Видовданске свечаности у Билећи

Поводом Видовдана, у Билећи је одржан читав низ манифестација и свечаности под називом „ВИДОВДАНУ У ЧАСТ", а као круна свега, служена је Света Литургија у којој се вjерни народ окупио испуњавајући своје храмове, и то на три мјеста.  Читав програм почео је Великим вечерњим богослужењем, који је служен у Саборном храму, а потом се наставило традиционалним Видовданским кросом, главном улицом града до споменика Светог Саве, гдје су додјељене и пригодне награде. Након тога је нарочито лијепо расположење и радост празника увећао и наступ Националног ансамбла Србије „КОЛО" који се представио публици са више кореографија са подручја Србије и Херцеговине.

На сам дан празника Света Литургија је служена у Саборном храму Светог Саве, затим у билећкој касарни у храму Светог Василија Острошког и Тврдошког, а најсвечаније је било у храму Светог мученика Лазара и свих мученика Српских, гдје је овај храм и прослављао своју славу. Такоће, треба напоменути да је свечано било и надомак Билеће у селу Симијова, гдје се народ већ традиционално окупља на, сваке године бројнији, Видовдански сабор. Како рекосмо,највећу радост и највећу пажњу имала је црква посвећена Светом мученику Лазару јер је на овај дан она прославила своју храмовну славу. Чак је и порта овога храма била мала да прими све оне који су дошли да учествују у Божанственој Литургији, коју је служио протојереј-ставрофор о.Радивоје Говедарица. Послије причешћа вијерних и трократног обиласка око храма, одслужен је парастос свим изгинулим Србима од Косова до данашњег дана, а затим је преломљен и славски колач. Уз здравице и радост наставило се славље овог великог дана и празника којег створи Господ.
На послијетку вриједно је напоменути, да су у Билећкој касарни  војници са својим комадантом пуковником Владимиром Ђукићем прославили своју крсну славу окупљајући се прије свега на Светој Литургији којом је началствовао Игуман Добрићевски, високопреподобни Архимандрит о.Симеон(Биберџић),уз саслужење требињског свештеника о.Немање Дражића. Након Свете Литургије одслужен је парастос свим изгинулим Србима од Косова до данасњег дана,а потом је преломљен и славски колач, послије чега је уприличен и свечани славски ручак.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка