Винатовачa - Носталгија за рајским пределима

Винатовача, можда  највећа букова прашума на територији бивше Југославије, стециште је поклоника природе на челу са Eпископом браничевским др Игњатијем Мидићем. Пре једне деценије ентузијасти – инжењер Предраг Златановић и неимари Јован и Драгиша Гиле Пауновић, са тадашњим директором Србијашума мр Витомиром Рудолфом – уз благослов Eпископа Игњатија, подигли су крст као символ страдања ових шума на планини Бељаници надомак Ћуприје.

У то име, сваког 25. јула одржава се служба посвећена Богородици Тројеручици која би исцелила ове шуме својом трећом руком исцелитељском. Беру се различите лековите и зачинске травке, а посебно оригано кога на овим просторима има у изобиљу. Ту је и речица препуна поточне пастрмке и ракова, из које може да се пије вода.

Сваке године на тај дан колач сече Eпископ браничевски Игњатије Мидић, али ове године био је спречен због устоличења епископа крушевачког Давида, коме је присуствао као сабрату епархије.

Ове године имали смо посебну част да нас је посетио млади дипломирани теолог Василије Јовчић из Аделајда, син чувеног духовника и свештеника оца Милорада Јовчића, родом из Ћуприје, који сведочи српску православну веру у далекој Јужној Аустралији. Тамо где сунце излази и залази, како би рекао Псалам. Посетио нас је и Горан Марковић, орнитолог из кантона Лугано у Швајцарској.

Горан Раденковић,
проф. Богословије Светог Саве у Београду