Видовдан у Пријепољу: Не дамо светиње!

Владика милепевски Атанасије: Наши свети преци су принели себе да би смо ми трајали и постојали, да би смо ишли правим путем

На Видовдан, 28. јуна 2020. године, верни народ пријепољског краја, предвођен Преосвећеним Епископом милешевским г. Атанасијем и свештенством, окупио се у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу да узнесе молитву Пресветој Богородици за заштиту и спас српског рода на свим просторима на којима Срби живе, а посебно српског народa у Црној Гори у његовој праведној борби за одбрану вековних светиња.

Након молебана из храма је кренуо крсни ход улицама града, уз певање похвалних песама Богу, Пресветој Богородици и светим угодницима Божјим. По повратку литије у порту храма присутнима се обратио епископ Атанасије:

-Године 1389. на данашњи дан наши преци су полагали испит. Тежак, најтежи, и положили га савршено, нама за углед. Они су направили најбољи избор у најтежем тренутку, по узору на Господа Христа, Господа свога и нашега. А Господ је рекао, говорећи о Његовом односу према нама људима: Ја хоћу да имају живот, и да га имају у изобиљу. То је био правац Господа нашега Христа, и за то да би смо имали живот, и да би смо га имали у изобиљу, Он је свој живот, себе самога, принео. Тако су и Свети преци наши принели себе, да би смо ми трајали, постојали, да би смо ишли правим путем. И зато нас и има, зато јесмо, зато постојимо. Кад год обележавамо овај дан ми се сећамо тога избора наших светих предака. И ми се опет и опет тако опредељујемо за оно најбоље што постоји у нашој стварности, у свету. Опредељујемо се за живот, за оно што је човечно, праведно, људско, најузвишеније.

У пријепољском Дому културе приређена је Видовданска духовна академија.

-Окупили смо се вечерас, на Видовдан, овде, у овом дому, око оног што је најбоље међу нама, најбоље нама познато. И чинимо две важне ствари окупивши се. Чинимо духовну смотру у огледалу оног најбољег, најбољих из рода нашега. Јер бољих немамо. То су наши светитељи, Свети Сава, његови сродници по духу и по телу, његови следбеници, Свети Лазар мученик и кнез, и они слични њему до дана данашњега. То су наши најбољи. Око њих се окупљамо, од њих се учимо, у њима се огледамо… Али такође чинимо и други важан чин. Чинимо духовну мобилизацију. И то чинимо нехотице такорећи, то је јаче од нас, тај импулс. Јер чим станемо пред ове светле ликове којих се данас сећамо, све се у нама покрене, живот се буди. Желимо да будемо бољи, да поново станемо у духовни строј, да будемо поново људи. Да и ми чинимо дела достојна човека. Зато позивамо све да се огледну у Видовдану и да се духовно прену, поручио је епископ Атанасије.

Беседу о Видовдану и његовом значају за све нас произнео је гост предавач, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, протојереј-ставрофор др Радомир Поповић.

У програму су учешће узели и пријепољски хор Свети краљ Владислав, певачка група Ансамбла Вијенац из Грачанице, гуслар Властимир Бараћ и млади фрулаш Лука Видаковић. Сви извођачи су од публике награђени бурним аплаузима.

Извор: Епархија милешевска