Слава Вијећа српске националне мањине у Соколовцу

Слава Вијећа српске националне мањине у Соколовцу
Слава Вијећа српске националне мањине у Соколовцу
Слава Вијећа српске националне мањине у Соколовцу
Слава Вијећа српске националне мањине у Соколовцу

У недјељу, 25. јануара 2015. године, чланови Вијећа српске националне мањине Опћине Соколовац прославили су своју Крсну славу – Светог Саву. На прослави, одржаној у Малом Поганцу, били су уз чланове Вијећа и начелник Опћине Соколовац госп. Владо Бакшај, предсједник СНВ-а Жупаније Копривничко-крижевачке госп. Бранко Дуликравић, предсједник Савеза антифашистичких бораца Копривничко-крижевачке жупаније госп. Бранко Доленец, а такође и настојатељ манастира Лепавине архимандрит Гаврило (Вучковић) са јеромонахом Василијем (Србљаном) и монахом Теофаном (Просеницом). Славски колач је освештао и пререзао парох великопоганачки јереј Александар Тарабић.

Господин Ранко Врећица је као предсједник СНВ-а Опћине Соколовац поздравио све присутне чланове Вијећа и њихове госте, и најприје дао ријеч начелнику Опћине Влади Башкају: "Цијењени скупе, поздрављам прије свега нашег уваженог оца Гаврила, са својим сурадницима, све вијећнике других удруга српске националне мањине, конкретно опћине Расиња, Копривница и других, поздрављам представнике антифашиста Копривничко-крижевачке жупаније, поздрављам и све вас који сте овдје назочни и пратите активности Српског националног вијећа Опћине Соколовац, који је добар у своме раду, и брине о српском народу у нашој опћини, о суживоту изузетном у сваком погледу. Развој је заједнички, осјећаји су заједнички и све оно што дијелимо у овим тешким временима. То је заједништво које имамо у опћини Соколовац. Не треба ту пуно говорити, то се види из свих показатеља који нас окружују; прилагођавамо се једни другима и наравно да ће тако бити бар док ми који јесмо овдје будемо живјели, старали и радили за напредак како домицилног народа тако и српске националне мањине у опћини Соколовац. Желимо то пренијети и другима, да свугдје буде тако. Вјерујем да је и око нас, у околним опћинама, исто сличан суживот и да тако мора остати. Ја бих се захвалио прије свега предсједнику Ранку, с којим смо заједно кренули у ове активности и с којим се уважавамо и допуњујемо на бољитак свих нас. Хвала вам лијепа што сте дошли овдје у Мали Поганац, на ову нашу манифестацију. Дужни смо захвалити и заштитнику Светом Сави, који прати све вас, а и нас, који смо задовољни овим суживотом".

Након што се госп. Врећица захвалио начелнику Опћине Соколовац на ријечима подршке и на праћењу рада општинског СНВ-а, скупу се обратио предсједник жупанијског СНВ-а Бранко Дуликравић.

"Желим да вас у име Вијећа српске националне мањине Жупаније копривничко-крижевачке све поздравим, начелника опћине, оца Гаврила са свештенством, такође и антифашисте на челу са предсједником Бранком Доленецом, и све вас госте и вијећнике и вијећнице. Драго ми је да смо  се окупили, такав је и ред, и по статуту нашег Вијећа да имамо крсну славу. Могу рећи да је рад чланова Вијећа, као што је и начелник рекао, јако добар, а како не би био кад су за свога заштитника изабрали Светог Саву, који је велики светитељ и просветитељ. (...) Рад овога Вијећа је, значи, препознат. Опћина има доброг начелника, који даје потпору Вијећу за његов програм. То би и друге опћине требале слиједити, јер нека вијећа не могу због мањка новца одрадити оно што би по програму требало. Добро, биће боље. Част ми је да сам овдје и да вам могу честитати Крсну славу Светог Саву...“

И отац Гаврило је честитао Крсну славу члановима Вијећа, захваливши им се на доброј сурадњи са манастиром Лепавина, са жељом да убудуће буду још ближи лепавинској светињи и да их у животу и раду прати светитељски благослов Светог Саве. "Бог вас благословио, да буде све напредно и благословено", рекао је на крају о. Гаврило.  

Извор: Манастир Лепавина