Видовдан у Тењи

Видовдан у Тењи

Српски народ обележио је ових дана Видовдан, верски и национални празник и 622. годишњицу сећања на страдање српске војске која је 1389. на Косову бранила своју земљу и хришћанство од моћне Отоманске империје.

Српска православна парохија у месту Тењи код Осијека већ седму годину „Видовданским свечаностима“ прославља празник Светог кнеза Лазара,косовског и српског.

У Тењи је као и у свим храмовима епархије осечкопољске и барањске служена Света литургија и помен свим пострадалим „за веру и Отаџбину, за крст часни и слободу златну“, од Косовског боја до данас, да би у послеподневним часовима била одржана „Видовданска беседа“

Видовданска Беседа је поред песничких вечери и ликовне колоније део духовне и културне манифестације под називом „ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ТЕЊИ“

У присуству његовог Преосвештенства Господина Лукијана и верног народа тењске парохије ове године је беседио прота-ставрофор Душан Колунџић који је казао да : - „  Српство и Православље је и данас једина могућа комбинација, да се као народ одржимо, да будемо цењени од света, да се кроз верско и национално буђење ствара српски православни човек.“

У  културно –уметничком програму учествовали су Црквено певачко друштво  Света Петка из Вуковара под водством протојереја-ставрофора Јована Радивојевића  који су отпевали три духовне песме: КАД ЈЕ ЛАЗАР ПОШО НА КОСОВО``, ``ОЈ СРБИЈО МАЈКО МИЛА``,  ``ТАМО ДАЛЕКО``, затим гуслар Милан Мрдовић из Београда и Николина Ковачевић ученица музичке Гимназије у Београду која је отпевала неколико етно песама с косовском тематиком.  Велики аплауз присутних добила је девојчица Анастасија Мајкић ћерка протојереја Слободана Мајкића пароха у Јагодњаку која је отпевала песму ``Душмани нам Космет краду``.

На крају је епископ осечкопољски и барањски Господин Лукијан поздравио све учеснике програма и присутне вернике речима: Видовдан је највећа српска светковина, празник части и поштовања и додао - да се угледамо на српске светитеље, чувамо своју веру и негујемо „домаћу цркву“.

Домаћин и организатор свечаности протонамесник Миљен Илић,парох тењски доделио је учесницима Видовданских свечаности и спонзорима Захвалнице и честитао празник Видовдан.

Иизвор: Епархија осечко-пољска