктивних државних мера нису била у могућности да присуствују црквеној слави.

-Видовдански вид и ход јесте јеванђељски Христов ход. Прогледајмо Видовданом држећи се пута светих Немањића и Светог кнеза Лазара, а то је пут Господа Христа, зајључио је на крајју сабрања владика Силуан.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Видовдан у Александрији
Видовдан у Александрији
Видовдан у Александрији
Видовдан у Александрији