Видовдан у Тењи код Осијека

У месту Тењи код Осијека већ неколико година одржавају се Видовданске песничке вечери а на сам дан празника у храму светог оца Николаја Видовданска беседа. Организатор ових свечаности је Српска православна парохија тењска на челу с протонамесником Миљеном Илићем.

И ове године је било врло лепо и свечано. Дана 20. јуна најпре је одржана Видовданска колонија и изложба слика, потом Видовданско песничко вече где је учествовало око 10-так песника овога краја. Најлепше је било у недељу на сам празник Видовдан када је парохију тењску посетио и надлежни епископ Преосвештени Г. Лукијан који је благословио овај догађај.

Видовданску беседу је одржао протојереј-ставрофор Михајло Марјанац, архијерејски намесник барањски.

У програму Видовданске беседе учествовала је и српска омладина и ученици веронауке. Програм је био врло богат, осмишљен и садржајан а између осталог издвојићемо песму``Кнежева Вечера`` у извођењу: Саше Даниловића, Стефана Савића и Милана Тегелтије, - ученика осмог разреда , те песму прве српске песникиње монахиње Јефимије `` Похвала кнезу Лазару``коју су говориле : Драгана Докић и Јелена Вуксановић ученице средње школе. А ``Пркосну Песму`` Добрице Ерића врло надахнуто говорила је Бојана Лисица ученица шестог разреда основне школе Тења. Овом програму свој допринос је дала и богословска омладина којa je уз музичку пратњу отпевала неколико песма с Косовским темама.

- Идеја о организацији ``Видовданских свечаности`` у нашој Тењи је потекла након мартовског погрома Српског народа и светиња на Косову и Метохији 2004. године рекао је отац Миљен и радује га што је сваке године ова манифестација све боља и посећенија.

Видовданским свечаностима присуствовали су друштвено-политички делатници српске заједнице на Истоку Хрватске као и Генерална конзулица Републике Србије госпођа Бојана Ристић.

Извор: Инфо-служба Епархије/П.П.Азап