Видовдан у касарнама после седамдесет година

У војним установама, бригадама и јединицама где службују војни свештеници, први пут после 70 година биће обележен Видовдан.

Како кажу у Министарству одбране,парастоси ће бити служени у богослужбеним просторијама у  касарнама Бањица 2, Топчидер, у Војној академији, ВМА, Првој и Другој бригади копнене војске, Специјалној бригади и 204. ваздухопловној бригади.

Велики црквени празник дан је сећања на свете ратнике и све погинуле у одбрани отаџбине, па се сваке године у храмовима Српске православне Цркве служи парастос старешинама, официрима, подофицирима, војницима, погинулим у одбрани земље од Косовског боја до последњих ратова.

Новина ове године је да ће помен служити и војни свештеници.Верска служба установљена је при Војсци Србије од првог августа 2013. и тренутно је обавља осам православних војних свештеника. Одређене су и просторије при војним установама где се врше редовна, праничма богослужења. У српској војсци први пут је верска служба била законски уређена 1839. године у време владавине кнеза Милоша Обреновића.

Извор: Политика