Видовданска приредба у Брансвику

Видовданска приредба у Брансвику
Видовданска приредба у Брансвику
Видовданска приредба у Брансвику
Видовданска приредба у Брансвику

У суботу увече, 24. јуна 2017. године, у Црквеној општини Свете Тројица у Брансвику одржана је Видовданска приредба у славу и част свим јунацима Косовског боја који нису заборављени од најмлађих Срба у Аустралији. Након вечерње службе у храму Свете Тројице, сви присутни су прешли у црквену салу где је одржан пригодан програм у којем су учествовали ђаци школе српског језика на челу са учитељицом Миљаном Влајић, црквени хор Стеван Мокрањац под диригентском палицом Саве Ђукића и фолклорна група „Морава".

Програм је отворио хор Стеван Мокрањац молитвом Оче наш а затим се свештеник Срећко Живановић кратким говором обратио присутнима, подсећајући нас значају Косовске битке и њених јунака за читав род српски, истовремено се захваливши свим ђацима и њиховим родитељима који неизмерном трудом чувају од заборава српску историју. У наставку програма присутнима се обратила и учитељица Миљана Влајић, а затим су наступили ђаци српске школе, који су, између осталог, сложно отпевали песму „Ој Косово, Косово земљо моја вољена" чиме су одушевили све присутне у црквеној сали.

Ређали су се малишани са својим рецитацијама о косовским јунацима, чинећи поносним своје родитеље, али и све нас који Косово чувамо дубоко у својим срцима. Црквени хор Стеван Мокрањац је током програма наступио са пар песама, а посебан утисак на све присутне оставио је наступ Илије Пераћа и Саве Ђукића који су отпевали песме „Суза Косова" и „Војвода Степа на коњу јаше", на које је ретко ко могао остати равнодушан. На самом крају програма наступила је и фолклорна група „Морава" којој су се придружили и најмлађи ђаци српске школе, а затим и понеки родитељи па је било право уживање гледати како се српско коло вије и траје међу свим генерацијама у Аустралији. На завршетку програма госте је, у име Црквене општине Св. Тројица, поздравио свештеник Петар Дамњановић а затим је дружење настављено уз пригодно послужење и окрепљење за све присутне.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска