Видовдан у Нишу

Видовдан у Нишу
Видовдан у Нишу
Видовдан у Нишу
Видовдан у Нишу

Уочи празника Видовдана, Преосвештени Епископ нишки Г. др Јован служио је празнично бденије у Саборном храму у Нишу, молећи  Господа и светога кнеза Лазара и све косовске и српске мученика за молитвену заштиту и помоћ Српском народу. Свету Литургију и парастос свима који положише своје животе на бранику вере и отаџбине, Првосвештеник Епископије нишке Г. Јован служио је у светоархангелском храму у Конџељу, прекрасној белој Цркви која краси целу јуначку Топлицу.

У току свете Литургије руком Епископа Јована у свештенођаконски чин рукоположен је господин Немања Симић. Беседа нашег Архипастира, била је у духу празника, у сеђању на прошлост, на величанствени избор поглавара српске земље Лазара да своју крунисану главу положи зарад небеског вечног Царства, и у слову поуке својој пастви, да се увек знамо определити за вечно и непропадљиво.По свршетку светог Евхаристијско сабрања, прослава великог празник Видовдана настављена је у порти храма свенродним сабрањем, пригодним беседама које сећају на давну славну прошлост и обавезу да се не огрешимо о косовски завет у садашњости и будуђности у традиционалној организацији удружења Топличана.

На Видовдан је и ове године традиционално одржана свечана академија у сали Светосавског дома при Саборном храму у Нишу.

Академију је својим благословом отворио Његово Преосвештенсво Епископ нишки Г. Др Јован, затим су додељене похвалнице и поклони најбољим ученицима нишких основних школа. Великом броју нишке хришћанске господе обратио се бираним речима и председник Градске Општине Медијана господин Драгослав Ћирковић. Видовданску свечаност улепшали су својим учешћем и Оркестар Војске Србије у Нишу, фолкорни ансамбал Саборног храма, као и црквено певачка дружина "Бранко" из Ниша. По свршетку званичног дела, свечаност је настављена пријемом и коктелом у просторијама светосавског здања.

Извор: Епархија нишка