Видовдан у Шодоловцима

Видовдан у Шодоловцима
Видовдан у Шодоловцима
Видовдан у Шодоловцима
Видовдан у Шодоловцима

Поводом празника Видовдана - славе српског народа који опомиње на победу и васкрсење, 28. јуна 2017. године у Петровој Слатини, у богомољи Светог Василија Острошког Чудотворца, евхаристијски је прослављен дан овенчан непролазном славом Светога кнеза Лазара.

Након свете Литургије одржан је парастос свима који су своје животе положили за крст часни и слободу златну од Косовског боја до данашњих дана. Прочитана су имена свих погинулих мештана Петрове Слатине, Ернестинова, Паулин Двора, Шодоловаца, Палаче и Копривне у одбрани својих огњишта.

Затимје, код Часног крста у центру Шодоловаца, прослављена сеоска слава Свети кнез Лазар и мученици од Косова до данас. Звоно са сеоског звоника позвало је народ на молитву, који је са побожношћу прилазио Часном крсту. Овогодишња кума, гђа Драгиња Ковачевић из Петрове Слатине, са искреном хришћанском љубављу а у славу и част Светога мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских, са својом породицом је припремила славски колач и жито. Приносећи ову жртву Господу у Славу и част светих, преломљен је славски колач и освећено славско жито. За новог кума о овој сеоској слави јавио се г. Самир Срдић из Шодоловаца, који је свечано од овогодишње куме примио четвртину славског колача у славу и част Светог мученика кнеза Лазара.

Надлежни парох, протојереј-ставрофор Миљен Илић, у пригодној беседи обратио се кумовима и сабраном народу Божјем,  честитајући свима  велики празник. Овом приликом, г. Милан Радишић из Шодоловаца, у име Црквене општине петровослатинске, уручио је захвалницу овогодишњој куми. На крају, кумови су позвали присутни народ да се послужи за трпезом љубави коју су припремили,  чиме се славље наставило у дивном расположењу Видовданског сабора у Шодоловцима.

Извор: Епархија осечко-пољска