Видовданске свечаности

У оквиру Видовданских свечаности на Косову у Грачаници су почели културни програми који се одржавају у оквиру те манифестације. Покоровитељи су Министарство културе Србије, Косовски округ и Скупштина града Приштине која ради у Грачници. У Грачаници је у току традиционална Видовданаска ликовна колонија у којој ове године учествује 12 академских сликара. Дела настала током колоније биће изложена 25. јуна у Дому културе у Грачаници. Истог дана представници жирија уручиће и традиционалну награду "Лонгин" за најбоље ликовно остварење.

У Грачаници су, како су агенцији Бета рекли представници савета "Видовдан 2010", почели и други културни програми који се одржавају у оквиру културне манифестације "Видовданско песничко причешће". Уз богат културно-уметнички програм у местима у којима на Косову и Метохији живе Срби, у оквиру Видовданских свечаности у току је традиционални избор Косовке девојке.

Дефиле фолкорних група манифестације из централне Србије, Македоније, Републике Српске и са Косова и Метохије и завршно вече избора биће 26. јуна када ће у порти манастира Грачаница жири и публика од предложених кандидаткиња изабрати Косовку девојку и њене две пратиље. Наредно вече, 27. јуна, у порти манастира Грачаница биће завршна манифестација Видовданско песничко причешће.

Те вечери биће уручене и традиционалне награде "Златни крст кнеза Лазара", "Грачаничка повеља", "Перо деспота Стефана Лазаревића" и "Сребрени кондир Косовке девојке". Песници ће своје стихове традиционално казивати наредног дана, на Видовдан, на споменику подигнутом палим српским јунацима на Газиместану, као и за Лазаревом трпезом у Бабином Мосту.

Током 20-дневне манифестације Видовданских свечаности у Дому културе у Грачаници ће бити више позоришних представа за децу и одрасле, а најављене су и промоције књига, међу којима и књига о Зорану Радмиловићу "Залажем се за лаж". Најављени су и концетри ученика и професора музичке школе "Стеван Мокрањац" и рок концерти. Биће приказан и филм о прослави 550. годишњице Видовдана. Представници Савета "Видовдан 2010" су оценили да је Видовданско песничко причешће главна манифестација у Србији. Покоровитељи су Министарство културе Србије, Косовски округ и Скупштина Приштине која ради у Грачници.

Извор: РТС