Виртуелнa шетњa: Придворна капела Светог Симеона

 

Радио Слово љубве Архиепископије београдско-карловачке дарује посетиоцима радијског сајта виртуелне шетње кроз београдске храмове. Жеља нам је да суграђанима, посетиоцима нашег сајта из целог света и будућим посетиоцима Београда, пружимо прилику да се упознају са лепотама наших светиња, да би их и посетили током боравка у престоном граду. Сваке недеље ћемо на сајту Радија објављивати линк ка поједином храму. Виртуелни обиласци београдских цркава и манастира омогућавају упознавање великог броја светиња у главном граду Србије, дајући целокупан преглед како у њиховој унутрашњости, тако и панорамски, око самих цркава и манастира.

Поглед на храмове обухвата целокупну сферу – 360 степени, уз једноставно померање прегледа који је добијен спајањем фотографија из свих углова. Реализатори пројекта „Виртуелне туре“ су г. Мирослав Ивановић (програмер и фотографија) и г. Драган Тадић (идеја и реализација). Пројекат је подржала Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама.

После два храма који смо виртуелно обишли - манастир Светог агхангела Гаврила у Земуну ( http://www.slovoljubve.com/Cir/Newsview.asp?ID=13561 ) и манастир Ваведење на Сењаку ( http://www.slovoljubve.com/Cir/Newsview.asp?ID=13475 ) - трећи храм који посећујемо је Придворна капела Светог Симеона - један је од најлепших савремених српских храмова. Подигнута је када и зграда Српске патријаршије 1935. године, по жељи и налогу патријарха Варнаве, а према пројекту архитекте Виктора Лукомског, на месту где се налазила стара зграда Митрополије из 18. и 19. века. У придворном храму налази се дуборезни иконостас, ремек дело охридских мајстора, са иконама које је 1935. живописао Владимир Предојевић. У продужетку Придворног храма налази се Синодска и Саборска сала у којој заседају архијереји Српске Цркве и у којој се доносе одлуке важне за живот Цркве. Ево линка на којем можете да посетите Придворну капелу Светог Симеона у Српској Патријаршији:

http://www.slovoljubve.com/panorame/beograd/PatrijarsijaKapela/index.html

Извор: Радио Слово љубве