Вијетнамска Црква се отвара мигрантима

Неких 500 радника и студената миграната 7. јануара је учествовало на отварању Недеље миграција у Центру за младе Дон Боско у Хо-Ши-Мину у Вијетнаму. Помоћни бискуп Хо-Ши-Мина монс. Јозеф До Ман Хунг, председник Бискупског савета за пастирско старање о мигрантима и путницима, рекао је да месна Црква има дужност примити, заштитити и интегрисати мигранте у локалну Цркву и помоћи им да унапреде своје животе.

Према бискупу Хунгу, у Хо-Ши-Мину је око 300 хиљада католичких миграната. За време Недеље миграција мигранти се усмеравју на како да се брину о свом здрављу, решавају породичне проблеме и сукобе у пансионима, како да уштеде новац и пронађу посао. Споменути Савет, у склопу своје пастирске активности, путем Интернета нуди мигрантима информације о распореду светих миса у црквама, као и адресе болница, школа, пансиона и центара за запошљавање. Мигрантима се, осим тога, нуди правно саветовање. Исто тако им се пружа могућност укључивања у жупу, да учествују у катихетској настави, да се могу венчати у црквама и сахранити са свештеником, и  учествовати у црквеним активностима.

Подсећамо да тема овогодишње Папине поруке за Светски дан мира, који се обележава 1. јануара, гласи „Мигранти и избеглице: Мушкарци и жене у потрази за миром“. Имајући ту поруку на уму, он је за време подневног говора 1. јануара позвао међународну заједницу да не гаси наде миграната и избеглица и да не гуши њихову жељу за миром. Истакао је да током ове године сви треба да великодушно раде на томе како би се остварио солидарнији и гостољубивији свет.

Извор: Ватикан њуз