Видовдан у Брчком

Владика зворничко-тузлански Г. Василије служио је на празник Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских - Видовдан, Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Брчком. Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намјесник брчански протојереј-ставрофор Славко Максимовић, протонамјесници Драган Ћирковић и Александар Михајловић, јереј Вукадин Станишић и протођакон Славољуб Милошевић. Mногобројним вјерницима Владика Василије се обратио бесједом.

„Истински православни хришћанин са посебним освртом на православног Србина има три завјета. Први је директан завјет са Богом који смо добили од Благога Оца преко пророка Мојсија, а то су двије таблице на којима је исписано како треба да се понашамо и какав однос треба да имамо према Богу и ближњима. Бог је из превелике љубави на једној таблици дао 4 заповијести које говоре о односу човјека према Богу а на другој таблици 6 заповијести које говоре о односу човјека према човјеку. Тај завјет сваки истински слуга Божији мора да испуњава уколико жели да нађе мир души својој и задобије вјечно Царство Небеско.

Други завјет наш јесте светосавски завјет који нам је оставио свети Сава, првопријестолник и учитељ наше Цркве. Слободно за њега можемо рећи да је наше претке крстио водом и Духом и увео их у јединство свеопштег православља и пуноћу Свете Христове Цркве. Светосавски савез јесте испуњавање свега онога што је Христос Господ оставио за вријеме свога земаљског живота ходећи по земљи и акценат тога савеза јесте у љубави човјека према човјеку. „По томе ће свијет познати да сте моји ученици ако будете имали љубави међу собом" и „Нема веће жртве до оне ако неко живот свој положи за ближње своје".

На светосавски савез надовезује се косовски савез или савез православних Срба са царем Лазарем и свим страдалницим од косовског боја до данашњих дана који су живот свој дали у одбрани вјечних идеала, вјере православне, имена србиновог и српске државотворности. Наш савез са царем Лазарем, честитим кољеном, увијек је везан мислима, пуноћом срца и нашим цјелокупним бићем за колијевку православнога српства а то је свето Косово и Метохија, постојбина наших прађедова, наших великаша, учитеља, пророка, оних који су нас кроз историјске токове водили ка тихом пристаништу у јединству Свете Српске Православне Цркве и свеопштег православља преко светог царевог града Константина. Савез са царем Лазаром оплемењује нас додатно јер говори: Боље ти је изгубити главу него своју огријештити душу. Када је био на косовској вечери попут Христа на тајној вечери, цар Лазар изнио је истину да је османлијска војска неупоредиво бројнија од српске. Тада рече цар Лазар: Земаљско је за малена царство а небеско увијек и до вијека. Причести се цар Лазар, велможе и војска српска. Удари турска војска на српску. Изгуби српска војска земаљско царство али задоби вјечно. Ова идеја која живот значи водила је наше претке а води и нас. Понављам да нам је боље изгубити главу него своју огријешити душу. Идеали косовске вечере и честитога цара Лазара косовског мученика и страдалника, храброст Милоша Обилића, племенитост Југ Богдана и девет Југовића, љубав царице Милице праве православне српске мајке, су идеали наши, путокази и стремљење док и једнога Србина буде на кугли земаљској. Не бојмо се оних који тијело могу убити него оних који могу душу у паклу огњеноме сажежти. Сјетите се да су мене прогонили прије вас , каже Христос Господ, али сваки који је у јединству са Христом нека зна да ће добити моћ да истраје на томе путу.

Данас се, са истинском љубављу хришћанском, сјећамо молитвено и практично све браће и сестара наших, малог и храброг стада, који су на Косову и Метохији и који чувају светиње наше. Они су грозну судбину доживјели, гору него у доба отоманске империје. Са њима смо у молитвама и мислима и вапимо Оцу Небескоме: Господе и свети царе Лазаре, и сви свети кососвски мученици и страдалници, сачувајте и додајте још мало снаге кроз вјеру и наду на бољу будућност за браћу и сестре нашу на Косову и Метохији. Господе, нама који живимо ван Косова и Метохије, подари храбрости и наде на боље сутра. Господе и свети царе Лазаре, помози да васколики српски народ живи у међусобној слози и јединству, Срби са Србима и Срби са свим људима као дјецом Божијом. Нека нам је свима срећан овај дан и нека нам донесе снагу вјере, храбрости да издржимо сва искушења која долазе на мали, храбри, честити и богобојажљиви српски народ. Господе, ти који знаш наше потребе, буди са нама као што си био са прецима нашим.

Нека вас све надахњује косовски завјет, љубав Христова и завјет према Њему, снага у испуњавању десет Божијих заповијести како бисмо били срећни, од Бога благословени а од људи виђени. Благослов Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа и заједница Духа Светога са светим пророком Амосом и светим косовским мученицима нека буде са свима нама у све дане живота нашег.Амин"!

Након Литургије услиједила је свечана литија брчанским улицама која се зауставила код споменика Ослободиоцима Брчког гдје је служен парастос. Потом је Владика Василије, код споменика Добри Јовановићу, сломио славски колач и служио парастос погинулима чија су имена исписана на том споменику.

У поподневним и вечерњим часовима, у склопу Видосвданских свечаности, одржана је традиционалана Видовданска улична трка.

Извор: Епархија зворничко-тузланска