Видовдан у Епархији врањској

"Један од великаша српских, који су владали царством српским после цара Душана. По смрти цара Уроша Лазар би крунисан од патријарха Јефрема за цара српског. Слао изасланство у Цариград, са монахом Исаијом да моли да се скине анатема са народа српског. Борио се против силе турске у неколико махова. Најзад сукоби се на Косову пољу 1389. године 15. јуна са турским царем Амуратом, где буде посечен. Тело му пренето и сахрањено у његовој задужбини Раваници код Ћуприје, а доцније пренето одатле у Раваницу Сремску, одакле је за време Другог светског рата (1942. године.) пренето у Београд и положено у Саборну цркву, где и данас нетљено почива и пружа утехе и исцелење свима онима који му се молитвом обраћају. Обновио Хиландар и Горњак; подигао Раваницу и Лазарицу; био ктитором манастира руског Пантелејмона као и многих других цркава и манастира. (Сада његове свете мошти почивају у манастиру Раваници)."

(из житија Светог мученика Кнеза Лазара)

У Епархији врањској свечано је обележен празник Светог мученика Кнеза Лазара и свих српских мученика - Видовдан, служењем Свете литургије у свим храмовима. По завршетку Свете литургије, такође служен је парастос свим српским војсковођама, војницима и свим изгинулим за Крст часни и слободу од Косовског боја до данас.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету литургију у храму посвећеном Светом Кнезу Лазару и свим српским мученицима и новомученицима, у Владичином Хану, а који је у узградњи и једини је храм у Епархији врањској који је посвећен Светом Кнезу Лазару и свим српским мученицима и новомученицима. Светој литургији присуствовали су представници локалне власти, Војске Србије и полиције, чланови културно-уметничких друштава и ученици основних и средњих школа из Владичиног Хана.

У својој беседи, изговореној у храму, Епископ врањски Пахомије је најпре подсетио на житије и страдалништво за Христа Светог Кнеза Лазара и српских војника и војсковођа у Косовском боју 1389. године, а затим је беседио о посвећености српског народа Христовој вери и спремности да и свој живот положи за ближњег свога. На крају беседе, Епископ Пахомије је упутио апел свим присустнима да помогну завршетак овог новог и лепог храма у Владичином Хану јер ''градећи храм, верници граде и своју душу'', а када хрма буде освећен, истакао је Епископ Пахомије, град Владичин Хан добиће и своју душу јер град без храма је град без душе.

По завршеној Светој литургији, обављено је резање колача кумова храма и извршен је избор новог кума храма, а затим је у храму одржан парастос свим српским војсковођама, војницима и свим изгинулим за Крст часни и слободу од Косовског боја до данас. Затим је од храма ка центру града - до заветног крста, кренула литија на чијем челу су били представници Војске Србије, чланови културно-уметничких и спортских друштава из Владичиног Хана, монахиње манастира Свети Стефан из Горњег Жапског и Свети Пантелејмон из Лепчинца, свештенство Епархије врањске на челу са Епископом Пахомијем и верујући народ који предводио председник општине Владичин Хан господин др Ненад Митровић.

Код заветног крста, у центру града, Епископ Пахомије извршио је резање славског колача општине Владичин Хан и исти преломио са председником општине господином др Ненадом Митровићем, пожелевши њему лично, као и његовим сарадницима успех у раду и напредак општине Владичин Хан, која Видовдан слави као своју градсу славу.

Након овог чина, Епископ Пахомије, са свештенством, монаштвом, представницима општине Владичин Хан и Војске Републике Србије упутио се и извршио помен код спомен-плоче жртвама НАТО бомбардовања са подручја општине Владичин Хан. Председник општине господин др Ненад Митровић, по обављеном помену, положио је цвеће на ово споме обележје.

Данашњи ппреподневни програм у Владичином Хану завршен посетом изложби Друштва ''Српских домаћина'' из Владичиног Хана који су се у Центру за културу представили својим рукотворинама из народног стваралаштва, као и традиционалним српским јелима са простора општине Владичин Хан. Епископ Пахомије је пререзао славски колач овог Друштва, које слави Видовдан као своју крсну славу, и пожелео им успех у раду и мисији у очувању старих српских обичаја овог краја.

У вечерњим сатима, у Центру за културу у Владичином Хану, поводом Видовдана одржана је Свечана академија на којој је беседу посвећену Видовдану говорио господин Слободан Стаменовић, професор историје из Врања, а у уметничком програму учествовали су: господин Драган Станковић, глумац из Врања, монахиње из манастира Свети Пантелејмон, хор ''Свети Прохор Пчињски'' из Бујановца и хор ''Светог Ђорђа'' из Сурдулице. Академији су присуствовали Епископ врањски Пахомије са свештенством, начелник Пчињског округа господин Будимир Михајловић и председник општине Владичин Хан господин др Ненад Митровић, са сарадницима.

Извор: Епархија врањска