Видовданска акaдемија српских школа у Бониригу

Видовданска акaдемија српских школа у Бониригу
Видовданска акaдемија српских школа у Бониригу
Видовданска акaдемија српских школа у Бониригу
Видовданска акaдемија српских школа у Бониригу

Аустралија: Очување православне вере и светосавског идентитета

Десета по реду Видовданска акдемија, одржана у недељу, 30. јуна 2019. године, у великој сали Српског центра у Бониригу, још једном је показала домете сарадње наставника и ученика српских школа у остварењу заједничких циљева – представљања достигнућа у учењу српског језика и неговању српске културе и традиције у Аустралији.

Одржана је незаборавна приредба уз учешће више од 150 ученика свих узраста из девет школа при црквеним општинама, државних школа у којима је српски језик редован предмет, укључујући суботње школе језика и две приватне грчке школе које такође пружају програм учења српског језика. 

Обележени су јени од најзначајнијих датума у српској историји – Видовдан као и 800-годишњица успостављања самосталности Српске Православне Цркве (1219-2019).

Програм приредбе којој је присуствовало око 300 посетилаца био је подељен у три тематске целине.

У првом делу изведена jе оригинална дрaма о Светом Сави, његовом путовању и добијању самосталности 1219. године, написана посебно у част 800 годишњице самосталности Светосавске, Српске Православне Цркве. На текст оца Далибора Павловића, пароха Светог Наума Охридског из Њукасла, драму су са великим ентузијазмом и успехом представили заједно ученици неколико школа: St Euphemia Greek Orthodox College, (Bankstown), Свети Сава (Mona Vale), Свети кнез Лазар (Alexandria) и фолклорна група школе Растко - Свети архиђакон Стефан (Rooty Hill). Чланови хора цркве Светог кнеза Лазара под вођством диригента, Драгане Милановић потпомогли су и употпунили овај драмски приказ духовним песмама.  

Други део приредбе посвећен Видовдану обухватио је прозу и поезију најистакнутијих српских аутора инспирисану симболима и мотивима Косовске битке. Ученици школе Вук Караџић при цркви Светог Ђорђа (Cabramatta) са наставницама Браном Станисављевић, координатором те најбројније српске школе у Сиднеју, др Миленом Илишевић, професорком српске књижевности, и Тањом Видаковић, учествовали су у смотри врхунске српске прозе и поезије. Суботња школа језика (Saturday Language School Liverpool) представљена је наступом ученика Бране Станисављевић која предаје српски језик и у државној школи Bonnyrigg Heights Public School и у Грчком колеџу St Euphemia Greek Orthodox College, Bankstown. Школа Богдан Болта при цркви Светог Николе (Blacktown) са наставницом Бојаном Дакић Добрић, вероучитељом Михаилом Милетићем и координатором Љубицом Мансел и школа Растко при цркви Светог архиђакона Стефана (Rooty Hill)  са наставницом Даницом Добрић представили су бисере народне и ауторске поезије посвећене Косову и косовским темама. На крају тог дела заједнички хорови неколико школа извели су познату песму Видовдан у клавирском аранжману и уз пратњу на клавиру професора Слободана Живковића, а под диригентским вођством Драгане Милановић. Посебно је задивљујући остварени склад и квалитет извођења и поред тога што није било могућности за заједничку пробу и увежбавање.  

Обележавањем 800 година самосталности Српске Православне Цркве, Свети Сава  и његово дело нашли су се у средишту јубиларне приредбе. Наведене теме су обухваћене и трећим делом програма наступима ученика Грчког колеџа, који су иначе учествовали у свим досадашњим Видовданским приредбама припремивши, са наставницом Весном Белајчић, приказ о лепоти српских манастира и фресака уз звучно визуелне додатке. Ученици свих разреда школе Свети кнез Лазар представили су се приказом Буквар понашања у школи,  а хор Светог Саве (Flemington) под вођством и уз клавирску пратњу професора Слободана Живковића и ове године украсио је Видовданску академију традиционалним српским песмама. Посебно је значајан складан, заједнички наступ тог хора са фолклорним групама Српског центра Бонириг, које су за веома кратко време припремили кореографи Оливера Ђолић и Милош Вуловић. Тамара Чубрило и Невена Цвјетичанин, наставнице школе Свети Сава (Mona Vale) припремале су и ученике за драму о Светом Сави и за наступ у том делу програма. Школе из Волонгонга Свети Јован Крститељ и Суботња школа Saturday Language School, Smith’s Hill High Wollongong, које води дугогодишњи, истакнути просветни радник, Милица Зимоњић уз подршку оца Бранка Босанчића и уз помоћ ђакона Милоша Ракетића извели су последњу тачку програма Завет Светог Саве са песмом Дело Светог Саве у клавирском аранжману професора Слободана Живковића.   

И ове године ученици Милице Зимоњић, Тања Басрак и Никола Махмутагић са Аном Станић, ученицом школе Свети кнез Лазар, Александрија успешно су водили програм на овогодишњој јубиларној приредби.    Видовданској академији 2019 су присуствовале званице из аустралијске заједнице - председница Федрације школа језика етничких заједница гђа Lucia Johns, представник грчког колеџа St Spyridon Greek Orthodox College г. Аpostolos Vassiliadis, директорка Суботње школе Smith’s Hill High Wollongong гђа Мargaret Uitterlinden као и конзул Релублике Србије г. Петар Шпадијер. 

По завршетку официјалног дела програма Видовданске академије публици се најпре обратила гђа Lucia Johns, председница Федрације школа језика етничких заједница, која је захвалила организаторима на позиву и обећала да ће се радо одазвати и убудуће. Она је посебно похвалила целокупни програм и одала признање деци и учитељима као и родитељима деце за њихову подршку и залагање. Такође је истакла важност континуитета те велике заједничке приредбе и најавила нову фејсбук страницу Федерације на којој ће се од сада оглашавати Видовданска академија. На приредби је прочитана порука амбасадора Републике Србије г. Мирољуба Петровића који, због других дипломатских обавеза ове године, није био у могућности да присуствује Академији. 

На крају програма приказан је 3Д видео ‘The Path to Life’ о дугогодишњем најважнијем пројекту српске заједнице у Аустралији - Колеџу Светог Саве, који јe у изградњи, после чега је изведена заједничка песма Свети Саво (хор Чаролија) припремана заједнички на даљину али изведена надахнуто и складно, захваљујући успешној сарадњи већег броја школа, наствника, музичких стручњака и кореографа.

Присутнима се на крају надахнутим речима обратио Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан под чијим се покровитељством одржава заједничка приредба свих школа српског језика. Епископ је у свом обраћању прво похвалио децу и учитеље за предивно изведен програм а затим је посебно истакао захвалност родитељима за њихову жртву и труд за довођење деце у школу сваке недеље. -Оваквим примером најбоље показујемо нашу спремност за очување наше православне вере и светосавског идентитета. Колеџ Светог Саве је пројекат од првостепеног значаја за будућност наше српске заједнице на Петом континенту. Ова школа ће имати важну улогу у формирању наше деце како у интелектуалном и физичком смислу, тако и у духовном, дајући им православни хришћански етос којим ће моћи достојанствено корачати овим светом, препознати праве вредности, а исто тако и оне деструктивне појаве и тенденције у друштву са којима се савремено друштво данас суочава, поручио је Владика.

Приредба је завршена традиционалном химном Светом Сави уз учешће ученика свих школа и свих присутних. Главни организатор приредбе гђа Милица Козлина, уз помоћ сарадника, наставника школа и родитеља који свесрдно подржавају приредбу великог формата, пожртвовано је водила пројекат до успешног остварења.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска