Видовданска академија 2015 у Сиднеју

У недељу 21. јуна одржана је шеста, традиционална Видовданска академија – приредба ђака школа из Сиднејског намесништва Митрополије аустралијско-новозеландске и остале школе у околини Сиднеја у којима се одржава настава српског језика.

Учествовали су ђаци школа при Црквеним општинама: Св. Архиђакон Стефан (Рути Хил),   Св. Георгије – ''Вук Караџић'' (Кабрамата), Св. Јован Крститељ (Волонгонг), Св. Јован Крститељ (Дапто),   Св. Кнез Лазар (Александрија), Св. Сава ( Флемингтон), школе српског језика при Спортском центру (Бонириг) и грчке приватне школе - St Spyridon Greek Orthodox College (Марубра), као и суботње школе језика етничких заједница: Saturday School of Community Languages (Ливерпул) и Saturday School of Community Languages (Волонгонг).  Водитељи су били Тијана Ђотуновић и Никола Махмутовић из Saturday Language School, Smiths Hill High (Волонгонг).

На великој позорници главне сале на Универзитету Новог Јужног Велса – Sir John Clancy Auditorium – више од два сата смењивали су се ђаци школа при црквеним општинама, ђаци суботњих школа језика етничких заједница, приватне грчке школе St Spyridon College и школе српског језика Спортског центра Бонириг – 200 ђака од најмлађих претшколског узраста до средњошколаца уз песму, игру, рецитације и драмске приказе.

Поучно, узбудљиво, дирљиво, забавно – ређале су се тачке од легенде о Светом Сави, Икони Тројеручици и бедему од ''љубави, вере и наде'' који чува Српски народ у извођењу двеју школа из Волонгонга до савремених тема о лепоти природе и њеном значају за цело човечанство  у скечу о збору птица са свих континената који су извели ђаци свих разреда једне од највећих српских школа у Сиднеју,  ''Вук Караџић'' при храму Светог Георгија из Кабрамате. 

Приредби су присуствовали Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Његово Преосвештенство Господин Иринеј, Амбасадор  Републике Србије Његова Екселенција Господин Мирољуб Петровић, Конзул Републике Србије у Сиднеју Господин Бранислав Грбић, представници Федерације школа језика етничких заједница (NSW Federation of Community Language Schools), гђа Жаклина Михаиловска и Грчке приватне школе St Spyridon у којој се одржава настава српског језика, г. Петрос Минтанис, затим свештенство и бројни припадници српске заједнице.   

Тропаром Светом Великомученику Кнезу Лазару који су извели ученици школе Св Јован Крститељ из Волонгонга са протонамесником Бранком Босанчићем отпочела је свечаност којом најмлађи нараштаји Срба у Новом Јужном Велу обележавају значајан српски празник – Видовдан – показујући уједно оданост својим коренима, вери, језику и српском културном наслеђу.

У знаку косовских тема у предворју сале представљени су цртежи на тему ''Милош Обилић'' ученика основне школе Bonnyrigg Heights Public School коју је организовао протонамесник Немања Мрђеновић, вероучитељ у овој школи коју похађа велики број ђака српског порекла, а у којој се већ више година одвија редовна настава српског језика. Многи ђаци ове школе учествовали су и ове године на Видовданској академији.

За традиционалну беседу ове године изабран је говор Доситеја Обрадовића  приликом отварања Велике школе у Београду августа 1808. године за време Првог српског устанка О должном почитанију наукам у коме се истиче значај духовне слободе и знања.

Тешко би било издвојити  најлепше тренутке са ове смотре знања и талента. Наступила су два дечја хора – поред хора Лазарице и хор Св Сава из Флемингтона уз клавирску пратњу професора Слободана Живковића, великог уметника и педагога који је са својом породицом увелико допринео неговању и представљању српске музичке традиције у Аустралији.

Уз помоћ вредних и пожртвованих наставника и родитеља који увелико подржавају и помажу припреме за ову приредбу деца су  предстила  стихове великих српских песника – најлепше поеме  посвећене Србији – ''Србија'' Оскара Давича и ''Отаџбина'' Ђуре Јакшића рецитовали су ученици школе Св Сава из Флемингтона – избор из опуса Јована Јовановића Змаја ученици школе Свети Јован Крститељ из Дапта.

Суботња школа језика етничких заједница из Ливерпула посветила је свој наступ још једном важном јубилеју из српске историје – стогодишњици Првог светског рата, односно Албанске Голготе сценским приказом ''Краљ Петар и Личанин''.

Ученици школе Св Архиђакон Стефан, од најмлађих до средњошколаца наступили су са разноврсним програмом  који је одушевио публику као и скеч ''Фудбалер'' у извођењу ученика Лазарице посебно дан после тријумфа младе српске фудбалске  репрезентације на светском првенству у Новом Зеланду.

Школа српског језика при Спортском центру Бонириг представила се песмом Ој Косово Косово у извођењу вокално-инструменталног ансамбла ''Наслеђе'' и шаљивом цртицом из ђачког живота ''Мрак''.

У предивним ношњама наступиле су ученице грчке школе St Spyridon са песмом ''Изгрејала сјајна месечина'',  а програм је завршен наступом најстарије фолклорне групе Лазарице са сплетом игара из Ниша и Лесковца.

Представница Федерације етничких школа Жаклина Михаилова поздравила је учеснике, честитала на успешној приредби и изразила подршку Федерације српским школама.

Присутнима се обратио и Амбасадор Републике Србије честитајући ђацима, на неуморном раду у очувању језика и културе, наводећи речи великог српског писца Душана Радовића ''Чувајмо српски језик јер српски језик има само нас...'' Он је такође изразио пуну подршку матице раду свих српских школа у Аустралији.

У својој завршној беседи, Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске, Његово Преосвештенство Господин Иринеј одушевљено је поздравио ђаке који су се око њега окупили на великој позорници, захвалио родитељима и наставницима на неуморном раду и преданости у очувању језика и српске културе код младих који су будућност српске заједнице и који су већ показали како се гради бедем ''вере, љубави и наде''.

Учесници – ђаци 10 школа Новог Јужног Велса у којима се учи српски језик  на крају су сви заједно певали Химну Светом Сави уз клавирску пратњу професора Слободана Живковића. 

Захваљујући помагачима који су неуморно радили иза сцене и изузетним водитељима Тијани Ђотуновић и Николи Махмутовићу из Суботње школе језика из Волонгонга, заједничка приредба десет школа разасутих широм Сиднеја и околине протекла је без икаквог застоја и на задовољство свих, а вече се завршило честиткама, договором и предлозима за приредбу идуће године – ''Видовдан 2016''.

Мирјана Ђукић

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју
Видовданска академија 2015 у Сиднеју