Видовданске свечаности у сиднејској Лазарици

Видовданске свечаности у сиднејској Лазарици
Видовданске свечаности у сиднејској Лазарици
Видовданске свечаности у сиднејској Лазарици
Видовданске свечаности у сиднејској Лазарици

Видовданске свечаности у сиднејској Лазарици отпочеле су вишемјесечним припремама за Заједничку видовданску академију свих српских школа Новог јужног велса и Канбере.

Ипак, врхунац празника била су два дана: недјеља, 26. јуна, када су, послије Свете Архијерејске Литургије, школска дјеца Лазарице заједно са Лазаричким мјешовитим и дјечијим хором извела свечани програм поводом Црквене славе.

Дакако, сам дан Видовдана, литургијски је био најважнији, а и најсвечанији. Његово преосвештенство Епископ Иринеј предводио је евхаристијско сабрање у коме је учествовало свештенство Лазарице, као и гостујући свештенослужитељи те представници црквених општина и народ из Сиднеја и Канбере.

У бесједи послије читања светог Јеванђеља Владика је честитао свима велики празник Видовдана рекавши: „Богу хвала и слава за све што је свети кнез Лазар учинио за нас. А ми иако недостојни, примили смо то као поклон који силази са Небеса. Бог нас је зато уздигао и узвисио на данашњи дан и чује наше молитве и не само да чује, него и одговара на све и једну. Њему у Тројици: Оцу и Сину и Духу Свесветоме нека је слава и хвала за све дарове, а вама мир и сваки Божији благослов и она духовна победа Косовске битке нека вавек обитава у вашим срцима, вашим породицама и вашим домовима“!

Након Литургије и опхода око храма пререзан је славски колач а потом је услиједила трпеза љубави припремљена за све присутне.

Пред крај ручка старјешина храма о. Миодраг Перић се захвалио свима који су помогли у припремању Славе, а нарочито госпођи Душанки и господину Момиру Вукоману који су и ове године поводом славе цркви Лазарици и Митрополији аустралијско-новозеландској поклинили по двије и по хиљаде долара.

Такође Његово преосвештенство је искористио ову прилику да се свесрдно захвали представници ЈАТ-а у Сиднеју, госпођи Мирели Бурди, за сву помоћ пружену нашој светој Цркви те јој овом приликом поклонио драгоцјену икону Свесвете Богородице.

Овогодишњи домаћини црквене славе били су госпођа Милица и господин Петар Козлина, а за сљедећу годину ове велике части црквеног славара удостојио се господин Предраг Бојанић са својим благочестивим домом: супругом Даром, кћерком Теодором и сином Владимиром.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска